Site icon NewsIT

Θωμαΐδης: Μείωση 27% στα λύματα στην Αττική – Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν αύριο τα μικρά μαγαζιά

26.03.2021 | 12:52
Θωμαΐδης: Μείωση 27% στα λύματα στην Αττική – Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν αύριο τα μικρά μαγαζιά

Ύφεση των κρουσμάτων «βλέπει» ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Όπως είπε, τα λύματα στην Αττική έχουν παρουσιάσει μείωση του ιικού φορτίου.

Ο Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (26.03.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε, αναφερόμενος στα στοιχεία που δίνουν τα λύματα στην Αττική, πως «τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα».

Click4more Μανωλόπουλος για lockdown: Ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι (vid)

Έσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, χρειάζεται να αναλυθούν τα δείγματα και την ερχόμενη Δευτέρα για να παρατηρηθεί αν αυτή η μείωση θα είναι τάση.

Κατά την άποψή του, στο τέλος αυτή της εβδομάδας θα γνωρίζουμε πώς πήγε η εβδομάδα και αν υπάρχει τάση μείωσης. Ακόμη, πάντως, και μετά τη μείωση του 27%, σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη, το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό. Ο καθηγητής εκτίμησε επίσης ότι θα «φάμε» όλο τον Απρίλιο για να μειωθούν τα κρούσματα.

Έως το τέλος του μήνα, πάντως, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει πρόσθεσε, επίσης στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης. Εκτίμησε ότι το ΕΣΥ είναι «σκληροτράχηλο» και θα αντέξει χάρη στους εργαζόμενους και πρόσθεσε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν θα «πέσει», εύκολα, κάτω από τους 600.

Τις επόμενες μέρες πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών άρα και αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, πρόσθεσε ο Αθανάσιος Σκουτέλης.

 

Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά αύριο!

Με το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο να είναι ο μεγαλύτερος «γρίφος» των ημερών, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας κι εκείνος στον ΣΚΑΙ, έκανε τη δική του πρόταση για… λύση.

Είπε ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάσταστημα, αλλά μόνο μικρά, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032. Επίσης οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα.

Click4more Για ποιους θα είναι υποχρεωτικά τα self test κορονοϊού – Ανακοινώσεις σήμερα

Πρότεινε επίσης να ανακατευθυνθούν οι επαφές που έχουν οι πολίτες σε σπίτια και πλατείες σε πιο ασφαλείς επαφές. Γι’ αυτό και η πρόταση να ανοίξει «από αύριο» το λιανεμπόριο αλλά αποκλειστικά για τα μικρά καταστήματα.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι αν ανοίξει με αυτό τον τρόπο το λιανεμπόριο πολλοί εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις δουλειές τους, άλλοι θα πάνε να ψωνίσουν και έτσι θα μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές.

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.

Όσον αφορά στο Πάσχα, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%.

Εκτίμησε ότι για δυο ακόμη εβδομάδες θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα ωστόσο είναι αισιόδοξος λόγω της οριακής μείωσης στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version