Τρίτη, 20 Αυγ.
27oC Αθήνα

Τι απέγινε ο Εφιάλτης της μεγάλης προδοσίας στη Μάχη των Θερμοπυλών;

Τι απέγινε ο Εφιάλτης της μεγάλης προδοσίας στη Μάχη των Θερμοπυλών;

Εφιάλτης. Το όνομά του είναι συνώνυμο της προδοσίας. Είναι η κατάρα που έχει πέσει πάνω του και θα τον συνοδεύει ανά τους αιώνες μετά την μεγάλη προδοσία στη Μάχη των Θερμοπυλών.

Είναι αυτός που οδήγησε τους Πέρσες του Ξέρξη στα νώτα των αντρών του Λεωνίδα, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να πέσουν ως ήρωες και να περάσουν στο πάνθεον και εκείνος να γίνει ο πιο μισητός του ελληνικού κόσμου. Ποιος ήταν, όμως, ο Εφιάλτης και ποιο ήταν το τέλος του;

Ο γιος του Ευρυδήμου του Μαλιέως άγνωστος μέχρι τότε, έγινε γνωστός μόνο για την προδοσία του. Εμφανίζεται στα κείμενα του Ηροδότου για να ανατρέψει την Ιστορία.

Η οικογένειά του κατοικούσε στην ανατολική κοιλάδα του Σπερχειού Ποταμού, γύρω από τον Μαλιακό Κόλπο και οι Μαλιείς είχαν συμμαχήσει με τους Σπαρτιάτες από το 426 π.Χ.

Το 480 π.Χ. βρίσκει τον Ξέρξη να προελαύνει στον ελλαδικό χώρο. Ο βασιλιάς Λεωνίδας με τους ηρωικούς άντρες του, Σπαρτιάτες Θεσπιείς και Φωκείς, θα επιχειρήσει να τους σταματήσει στα στενά των Θερμοπυλών.

Οι ηρωικοί Έλληνες ήταν αποφασισμένοι να δώσουν μια μάχη μέχρι εσχάτων στο στενό πέρασμα των Πυλών – όπως έλεγαν την τοποθεσία οι ντόπιοι (Θερμοπύλες τις ανέφεραν οι υπόλοιποι Έλληνες).

Ο μεγάλος και τρανός Ξέρξης δεν περίμενε να βρει τέτοια αντίσταση από τον Λεωνίδα και τους άντρες του. Μετά από τέσσερις ημέρες μαχών και απανωτές ήττες του εχθρού, ο πέρσης βασιλιάς έχει αρχίσει να χάνει την ψυχραιμία του.

Αποφασίζει να στείλει το πιο επίλεκτο τάγμα του, τους Αθάνατους. Η αφρόκρεμα της βασιλικής φρουράς δεν πέτυχε τίποτα. Ο Λεωνίδας με τους άντρες του δεν πέφτουν.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις