Site icon NewsIT
08:17 | 03.10.21

Θεσσαλονίκη: Διχογνωμία για τη λήψη μέτρων στους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου – Τι λένε οι επιστήμονες

Θεσσαλονίκη: Διχογνωμία για τη λήψη μέτρων στους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου – Τι λένε οι επιστήμονες
Newsit Newsroom

Δεν κρύβουν την αντίθεσή τους στην επιβολή μέτρων για τον κορονοϊό στους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου οι Ιερείς του Ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης την ώρα που η βόρεια Ελλάδα βράζει.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες διατυπώνουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους. Υποστηρίζουν πως η εικόνα της επιδημίας στη συμπρωτεύουσα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά και την πληρότητα στο άνω του 90% στις ΜΕΘ, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων στον τετραήμερο εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, επισημαίνουν επιστήμονες. Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

“Για μένα αν δεν πάρει το κράτος μέτρα πρόληψης στο τετραήμερο του Αγίου Δημητρίου, θα γίνει “πάρτι”. Όπως είχε γίνει και πριν από ένα χρόνο. Και αν θυμάστε τότε, το “πάρτι” δεν είναι μόνο τοπικό στη Θεσσαλονίκη, αλλά επηρεάζει και τις άλλες περιοχές. Γιατί εγώ είμαι από τη Θεσσαλονίκη και ξέρω ότι το τετραήμερο του Αγίου Δημητρίου, το εκμεταλλεύονται οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας και πηγαίνουν τετραήμερες εκδρομές, στα Γιάννενα και άλλες περιοχές. Αυτό μετάδωσε περισσότερο στη νόσο”, αναφέρει.

Να απαγορευθούν εγκαίρως οι διαδημοτικές μετακινήσεις, υποστήριξε μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο iatropedia.gr και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Η σταθερά αυξανόμενη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως είπε, αλλά και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη σηκώνει το “βάρος” των σοβαρών νοσηλειών και από άλλους όμορους νομούς, καθιστά επιτακτική ανάγκη την έγκαιρη λήψη μέτρων, όπως είπε.

“Μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα. Θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός, να δοθεί προσοχή στα μέτρα και ενδεχομένως να υπάρξουν και επιπρόσθετα πιο σημαντικά μέτρα. Δηλαδή μπορεί να περιοριστεί η διανομαρχιακή κινητικότητα. Να υπάρξει εμπάργκο στις μετακινήσεις μεταξύ των νομών. Είναι ένα προληπτικό μέτρο που να ληφθεί έγκαιρα από τώρα”, ανέφερε ο ίδιος.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου: “Σε εμάς πάλι θα εξαντληθεί η αυστηρότητα των αρμοδίων;”

Τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις πολλών επιστημόνων, που επισημαίνουν τον κίνδυνο από τους εορτασμούς του πολιούχου Αγίου της Θεσσαλονίκης, προκάλεσαν την αντίδραση των Ιερέων του Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι εξέδωσαν μακροσκελή ανακοίνωση:

“Μετά μεγάλης λύπης, παρακολουθούμε εκ νέου δημοσιεύματα, δηλώσεις και σχόλια, που επαναφέρουν το αφήγημα της ευθύνης των εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του Πολιούχου μας, το παρελθόν έτος 2020, στη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, που ακολούθησαν”, αναφέρουν συγκεκριμένα οι Ιερείς.

Ταυτόχρονα, παραθέτουν σειρά δημόσιων εκδηλώσεων που διεξήχθησαν τον προηγούμενο μήνα στην συμπρωτεύουσα, χωρίς τη λήψη μέτρων. Για παράδειγμα, συγκεντρώσεις, κορονοπάρτι στα Πανεπιστήμια, η 85η ΔΕΘ, το Pride, συναυλίες, ακόμη και η συγκέντρωση κόσμου στις κηδείες των Μίκη Θεοδωράκη και Mad Clip, αλλά και οι εκδηλώσεις για την κούκλα πρόσφυγα Αμάλ.

«Σε εμάς πάλι θα εξαντληθεί η αυστηρότητα των αρμοδίων; Σε εμάς πάλι θα επιδειχθεί υπέρμετρος ζήλος;», αναφέρουν οι Ιερείς του Ναού.

Ο Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, πάντως, επιμένει πως στη μεγάλη διασπορά στη βόρεια Ελλάδα συμμετέχει και η εκκλησία με αρνητικό τρόπο.

“Αν πει κάποιος σταματώ την λιτανεία θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα και γίνουν οι εορτασμοί, αυτό θα οδηγήσει σε μια διασπορά τοπική που θα πιέσει πολύ το σύστημα υγείας”, λέει.

Εξαδάκτυλος: “Να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις και η παρέλαση, αλλά με μέτρα”

Υπέρ της άποψης ότι δεν θα πρέπει να αναβληθεί η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και οι εκδηλώσεις για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ωστόσο, επισήμανε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν με μέτρα:

«Η παρέλαση της Θεσσαλονίκης, 200 χρόνια μετά το 1821, έστω και με περιορισμούς, δεν θα πρέπει να αναβληθεί, διότι κάποιοι άνθρωποι θα αισθανθούν πάρα πολύ άσχημα. Δεν πρέπει να πληγεί το συναίσθημα των ανθρώπων μας 200 χρόνια μετά. Θα είναι λάθος. Το ίδιο και για τις εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου. Και εκεί θα πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα. Θα δούμε ποια θα είναι αυτά, αλλά δεν θα πρέπει να πάμε οριζόντια», δήλωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Radio North 98».

Να σημειωθεί, πάντως, πως σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, το θέμα της παρέλασης και των εορτασμών στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει προς το παρόν απασχολήσει τη συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις προσεχείς ημέρες.

Λουκίδης: “Περισσότερο αρνητική η βόρεια Ελλάδα στα μέτρα και το εμβόλιο κατά του Covid-19”

Τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά, αλλά και τα απανωτά “χτυπήματα” της επιδημίας στη βόρεια Ελλάδα οδηγούν κάποιους επιστήμονες στο συμπέρασμα, ότι οι κάτοικοι του βορρά εμφανίζονται τελικά περισσότερο αντιδραστικοί απέναντι στα μέτρα για την Covid-19.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Λουκίδης λέει: “Η κοινωνία στη Βόρεια Ελλάδα είναι περισσότερο αρνητική στο κομμάτι του Covid. Και απέναντι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στη θέση που έχει πάρει η πλειοψηφία των κατοίκων απέναντι στην πανδημία, αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Εμείς λαμβάνουμε πολλές επικριτικές επιστολές στην Πνευμονολογική Εταιρεία, αλλά και στα site μας και στα social media. Αν δείτε οι άνθρωποι που μας επικρίνουν άσχημα και με άσχημο τρόπο, το 70% είναι από τη βόρεια Ελλάδα. Και σας το λέει αυτό, ένας Θεσσαλονικός. Δεν το λέω τοπικιστικά. Υπάρχει πράγματι μια αρνητική προδιάθεση στην περιοχή”, λέει.

“Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει. Δεν μπορώ να το ξέρω, δεν μπορώ να είμαι πίσω από το μυαλό πολλών ανθρώπων”, καταλήγει ο Καθηγητής κ. Λουκίδης.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη/iatropedia.gr

 

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version