Ελλάδα

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το “χαράτσι” διαμονής στα ξενοδοχεία

Τροπολογία για τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην τροπολογία ορίζεται ότι ο φόρος διαμονής βαρύνει, σε κάθε περίπτωση, τον πελάτη του καταλύματος, ότι και να είναι αυτό. Τα χρήματα πρέπει να καταβάλλονται πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση σχετικού παραστατικού.

Η απόδοση του φόρου γίνεται από την επιχείρηση στη Φορολογική Διοίκηση, με μηνιαίες δηλώσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.

Ο… τιμοκατάλογος των χρεώσεων

Σημειώνεται, ότι ο φόρος διαμονής ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018 και κυμαίνεται από 0,5 έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, 1-2 αστέρων, ο φόρος είναι 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση, για 3 αστέρια ανεβαίνει σε 1,5 ευρώ, για 4 αστέρια σε 3 ευρώ και για 5 αστέρια σε 4 ευρώ. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα, ο φόρος διαμονής είναι ενιαίος στα 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση.

Για την είσπραξη του φόρου διαμονής, οι επιχειρήσεις εκδίδουν ειδικά στοιχεία-αποδείξεις είσπραξης, τα οποία δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Στην τροπολογία διευκρινίζεται, ότι θα εκδοθεί απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, με την οποία θα ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στις 6 Ιουνίου συζητείται στην Ολομέλεια του ΣτΕ, το ζήτημα της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλη Πικραμένου, να κάνει δεκτό το αίτημα της ΑΔΕΔΥ  και να εισαγάγει προς συζήτηση την υπόθεση στην Ολομέλεια
ΣτΕ: Στις 6 Ιουνίου συζητείται στην Ολομέλεια το ζήτημα της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο