Στις 10 Νοεμβρίου 2010 ο Λουκάς Παπαδήμος έδινε διάλεξη με θέμα την οικονομική κρίση στο Μέγαρο Μουσικής. Ακριβώς ένα χρόνο μετά γίνεται πρωθυπουργός.
Το ακριβές θέμα της διάλεξης ήταν «Δημοσιονομική εξυγίανση και χρηματοοικονομική σταθερότητα» .
“Θα απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις και δυσκολότερες ενέργειες υλοποίησης”, τόνιζε ο κύριος Παπαδημος και πρόσθετε ότι ” δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για ανώδυνες λύσεις προκειμένου να ανατραπούν ανισορροπίες και αναποτελεσματικότητα δεκαετιών που οδήγησαν στην σημερινή οικονομική κατάσταση”.
“Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη”, υπογράμμιζε.
Μεταξύ άλλων ο νύν πρωθυπουργός επανέλαβε αρκετές φορές ότι εάν δεν επιτευχθεί ουσιαστική και μόνιμη δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα επιτευχθεί χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν θα μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση.
Παράλληλα, ο Λ. Παπαδήμος επισήμανε ότι η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του κόστους δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις που θα δυσχεράνουν την υλοποίηση των στόχων που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση. “Η εφαρµογή της πρόσφορης πολιτικής δεν εξαρτάται από τα άστρα, αλλά από µας”, έλεγε χαρακτηριστικά, παραφράζοντας τον Σαίξπηρ.
Δείτε στο video τι έλεγε τότε ο κύριος Παπαδήμος.
Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμιζε ότι ορθώς επιδιώκουν και πετυχαίνουν την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, που οδηγεί σταδιακά και στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς.
Τόνισε δε ότι εάν δεν επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση, εάν η ελληνική οικονομία δεν αποκτήσει ξανά την χαμένη της αξιοπιστία δεν θα γίνει εφικτή η ουσιαστική πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές άντλησης κεφαλαίων και κατ επέκταση δεν θα αποκτήσουν δυνατότητα διοχέτευσης σημαντικής ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που θα κινητοποιήσει την ανάπτυξη.
Ανέφερε, επίσης, ότι μόνο η πίστη τήρηση όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η επιβολή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσουν σταδιακά την ελληνική οικονομία στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της και κατά συνέπεια η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει ξανά τη δυνατότητα να προσφύγει από μόνην της στις διεθνείς αγορές για άντληση των κεφαλαίων που έχει ανάγκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος το 1966; ΦΩΤΟ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Τι λέει για τον Λουκά Παπαδήμο ο συμμαθητής του Κώστας Αρζόγλου
Ποιός είναι ο Λουκάς Παπαδήμος