Site icon NewsIT

Τι πρέπει να προσέχουμε στο εορταστικό τραπέζι

20.12.2009 | 09:52
Τι πρέπει να προσέχουμε στο εορταστικό τραπέζι

Μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί στα τρόφιμα που αγοράζουμε.

 

Μόνο τις 15 πρώτες μέρες Νοεμβρίου η Νομαρχία Πειραιά είχε κατασχέσει περίπου 50 τόνους ακατάλληλων τροφίμων! Από τις αρχές του του 2009 περισσότεροι από 600 τόνοι ακατάλληλων τροφίμων έχουν κατασχεθεί και αποσυρθεί από την αγορά ύστερα από ελέγχους της νομαρχίας.
 
Με σκοπό την ενημέρωση και την προστασία των καταναλωτών, εν όψει και των αγορών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η νομαρχία έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με συμβουλές για το τι θα πρέπει να προσέχουν στις αγορές τους:
 
Όλα τα σφάγια πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας ευανάγνωστη. Τα νωπά κρέατα να διατίθενται υπό ψύξη 2-5 βαθμών Κελσίου και τα κατεψυγμένα κρέατα σε θερμοκρασία-18 β.
Η σάρκα του κρέατος να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος, και να μη φανερώνει αποσύνθεση.
 
Οι γαλοπούλες πρέπει να είναι πλήρως αποψιλωμένες και απεντερωμένες και να προέρχονται από νόμιμα σφαγεία, ενώ όλα τα είδη πουλερικών πρέπει να έχουν υποβληθεί σε κτηνιατρική επιθεώρηση και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας.
Τα εκτρεφόμενα θηράματα να φέρουν σήμα καταλληλότητας και ειδική σφραγίδα όπου αναγράφεται η ένδειξη «θήραμα εκτροφής».
 
Τα εντόσθια (συκωταριές, έντερα, μπόλιες) δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες τους (προσοχή στο χρώμα) και να βρίσκονται σε κατάσταση απόψυξης.
 
Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα και η συσκευασία τους να φέρει τις προβλεπόμενες από τον νόμο επισημάνσεις. Τα αβγά πρέπει να είναι με κέλυφος χωρίς ρωγμές, καθαρά, στεγνά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version