Καλά είναι τα νέα από τις μετρήσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το ΑΠΘ η εβδομάδα που πέρασε δείχνει ότι η συγκέντρωση κορονοϊού είναι στα επίπεδα που ήταν στα μέσα Οκτωβρίου!
Μειωμένο κατά 50% σε εβδομαδιαία βάση υπολογίζεται το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε μία τάση σταθεροποίησης στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, αυτή την εβδομάδα η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε με αυξημένο ρυθμό.
«Οι τελευταίες μετρήσεις είναι αντίστοιχες εκείνων στα μέσα Οκτωβρίου. Η παρατηρούμενη αργή αλλά προοδευτική μείωση των τιμών έκκρισης ιικού φορτίου δείχνει ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διασπορά στην κοινότητα, ικανή να αντιστρέψει την καθοδική τάση αν τυχόν μέσα στις μέρες των εορτών υπάρξει χαλάρωση και εφησυχασμός εκ μέρους των πολιτών».
Οι τρεις τελευταίες μετρήσεις της έκκρισης ιικού φορτίου, που έκανε η ομάδα επιδημιολογίας λυμάτων του ΑΠΘ στις 16, 18 και 21 Δεκεμβρίου 2020, μετά και από τον εξορθολογισμό με βάση ποιοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων, έχουν μέση τιμή περίπου 50% μικρότερη σε σχέση με τη μέση τιμή από τις προηγούμενες τρεις μετρήσεις, στις 9, 11 και 14 Δεκεμβρίου.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Αρχές Ιανουαρίου θα έχουμε 800 κρούσματα σε όλη την χώρα
Στις 7 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν περί τα 140 κρούσματα επί συνόλου 810 – 820 σε όλη τη χώρα, ενώ στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται με covid-19 γύρω στους 360 ασθενείς και οι θάνατοι θα είναι 40 – 50, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
«Η αποκλιμάκωση είναι αργή και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων πριν από τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα θα είναι περίπου 600 και στη Θεσσαλονίκη 100» σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης στο voria.gr, ο οποίος ταυτόχρονα διευκρινίζει πως εάν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι η νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία είναι όντως αισθητά περισσότερο μεταδοτική, τότε οι εκτιμήσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν.