Το τελεσίγραφο έληξε, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι δραματική και η επίταξη έγινε πραγματικότητα. Δυο ιδιωτικές κλινικές και το προσωπικό τους περνούν υπό τον έλεγχο της 4ης ΥΠΕ με εντολή Κικίλια. Θα λειτουργήσουν από Δευτέρα, αφού διαμορφωθούν κατάλληλα πρώτα. Γιατί αρνήθηκαν αρχικά οι ιδιωτικές κλινικές. Δείτε το ΦΕΚ της επίταξης.
Η επίταξη έγινε… πράξη, αφού στη Θεσσαλονίκη το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο, οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται καθημερινά με δραματικούς ρυθμούς, όπως και οι διασωληνωμένοι.
Το τελεσίγραφο που είχε δώσει το υπουργείο Υγείας στις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη είχε λήξει από χθες στις 21:00 το βράδυ. Και νωρίς το πρωί της Παρασκευής (20.11.2020) το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αυτό που (ουσιαστικά) περίμεναν όλοι: επίταξη.
Click4more Υπουργείο Υγείας – Ιδιωτικές κλινικές: Πώς φτάσαμε στην επίταξη κλινών Covid – Τι προηγήθηκε
Η επίταξη αναφορά σε δυο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη και το προσωπικό τους, που περνούν υπό την 4η ΥΠΕ! “Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Οι κλινικές που επιτάσσονται θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα (23.11.2020), όπως δήλωσε ο γγ του υπουργείου Υγείας στον ΣΚΑΙ, καθώς πρώτα πρέπει να γίνει τροποποίησή τους.
Δείτε την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία
Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Click4more Η «μάχη» της Βόρειας Ελλάδας – Από τις 7 Δεκεμβρίου (κι αν…) η άρση του lockdown
Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.
Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».
Ήδη, η απόφαση του υπουργού Υγείας για την επίταξη δυο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
“Γιατί οι ιδιωτικές κλινικές αρνηθήκαμε να δώσουμε 200 κλίνες”
Λίγη ώρα πριν το υπουργείο Υγείας αποφασίσει την επίταξη των δυο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός είχε αναφέρει, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, τους λόγους που οι ιδιωτικές κλινικές αρνήθηκαν να παραχωρήσουν στο ΕΣΥ 200 κλίνες.
«Το σκεπτικό είναι ότι δε θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς που νοσηλεύουμε, τόσο σε δικούς μας όσο και σε αυτούς που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες από κρατικά νοσοκομεία, με άλλες παθήσεις», είπε.
Υποστήριξε επίσης ότι στις ιδιωτικές κλινικές, είναι ενιαίες οι μονάδες και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός. «Όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κορονοϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, σημείωσε ότι «αν υπάρξει μετάδοση, θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Είπε επίσης ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση και τον Φεβρουάριο και τώρα τον Σεπτέμβριο «ήταν να νοσηλεύουμε non covid ασθενείς. Εμείς δε νοσηλεύουμε περιστατικά covid. Αν έχουμε ύποπτο κρούσμα, το στέλνουμε σε κρατικό νοσοκομείο», τόνισε.
Για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, οι ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, είχαν προτείνει δύο κέντρα αποκατάστασης, τα οποία είναι περιφερειακά της πόλης και ανεξάρτητα κτιριακά να λειτουργήσουν, ωστόσο δεν προχώρησε, γιατί δε δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες. «Μετά προτείναμε τα νοσοκομεία που έκλεισαν πρόσφατα, το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και το Λοιμωδών που μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη γίνονταν εργασίες για να λειτουργήσει. Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πολύ λίγες μετατροπές», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το βράδυ άνοιξε και το υπόγειο καταφύγιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 και άρχισε να λειτουργεί, ωστόσο δεν υπάρχει προσωπικό.
«Εγώ προθυμοποιήθηκα να πάρουμε ασθενείς non covid και από νοσοκομεία όμορων νομών, της Κατερίνης, της Βέροιας του Κιλκίς ώστε να αποφορτιστούν τα δημόσια, αλλά δεν έγινε δεκτό. Είμαστε 9 κλινικές στη Θεσσαλονίκη με 1.500-1.700 κλίνες. Μπορούμε να πάρουμε περίπου 1.000 ασθενείς. Το προτείναμε προχθές και μας απάντησαν ότι χθες το πρωί θα υπήρχε μια σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν εκεί και τελικά επικράτησε η πρόταση της επίταξης. Πρέπει να εκπαιδευτεί και το προσωπικό. Σε μια μέρα δεν μπορεί να γίνει, διότι τον Φεβρουάριο μας αποψίλωσαν το προσωπικό, πήραν 3.800 νοσηλευτές για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με αποτέλεσμα όλο το έμπειρο προσωπικό να πάει σε κρατικά νοσοκομεία και μείναμε εμείς να ψάχνουμε για καινούριο νοσηλευτικό προσωπικό. Προσλάβαμε, αλλά είναι νέα παιδιά», κατέληξε.