Ελλάδα

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο Κώδικα Μετανάστευσης της κυβέρνησης

Το νέο σχέδιο Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, με το οποίο αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο και οι διαδικασίες για τη νόμιμη είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών, παρουσιάζεται την Πέμπτη από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, όταν έβαλε «πάγο» στο νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, με το νέο σχέδιο αναπροσαρμόζει τη φιλοσοφία του θεσμικού πλαισίου, κρατώντας τις ισορροπίες μεταξύ αυστηροποίησης των όρων χορήγησης ιθαγένειας κυρίως για τους ενήλικους αλλοδαπούς και της απλοποίησης των διαδικασιών για τη χορήγηση άδειας επί μακρόν διαμενόντων.

Παρ’ όλα αυτά, καταργεί τα όσα προβλέπονται στο νόμο Ραγκούση για τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα – που αποτελούσε την προμετωπίδα του συγκεκριμένου νόμου – αφού δεν τους χορηγεί ελληνική ιθαγένεια, αλλά δικαιώματα τού επί μακρόν διαμένοντος.

Αλλαγή της φιλοσοφίας της μεταναστευτικής νομοθεσίας επιδιώκεται με το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, με στόχο μεταξύ άλλων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ωθήσει τους κατόχους μακρόχρονων εθνικών αδειών διαμονής (άδειες διαμονής δεκαετούς και αόριστης διάρκειας) να τις μετατρέψουν σε άδειες επί μακρόν διαμένοντος. Η συγκεκριμένη άδεια δίνει τη δυνατότητα σε όσους πολίτες τρίτων χωρών το επιθυμούν, να κάνουν χρήση του δικαιώματος της κινητικότητας και να μεταβούν σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, προβλέπεται και η μετάπτωση σε τριετές καθεστώς διαμονής για τους κατόχους μακρόχρονων εθνικών αδειών, που δεν πληρούν τα κριτήρια μετάβασης στο καθεστώς της άδειας επί μακρόν διαμένοντος.

Ειδικά για τα παιδιά μεταναστών, τα οποία έχουν γεννηθεί ή έχουν μεγαλώσει στη χώρα και έχουν πάει σχολείο στην Ελλάδα, παρέχονται τα δικαιώματα τού επί μακρόν διαμένοντος εντός της ελληνικής επικρατείας, ενώ μειώνεται η γραφειοκρατία ως προς την ανανέωση των αδειών τους.

Στις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Μετανάστευσης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Αλλαγή της διαδικασίας μετακλήσεων νέων αλλοδαπών, ώστε να γίνονται σε κεντρικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο περιφέρειας, με στόχο να υπάρχει συνολικός έλεγχος και οι μετακλήσεις να γίνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στη χώρα.
Διαδικασίες «fast track» εισόδου και διαμονής αλλοδαπών για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων (π.χ. στρατηγικές επενδύσεις, αγορά ακινήτων).
Δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας μόνο από κατόχους αδειών διαμονής μακράς διάρκειας.
Αναπροσαρμογή των προϋποθέσεων εισόδου και διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης. Μεταξύ άλλων, θα υπάρχει πρόβλεψη για ειδικούς ελέγχους ως προς τη διακρίβωση της οικογενειακής σχέσης και για κατάργηση απαιτούμενου εισοδήματος όσον αφορά στην ανανέωση των αδειών διαμονής.

Να σημειωθεί ότι με τις αλλαγές στις διαδικασίες επιδιώκεται και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, αφού μειώνονται οι κατηγορίες των αδειών διαμονής και των χορηγούμενων τύπων αδειών διαμονής από 50 σε 19. Ειδικά για την εργασία, μάλιστα, ενώ μέχρι σήμερα απαιτούνται 4 άδειες, με το νέο σχέδιο ενοποιούνται σε «άδεια εργασίας». Και παράλληλα, καταργούνται 20 δικαιολογητικά για τις ανανεώσεις αδειών, ενώ αίρονται γραφειοκρατικά προβλήματα που σχετίζονται με τις άδειες διαμονής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεργασία Ελλάδας – ΕΕ για μεταναστευτικό και άσυλο

Πάτρα:”Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι-Δεν λύνεται με μαγικά,το μεταναστευτικό”!

 

Εξαρθρώθηκε σπείρα δουλεμπόρων με “πλοκάμια” σε όλη την Ευρώπη

 

 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα