Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Τραντάχτηκε η γη με τον πυρρίχιο χορό για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Θεσσαλονίκη: Τραντάχτηκε η γη με τον πυρρίχιο χορό για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Με τον πυρρίχιο, τον αρχαιότερο πολεμικό χορό, ολοκληρώθηκε σήμερα (19.05.2024) η εκδήλωση την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη.

Στην εξέδρα που στήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ανέβηκαν οκτώ χορευτές, που με τις εντυπωσιακές ποντιακές φορεσιές τους, χόρεψαν τον ποντιακό πυρρίχιο και μάγεψαν το πλήθος που με δάκρυα στα μάτια έδωσε το πιο θερμό του χειροκρότημα, αναφέρει το Thestival.gr.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδοςστην πλατεία Αγίας Σοφίας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο εθνικός ύμνος.

«Η ισορροπία ανάμεσα σε θύτες και θύματα, τρέφει τον αναθεωρητισμό, την αυταρχικότητα και την τυραννία» τόνισε, στο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε :

«Απέναντι τους, ο πολιτισμένος κόσμος οφείλει να σηκώσει τα αναχώματα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, αν θέλει να υπηρετήσει την ειρηνική συνύπαρξη κι ευημερία των λαών».

«Ανάμεσα στη μνήμη και στην απόδοση τιμών βρίσκεται η ευθύνη που μας επιτάσσει να συναντιόμαστε στο Μνημείο της Γενοκτονίας, εδώ στην πλατεία Αγίας Σοφίας και σε πολλά άλλα μέρη σε όλη τη χώρα και στην οικουμένη, όπου υπάρχει ελληνισμός, για να αποδώσουμε τιμές στα 353.000 θύματα και να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας, ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το ιστορικό αιτούμενο, μέχρι να έρθει η ώρα, που η 19η Μαΐου θα γίνει ημέρα δικαίωσης» τόνισε ο κ.Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε

«Και μπορεί να πέρασαν 105 χρόνια κι ίσως χρειαστούν πολλά ακόμα, αλλά η επίτευξη αυτού του στόχου θα έρθει μόνο αν κρατήσουμε ακατάλυτη τη σχέση του γένους μας με τις αξίες και τις παραδόσεις του…. Δεν ήταν ο πόλεμος, πόλεμοι έγιναν κι αλλού, τέτοιο ξεκλήρισμα, τέτοια απανθρωπιά ταιριάζει μόνο σε γενοκτονία. Όσοι γλίτωσαν την καταδίωξη, έκαναν εδώ, στη νέα πατρίδα, τον καημό πείσμα για επιβίωση και την αξιοπρέπεια δύναμη δημιουργίας. Δεν ξεχνούμε, τιμούμε κι αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση».

«Το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των ποντίων παραμένει αδικαίωτο» δήλωσε, εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ράνια Θρασκιά και πρόσθεσε:

«Ενώνουμε τους αγώνες μας, όλοι μαζί, και τις φωνές μας, ούτως ώστε να δικαιωθεί 105 χρόνια μετά, μία ιστορία που παραμένει ζωντανή, ένα έγκλημα ατιμώρητο, μία από τις πιο αιματηρές σελίδας της παγκόσμιας Ιστορίας. Διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση, ούτως ώστε, να μην περάσει στη λήθη αυτή η συγκλονιστική ιστορία των Ελλήνων του Πόντου».

«’Ενα έγκλημα τέτοιων διαστάσεων είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.Και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά των Ελλήνων, και των άλλων χριστιανικών λαών της περιοχής, πρέπει να αναγνωριστούν», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και συνέχισε:

«Δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο, αλλά και δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από τη διεθνή αναγνώριση. Όσο στις γειτονιές μας ακούγεται η λίρα, βλέπουμε τους χορούς των παιδιών με φορεσιές του πόντου, τίποτε δεν έχει ξεχαστεί».

«Είναι μέρα μνήμης αλλά και πένθους για τον ελληνισμό” είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, τονίζοντας ότι τα θύματα της ποντιακής γενοκτονίας πλήρωσαν “το βαρύ τίμημα του εθνικισμού, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας» και πρόσθεσε:

«Δεν ζητούμε εκδίκηση. Στεκόμαστε όμως στο πλευρό της Ιστορίας, που αναζητά την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, πόσο μάλλον δε, όταν αφορούν υποτιθέμενους γείτονες. Θέλουμε δικαιοσύνη , θέλουμε δικαίωση, θέλουμε να υψώσουμε τα τείχη απέναντι σε ύπουλους αναθεωρητισμούς, που βρίσκουν μέχρι και σήμερα, μέχρι και μόλις πριν από μία εβδομάδα, με την ανακήρυξη σε οθωμανικό μνημείο της Μονής της Χώρας, πρόσφορο έδαφος. Θέλουμε την αποκατάσταση της αλήθειας, θέλουμε μόνο το σεβασμό».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης επεσήμανε, στην ομιλία του, ότι η ΠΟΕ είναι «στη διάθεση της κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης, που θα επιθυμούσε να δουλέψουμε και να αγωνιστούμε στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης της γενοκτονίας», ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης υπογράμμισε ότι «είναι πολύ, καλό για την Ελλάδα, να βάλει το θέμα της γενοκτονίας του Πόντου στις διμερείς διαπραγματεύσεις και είναι καλό και για την Τουρκία» και πρόσθεσε : «Μια συγνώμη ζητούμε από εσάς κ. Ερντογάν, από εσάς ο ελληνισμός ζητάει μια συγνώμη, δώστε την επιτέλους».

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα εγκλήματα αυτά, για χρόνια ολόκληρα οι επιζώντες δεν μπορούσαν να μιλήσουν για αυτό το θέμα, γιατί ήταν το ψυχολογικό τραύμα τόσο μεγάλο» είπε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων, Σαρκισιάν Τιγκράν και πρόσθεσε: «Έχουμε ηθικό χρέος να αγωνιστούμε έως το τέλος, για να πετύχουμε την αναγνώριση του αυτονόητου, της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Για την κυπριακή τραγωδία μίλησε ο κεντρικός ομιλητής, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Νομικής του πανεπιστημίου Frederick, Χρίστος Κληρίδης, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή τμήματος της Κύπρου. Τόνισε, ότι η Κύπρος αγωνίζεται για τη δικαίωση της και δε θα δεχτεί ποτέ λύση που δε θα λαμβάνει υπόψη της το Διεθνές Δίκαιο και την αποκατάσταση της νομιμότητας και «εάν δεν αποχωρήσει και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης από το νησί» και εξέφρασε τη συμπαράσταση του στα «δίκαιο» αίτημα των ποντίων για αναγνώριση της γενοκτονίας.

«Ο παγκόσμιος ελληνισμός, ας ενωθεί, λοιπόν, σε μία γροθιά, οι συνθήκες σήμερα είναι καλύτερες διεθνώς, το επιτρέπουν, για να πετύχουμε, όχι απλώς το επιθυμητό, αλλά το σωστό, εκείνο το οποίο αρμόζει στην ιστορία μας».

Στεφάνια στο μνημείο της ποντιακής γενοκτονίας κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, οι δήμαρχοι άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Συμεών Δανιηλίδης, Δημήτριος Ασλανίδης, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων Σαρκισιάν Τιγκράν, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Βασίλης Μωυσίδης, ο εκπρόσωπος της Ευξείνου Λέσχης Ιωάννης Αποστολιδης και το μέλος της διοίκησης της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, Σοφία Ιακωβίδου, ενώ παρέστησαν, οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας και Δημήτρης Κούβελας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης της ΠΜΚ, Βούλα Πατουλίδου, η γενική γραμματέας της ΠΟΕ Αθήνα Σωτηριάδου, σωματεία ποντίων, προσφυγικά σωματεία, κ.α.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ψήφισμα και ακολούθησε πορεία, με κατάληξη το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφίες: Thestival.gr/ Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις