Φωτιά έχουν πάρει τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας από χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους προς τις τράπεζες και προσφεύγουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για το “κούρεμα” και τη ρύθμιση των χρεών τους.
Το Newsit με την βοήθεια του Προέδρου της Ένωσης Προστασίας Δανειοληπτών Καταλωτών Ελλάδας, Ευάγγελου Κρητικού σας παρουσιάζει όλα τα βήματα καθώς και τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσετε προκειμένου να ενταχθείτε στην διαδικασία για την ρύθμιση των οφειλών σας.
ΠΟΙΟΙ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3869/2010
Στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010 γνωστού και ώς νόμου Κατσέλη υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν πρέπει να έχουν εμπορική ιδιότητα.
ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
Πριν την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές. Εάν αποτύχει η προσπάθεια τότε ο καταναλωτής προχωράει διακαστικά και σε δύο σκέλη και ο δικηγόρος του είτε ο φορέας που τον εκπροσωπεί συντάσει βεβαίωση αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει την διασικασία της διαιτησίας. Δηλαδή για ένα μήνα γίνεται προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ του πολίτη και των πιστωτικών ιδρυμάτων με επικεφαλής τον δικαστή που επιβλέπει την διαδικασία. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει τότε η υπόθεση ακολουθεί το δεύτερο σκέλος που είναι η καθαρά δικαστική οδο.
Όπως αποσαφήνισε στο Νewsit o πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Δανειοληπτών, Ευάγγελος Κρητικός ” ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει πως δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν καταφέρει να τηρήσει τη δικαστική απόφαση, δηλαδή να αποπληρώσει τα ποσά που ορίζει το δικαστήριο, η πρώτη κατοικία οδηγείται στον πλειστηριασμό”.
ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ
1. Αίτηση προς τις τράπεζες για το υπόλοιπο της οφειλής μας και αίτηση για τις αναλητικές καταστάσεις των δανειακών συμβάσεων για να γίνει έλεγχος από τον ενδιαφερόμενο εαν το υπόλοιπο της οφειλής που αναφέρει η τράπεζα ανταποκρίνεται στην νόμιμη οφειλή.
2. Η βεβαίωση αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού
3. Αγωγή ξεχωριστά προς κάθε πιστοτικό ίδρυμα όπου αναφέρονται το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, τα οικονομικά προβλήματα που έχει ο ενδιαφερόμενος και πος έφτασε σε αυτό το σημείο. Καταθέτονται στο ειρηνοδικείο και κοινοποιούνται με δικαστικό επιμελητή προς κάθε τράπεζα.
ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ
Μέσα σένα μήνα από την στιγμή της κοινοποίησης των αγωγών θα πρέπει να κατατεθεί ο φάκελος στο ειρηνοδικείο που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Φωτοτυπία ταυτότητας θεωρημένη και επικυρωμένη
2. Τα τελευταία εκκαθαριστικά της εφορίας
3. Ε9
4. Τελευταία απόδειξη μισθοδοσίας
5. Ιατρικά πιστοποιητικά (για προβλήματα υγείας)
6. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (για ανήλικα παιδιά)
7. Πιστοποιητικό σπουδών (για τεκνα που σπουδάζουν)
8. Βεβαίωση χρεών προς ιδιώτες και εταιρείες (ΔΕΚΟ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, κοινόχρηστα κλπ)
9. Υπευθυνη δήλωση με το γνήσιο της υπογραφής όπου αναφέρεται ότι τα στοιχεία και τα έγγραφα που προσκομίζονται είναι αληθή.
Αμέσως μετά ορίζεται δικάσιμος και ο ενδιαφερόμενος αναμένει την ημέρα όπου η υπόθεσή του θα εκδικαστεί.
Όπως επισημαίνει στο Νewsit o κύριος Κρητικός “η τράπεζα, κατα την διάρκεια που η υπόθεση είναι στο ειρηνοδικείο, μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας του πολίτη”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος μόνο μία φορά έχει την δυνατότητα να προσφύγει για τη ρύθμιση των χρεών. Ο κ. Κρητικός συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την συγκέντρωση των δικαιολογητικών καθώς το Ειρηνοδικείο έχει απορρίψει δεκάδες αιτήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
50.000 ζητούν … κούρεμα στο υπόλοιπο του δανείου
“Τρώει” έναν μισθό η αύξηση του επιτοκίου
Πόσο θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων – Φωτιά σε όλα τα δάνεια