Site icon NewsIT
18:10 | 22.10.16

Τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέξετε για να μη σας κλέψουν όταν κάνετε ανάληψη σε ATM!

Τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέξετε για να μη σας κλέψουν όταν κάνετε ανάληψη σε ATM!
Newsit Newsroom

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, μία από τις πιο συνηθισμένες απάτες είναι η απάτη με τη μέθοδο της απασχόλησης σε ΑΤΜ (συνήθως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων). Διαβάστε τι πρέπει να προσέχετε για να μην σας κλέψουν όταν κάνετε συναλλαγή σε ΑΤΜ.

Οι δράστες προσεγγίζουν ένα άτομο τη στιγμή που πραγματοποιεί συναλλαγή σε ΑΤΜ και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί υποκλέπτουν οπτικά το «ΡΙΝ» κατά την πληκτρολόγησή του, ενώ στη συνέχεια περιμένουν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Τη στιγμή της εξόδου της κάρτας από το ΑΤΜ ένας από τους δράστες ρίχνει στα πόδια του συναλλασσόμενου ένα χαρτονόμισμα και τον προτρέπει να το πάρει με το πρόσχημα ότι του έπεσε από τη τσέπη. Οι δράστες εκμεταλλεύονται το χρονικό διάστημα που ο συναλλασσόμενος απασχολείται με το πεσμένο χαρτονόμισμα και αφαιρούν την κάρτα του από το στόμιο εξόδου του ΑΤΜ, τοποθετώντας στη θέση της μία άλλη. Μετά την αποχώρηση του συναλλασσόμενου, που δεν έχει αντιληφθεί τη αλλαγή της κάρτας, οι δράστες αφαιρούν το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Τι να προσέχετε

Σε κάποιες περιπτώσεις οι απατεώνες τροποποιούν τμήματα του ΑΤΜ δηλαδή, κόβουν στο κάτω μέρος του μηχανήματος, εκεί που βρίσκεται η υποδοχή της κάρτας, και αντικαθιστούν το μικροτσίπ με ένα δικό τους το οποίο συλλέγει πληροφορίες από τις κάρτες των πελατών. Αν επισκεφθείτε ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης που φαίνεται περίεργο, σπασμένο ή δεν είναι καλοδιατηρημένο, προσπαθήστε να βρείτε κάποιο άλλο ATM για να κάνετε τις συναλλαγές σας. Και να θυμάστε, οι πιο σημαντικές συμβουλές ασφάλειας που πρέπει να προσέχετε είναι:
– Να χρησιμοποιείτε μόνο τα ΑΤΜ σε καλά φωτισμένες περιοχές και να αποφεύγετε ATM σε απομονωμένα σημεία.
– Να καλύπτετε το πληκτρολόγιο με το χέρι σας όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό PIN γιατί, με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να κλέψουν το PIN σας.

Στο στόχαστρο skimmers

Τα ΑΤΜ είναι εδώ και χρόνια στο στόχαστρο των απατεώνων που κυνηγούν τα δεδομένα πιστωτικών καρτών. Όλα ξεκίνησαν με τα πρωτόγονα “skimmers” – ιδιοκατασκευές που τοποθετούνταν σε ένα ΑΤΜ, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να υποκλέπτουν πληροφορίες από τη μαγνητική ταινία της κάρτας, καθώς και τον αντίστοιχο κωδικό ΡΙΝ με τη βοήθεια ενός ψεύτικου πληκτρολογίου ΑΤΜ ή μίας webcam. Με τον καιρό, ο σχεδιασμός αυτών των συσκευών βελτιώθηκε ώστε να τις κάνει λιγότερο ορατές. Με την εισαγωγή της τεχνολογίας “chip-and-pin” στις κάρτες πληρωμών, η οποία καθιστούσε την «κλωνοποίησή» τους πολύ δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη, οι σχετικές συσκευές εξελίχθηκαν από “skimmers” σε “shimmers”: σε μεγάλο βαθμό ίδιες, αλλά με τη δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες από το μικροτσίπ της κάρτας, παρέχοντας επαρκείς πληροφορίες για την πραγματοποίηση μίας διαδικτυακής επίθεσης. Ο τραπεζικός τομέας ανταπαντά με νέες λύσεις ταυτοποίησης, μερικές από τις οποίες βασίζονται στα βιομετρικά στοιχεία.

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab για το «υπόγειο» ψηφιακό έγκλημα, υπάρχουν ήδη τουλάχιστον δώδεκα προμηθευτές οι οποίοι παρέχουν skimmers που έχουν τη δυνατότητα να υποκλέψουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των θυμάτων, όπως επίσης τουλάχιστον τρεις προμηθευτές οι οποίοι ήδη αναπτύσσουν συσκευές που θα μπορούσαν παράνομα να αποκομίσουν δεδομένα από συστήματα αναγνώρισης παλάμης ή ίριδας.

Το πρώτο «κύμα» βιομετρικών skimmers μελετήθηκε κατά τη διάρκεια «δοκιμών» το Σεπτέμβριο του 2015. Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές της Kaspersky Lab αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια των αρχικών δοκιμών, οι developers ανακάλυψαν διάφορα bugs. Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα ήταν η χρήση στοιχείων GSM για τη μεταφορά βιομετρικών δεδομένων – ήταν πολύ αργά στη μεταφορά του μεγάλου όγκου των δεδομένων που αποκομίζονταν. Ως αποτέλεσμα, οι νέες εκδοχές των skimmers θα κάνουν χρήση άλλων, πιο γρήγορων τεχνολογιών στη μεταφορά δεδομένων.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version