Τετάρτη, 17 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Εξαπάτηση ηλικιωμένων με «μαϊμού» τροχαία – Πήραν 27 χρυσές λίρες μέσα σε πλαστική σακούλα

Θεσσαλονίκη: Εξαπάτηση ηλικιωμένων με «μαϊμού» τροχαία – Πήραν 27 χρυσές λίρες μέσα σε πλαστική σακούλα
Φωτογραφία αρχείου - Eurokinissi

«Καλημέρα, είμαι αστυνομικός διοικητής. Η κόρη σας παραβίασε ερυθρό σηματοδότη και σκότωσε ένα νεαρό παιδί». Με αυτά τα λόγια «πουλούσε» παραμύθι ένας 38χρονος Βούλγαρος που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για εξαπάτηση ηλικιωμένων.

Ένα από τα θύματα του επιτήδειου είναι και μία 78χρονη από τις Σέρρες, η οποία στην προσπάθειά της να σώσει την κόρη της ήταν διατεθειμένη να δώσει όλη την περιουσία της. Η ηλικιωμένη, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τα όσα έζησε εκείνη την ημέρα του περσινού Νοεμβρίου όπου ο υποτιθέμενος διοικητής της αστυνομίας της ζήτησε χρήματα για να βοηθήσει στην κόρη της.

«Ηρέμησε θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γλιτώσει τη φυλακή», της είπε στο τηλέφωνο και στη συνέχεια της έδωσε την υποτιθέμενη κόρη της.

«Μαμά, κάνε ό,τι σου πει ο διοικητής γιατί θα με κλείσουν μέσα», ακούστηκε να λέει μία γυναίκεια φωνή μέσα από το τηλέφωνο.

Όταν ο άνδρας της ζήτησε 7 με 8 χιλιάδες ευρώ και χρυσές λίρες εκείνη απάντησε:

«Πού να τα βρω;»

Για καλή της τύχη τότε σκέφθηκε να καλέσει τον γιο της που μένει μόνιμα στην Αγγλία και αφού εκείνος επικοινώνησε με την αδελφή του, αποκαλύφθηκε η μεγάλη απάτη.

«Πήρε 27 χρυσές λίρες σε πλαστική σακούλα»

Δυστυχώς η υπόθεση εξαπάτησης στη Βέροια δεν είχε την ίδια κατάληξη.

Αυτή τη φορά η εγκληματική ομάδα έπεισε μία ηλικιωμένη πως η κόρη της σκότωσε με το αυτοκίνητό της ένα προσφυγόπουλο. Σε κατάσταση πανικού το θύμα δέχθηκε να δώσει σε έναν άγνωστο άνδρα μία πλαστική σακούλα με 27 χρυσές λίρες.

Αυτή υποτίθεται ήταν η τιμή της αποζημίωσης για τους γονείς του παιδιού με σκοπό να μην μηνύσουν την κόρη της, κατέθεσε η ηλικιωμένη στο ίδιο δικαστήριο.

«Παρέδωσα τις λίρες σε μία πλαστική σακούλα όταν εμφανίστηκε ένας άντρας κάτω από το σπίτι μου», ανέφερε η γυναίκα. 

Η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει τον 38χρονο Βούλγαρο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο συγκεκριμένος «μπαινοέβγαινε» στην Ελλάδα από την Βουλγαρία ανάλογα με το που τον έστελναν οι συνεργοί του και «εγκέφαλοι» της καλοστημένης απάτης.

Οι «εγκέφαλοι» της εγκληματικής ομάδας

«Οι άνθρωποι αυτοί κινούν τα νήματα από το εξωτερικό, μιλούν καλά τα ελληνικά και χρησιμοποιούν αριθμούς μιας χρήσης», αποκάλυψαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αστυνομικοί που ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις.

Όπως ανέφεραν, οι «εγκέφαλοι» των εγκληματικών ομάδων συλλαμβάνονται πολύ σπάνια αφού χρησιμοποιούν «αναλώσιμους» που απλά εισπράττουν τα χρήματα από τους ηλικιωμένους και πληρώνονται ανάλογα με το ύψος των κερδών.

Στο ρόλο του «εισπράκτορα» ήταν και ο 38χρονος Βούλγαρος που δικάστηκε κατηγορούμενος για 4 περιπτώσεις απάτης (μεταξύ αυτών οι περιπτώσεις των Σερρών και της Βέροιας).

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε συνολική κάθειρξη 5 ετών και δύο μηνών, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό ότι ομολόγησε την πράξη του κατά την προανάκριση.

Στη φυλακή άλλοι δύο «εισπράκτορες»

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, στη φυλακή οδηγήθηκαν άλλοι δύο Βούλγαροι που η αστυνομία τους είχε συλλάβει για εξαπάτηση ηλικιωμένων στις Σέρρες.

Πρόκειται για έναν 48χρονο κι έναν 43χρονο που έπαιρναν τα χρήματα από τα θύματά τους με το πρόσχημα των μαϊμού τροχαίων ή τις πανάκριβες χειρουργικές επεμβάσεις που έπρεπε υποτίθεται να υποβληθούν συγγενείς τους.

Ο 48χρονος καταδικάστηκε από το ίδιο δικαστήριο σε κάθειρξη 6 ετών και 2 μηνών (αφού κρίθηκε ένοχος με αναγνώριση του ίδιου ελαφρυντικού με τον 38χρονο Βούλγαρο) για 8 απάτες που είχαν καταγγελθεί πέρσι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στις Σέρρες και σε χωριά του νομού, με συνολική «λεία» 14.700 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας 10.000 ευρώ. 

Ο 43χρονος τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 4 ετών και 2 μηνών, καθώς κρίθηκε ένοχος για μία μόνο περίπτωση απάτης ενώ εκτίει ήδη ποινή σε φυλακή της χώρας για ανάλογη απάτη.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως και οι δύο άνδρες υποστήριξαν στην απολογία τους πως είχαν βρει αγγελίες εύρεσης εργασίας στο Facebook που αναζητούσαν οδηγούς για τη μεταφορά πραγμάτων από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις