Κυριακή, 11 Αυγ.
33oC Αθήνα

Τι πρέπει να κάνετε αν χάσετε ή σας κλέψουν το δίπλωμα οδήγησης κατά την διάρκεια των διακοπών σας

Τι πρέπει να κάνετε αν χάσετε ή σας κλέψουν το δίπλωμα οδήγησης κατά την διάρκεια των διακοπών σας

Στο παρελθόν, η διαδικασία για να επανεκδοθεί το δίπλωμα οδήγησης, λόγω απώλειας ή κλοπής ήταν.. χρονοβόρα και ψυχοφθόρα, λόγω της γραφειοκρατίας, που απαιτούσε, ασφαλώς, και την φυσική παρουσία σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Ωστόσο, οι πολίτες μπορούν πλέον γρήγορα και εύκολα να αποκτήσουν εκ νέου δίπλωμα οδήγησης, χάρη στην ψηφοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Σε περίπτωση, έτσι, που βρίσκεστε στις διακοπές σας και χάσετε ή σας κλέψουν το δίπλωμα οδήγησης, δεν χρειάζεται να αγχωθείτε.

Και αυτό, διότι μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για χορήγησης νέου αντιγράφου, ηλεκτρονικά. 

Τι να κάνετε στο ενδεχόμενο απώλειας ή κλοπής της άδειας οδήγησης

Κατ’ αρχάς,  πρέπει να επισκεφτείτε ένα αστυνομικό τμήμα για να δηλώσετε την απώλεια ή την κλοπή της άδειας οδήγησης. Στην συνέχεια, για να λάβετε το νέο αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης, θα πρέπει να επισκεφτείτε την σχετική υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέσω του Gov.gr.

Στα πεδία που θα εμφανιστούν στην οθόνη σας, συμπληρώνετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, έπειτα, επισυνάπτετε την φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας, ενώ θα χρειαστεί να εκδώσετε και να πληρώσετε το κατάλληλο παράβολο, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail) καθώς και το τηλέφωνό σας.

Εφόσον ολοκληρώσετε την σχετική διαδικασία, θα λάβετε και την σχετική επιβεβαίωση στο e-mail σας. Η παραλαβή της νέας άδειας οδήγησης μπορεί να γίνει από την Περιφέρεια, είτε από εσάς τους ίδιους, είτε από εκπρόσωπό σας, κατόπιν εξουσιοδότησης.

Βέβαια, για την αίτηση για άδεια οδήγησης, μπορείτε να ακολουθήσετε και την συνηθισμένη διαδικασία, δηλαδή, μέσω της επίσκεψης σας σε ΚΕΠ, αφού, προηγουμένως, συμπληρώσετε τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ, πρέπει να επισυνάψετε και τα εξής: 

  • Βεβαίωση απώλειας ή κλοπής που εκδίδεται από το Αστυνομικό Τμήμα που κάνατε την σχετική δήλωση.
  •  Μία έγχρωμη φωτογραφία, τύπου διαβατηρίου.
  • Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής σας ταυτότητας. Ιθαγενείς άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. θα πρέπει να υποβάλουν φωτοαντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους και πολίτες τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να προσκομίσουν επιπλέον πέρα του διαβατηρίου και την άδεια παραμονής στη χώρα.
  • Αίτηση υπεύθυνης δήλωσης ΜΤΑ014 του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 όπου θα πρέπει να αναφέρετε: Πως διαμένετε στην Ελλάδα. Βεβαίωση ότι δεν κατέχετε άλλη ελληνική άδεια οδήγησης ή κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή των κρατών Νορβηγίας, Ισλανδίας ή Λιχτενστάιν και ότι η άδεια οδήγησης σας δεν έχει αφαιρεθεί από καμία άλλη αρχή. Να βεβαιώσετε ότι δεν κατέχετε άδεια οδήγησης τρίτης χώρας εκτός της Ε.Ε. Αποδεικτικό πάγιου τέλους χαρτόσημου και εισφοράς υπέρ τρίτων 9,02 ευρώ που εκδίδεται από την υπηρεσία e-παράβολο (κωδικός 66).
  • Παράβολο από την υπηρεσία e-παράβολο (κωδικός 28), αξίας 30 ευρώ εάν είναι η πρώτη φορά επανέκδοσης. Σε περίπτωση που είναι η δεύτερη φορά, τότε, η τιμή του παράβολου είναι διπλάσια.
  • Δεύτερο παράβολο αξίας 30 ευρώ, πάλι από την υπηρεσία των e-παράβολο (κωδικός 29). Για την έκδοση των σχετικών παραβόλων,  πρέπει να επισκεφτείτε τον σχετικό ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, επιλέγοντας το e- Παράβολο. Η πληρωμή μπορεί να γίνει στα ΕΛΤΑ ή μέσω e-baking.
  •  Χάρτινο φάκελο με λαστιχάκια για την αποθήκευση και αρχειοθέτηση των εγγράφων.
  • Αίτηση εκτύπωσης νέας άδειας οδήγησης 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις