Τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες χαιρετίζουν οι ασθενείς με καρκίνο, η σύσταση του οποίου δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες αναμένεται να αλλάξει για πάντα το τοπίο της θεραπευτικής αντιμετώπισης των νεοπλασιών και του καρκίνου στην πατρίδα μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε συνδυασμό με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο και την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών θα φέρει έναν νέο σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης της παρακολούθησης και θεραπευτικής παρέμβασης των ογκολογικών ασθενών.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, αναφέρει σε δηλώσεις της στο iatropedia.gr, πώς επιτέλους ικανοποιείται ένα αίτημα χρόνων των ασθενών με καρκίνο.
“Το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό και το περιμέναμε πολλά χρόνια. Λένε ότι πάει πολύ καλά, προχωράει η δημιουργία του Μητρώου και μέσα σε ένα χρόνο θα έχει τελειώσει. Όταν ολοκληρωθεί ο κάθε ασθενής με καρκίνο θα μπορεί να παίρνει την κατάλληλη γι’ αυτόν θεραπεία που είναι πιο αποτελεσματική κι όχι να παίρνουν όλοι την ίδια θεραπεία, όπως συνέβαινε παλιότερα”, επισημαίνει η κα. Γραμματόγλου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη θεσμοθέτηση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου. «Για πρώτη φορά στη χώρα μας θα υπάρχει πλέον ακριβής καταγραφή πραγματικών δεδομένων με σκοπό τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες», τόνισε συγκριμένα.
Οι πραγματικοί αριθμοί θα δώσουν την καθαρή εικόνα για τον καρκίνο στη χώρα μας
Το κριτήριο για τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες, όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είναι η ανάγκη καταγραφής -ιδίως για το σκοπό της βέλτιστης παροχής υπηρεσιών υγείας- των ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία για το 2020 στην Ελλάδα κατ ̓ εκτίμηση καταγράφηκαν 64.530 νέες διαγνώσεις καρκίνου και 33.166 θάνατοι από καρκίνο.
Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου και στα δύο φύλα, σε όλες τις ηλικίες ήταν ο καρκίνος μαστού, ο καρκίνος προστάτη, ο καρκίνος πνεύμονα και ο καρκίνος παχέος εντέρου.
Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου στους άντρες ήταν κατά σειρά, ο καρκίνος πνεύμονα, ο καρκίνος προστάτη και ο καρκίνος ουροδόχου κύστης ακολουθούμενος από τον καρκίνο παχέος εντέρου.
Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου στις γυναίκες ήταν κατά σειρά, ο καρκίνος μαστού, ο καρκίνος παχέος εντέρου και ο καρκίνος πνεύμονα, ακολουθούμενος από τον καρκίνο ενδομητρίου.
Σε ό,τι αφορά στην θνητότητα, υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στον καρκίνο του πνεύμονα, ακολουθούμενο από τον καρκίνο μαστού και κατόπιν από τον καρκίνο παχέος εντέρου.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι “κατ’ εκτίμηση”. Το Μητρώο Νεοπλασιών θα καταγράψει λεπτομερώς όλα τα πραγματικά δεδομένα του καρκίνου στη χώρα μας, και αυτό θα συμβάλλει στη χάραξη πιο σωστών και αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης και παρέμβασης για τον καρκίνο.
“Αν το Μητρώο Ασθενών τελειώσει και γίνει καταγραφή όλων των ασθενών που νοσούν από καρκίνο, με τι μορφή καρκίνου νοσούν, τι επεμβάσεις έχουν κάνει και ποια είναι η πορεία τους, πόσοι ζουν και πόσοι έχουν πεθάνει, με το Αρχείο Νεοπλασιών θα γίνει η καταγραφή όλων αυτών των στοιχείων κι έτσι θα μπορούν να κάνουν έρευνα και να έχουν αποτελέσματα, για τις νεοπλασίες και γενικά για τον καρκίνο”, σημειώνει η κα. Γραμματόγλου.
Μητρώο ασθενών: Σκοποί σύστασης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Καρκίνο
Στους σκοπούς σύστασης και λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες, όπως περιγράφονται στο ΦΕΚ (άρθρο 83 παρ. 1 του Ν. 4600/2019) περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Να καταγραφούν όλοι οι ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες που διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται στην ελληνική επικράτεια.
Να συλλεχθούν ακριβή, αναγκαία δεδομένα που θα αφορούν δημογραφικά στοιχεία των ασθενών, τον τύπο και τη σταδιοποίηση της νεοπλασίας, η πορεία της νόσου
Να χρησιμοποιηθούν τα συλλεχθέντα δημογραφικά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον επιπολασμό των νοσημάτων, την κατανομή ανά ηλικία, την πορεία της νόσου, την παρακολούθηση των εκβάσεων, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εφαρμοζόμενων θεραπειών.
Να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας και η αποτελεσματικότερη οργάνωσή τους.
Η κα. Ζωή Γραμματόγλου επισημαίνει πως με τη χρήση του Μητρώου Νεοπλασιών, οι ιθύνοντες θα μπορούν να χαράσσουν πολιτικές υγείας και στρατηγικές ανάλογα με το αρχείο νεοπλασιών και άρα να κάνουν πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
“Και σε συνδυασμό και με την ιατρική ακριβείας που εφαρμόζεται και το Αρχείο Νεοπλασιών και με τα μοριακά τεστ που γίνονται, κάθε ασθενής θα παίρνει την κατάλληλη θεραπεία που πρέπει και όχι σωρηδόν που όλοι παίρναμε την ίδια θεραπεία, όπως γινόταν παλιά όταν είχα νοσήσει εγώ”, σημειώνει η ίδια.
Υπουργείο Υγείας: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο σε 4 άξονες
Με αφορμή και την δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) διοργάνωσε την Παρασκευή (16.02.24) στην Αθήνα συνάντηση εργασίας με στελέχη του υπουργείου Υγείας, εκπροσώπους της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας, στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν πως για πρώτη φορά γίνεται ένα σημαντικό βήμα με την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, ενώ τονίστηκε η σημασία που έχει η ταυτόχρονη εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας και η ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν, καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το Υπουργείο Υγείας είναι ήδη σε φάση σύνταξης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Το σχέδιο αυτό στηρίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες – πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, και ποιότητα ζωής ασθενών και επιβιωσάντων.
Στο ίδιο πλαίσιο, προανήγγειλε την εγκατάσταση πληροφοριακού ογκολογικού συστήματος σε 12 επιλεγμένα νοσοκομεία, ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και το οποίο σε συνδυασμό με το Μητρώο θα αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθείται η πορεία των ογκολογικών ασθενών.
Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ξεκινά η διαδικασία για την κατασκευή του νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας-Χημειοθεραπείας και της ανακαίνισης κλινικών στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, κα. Γραμματόγλου, υποστηρίζει πως το πρόγραμμα προχωράει με γοργούς ρυθμούς:
“Μαθαίνουμε ότι πάει πολύ καλά κι ότι μέσα σε ένα χρόνο θα έχει τελειώσει. Ελπίζουμε, θα δούμε. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό το περιμέναμε πολλά χρόνια. Εγώ ήμουν δύο φορές σε Επιτροπές, ξεκινούσε και μετά σταματούσε. Τώρα κάτι πάει να γίνει, για να δούμε..”, σημειώνει.
Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο (EU beating Cancer Plan) είναι μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει η χώρα να την αφήσει να πάει χαμένη επισήμανε από την πλευρά του στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου.
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr