“Το είπα και στην πρώτη πρώτη κατάθεσή μου, δεν τον γνωρίζω” είπε ο 33χρονος Νταντάς, καταθέτοντας μέσω διερμηνέα στο δικαστήριο που εξέτάζει την υπόθεση. Ο Νταμάς, που ζούσε παράνομα στην Ελλάδα από το 2005, υποστήριξε ότι όταν συνελήφθη στην Αθήνα η ελληνική αστυνομία του έδειξε δύο φωτογραφίες του Αμπααούντ. Μόνο αργότερα όμως κατάλαβε ποιος ήταν ο άνθρωπος αυτός.
Ο Νταμάς συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2015, δύο ημέρες μετά την εξάρθρωση του πυρήνα της Βερβιέ, στο πλαίσιο της εκτέλεσης ενός διεθνούς αιτήματος δικαστικής συνδρομής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Αμπααούντ. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Πιερ Χέντρικ, είπε ότι θεωρήθηκε ύποπτος κυρίως επειδή τον ένα από τα δύο τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του κατά τη στιγμή της σύλληψής του είχε χρησιμοποιηθεί με μια κάρτα SIM που αντιστοιχούσε στον τηλεφωνικό αριθμό με τον οποίο επικοινωνούσε ο Αμπααούντ με τους συνεργούς του στο Βέλγιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, που στη συνέχεια διέφυγε στη Συρία, ήταν ένας από τους ανθρώπους που σχεδίασαν τις επιθέσεις του Παρισιού λίγους μήνες αργότερα. Σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2015 στο προάστιο Σεν Ντενί της γαλλικής πρωτεύουσας, σε μια επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας για τη σύλληψή του.
Στην κατάθεσή του πάντως ο Νταμάς παραδέχτηκε ότι φιλοξενούσε στο σπίτι του στην Αθήνα επί περίπου έναν μήνα έναν άλλο κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης. Ισχυρίστηκε ότι ο συγκάτοικός του δήλωσε ότι είναι Σύρος πρόσφυγας με το όνομα Μοχάμεντ και ότι αγνοούσε την πραγματική ταυτότητά του και το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ήταν Γάλλος υπήκοος.
Η δίκη, που ξεκίνησε την Δευτέρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Η κατάθεση του Νταμάς θα συνεχιστεί την Τρίτη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ