Τις καλύτερες δυνατές τιμές έχει πετύχει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, η οποία διαπραγματεύεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές στα νεο-εισερχόμενα φάρμακα βάζοντας έτσι οριστικό τέλος στις καθυστερήσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Το έργο της επιτροπής διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσίασε η μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Βασιλική – Κωνσταντίνα Γκοκγοζώτου, κατά τη διάρκεια της διημερίδας που πραγματοποιήθηκε για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, στο Πολεμικό Μουσείο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κυρία Γκοκγοζώτου παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κατά το διάστημα 2020-2023 υπογράφηκαν συνολικά 474 συμφωνίες, ενώ ακόμη 46 έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται προς υπογραφή.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επίσπευση των διαδικασιών εισαγωγής νέων φαρμάκων στην Ελλάδα, αφού αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών εντάσσονται στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων (θετική λίστα) και τίθενται αυτομάτως στη διάθεση των πολιτών, με επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ.
Κι ενώ εδώ και χρόνια οι διαδικασίες είχαν “κολλήσει” με αποτέλεσμα οι Σύλλογοι Ασθενών να διατυπώνουν διαρκώς παράπονα για τη σημαντική καθυστέρηση στην είσοδο νέων καινοτόμων θεραπειών στη χώρα, πλέον η ταχύτητα ένταξής των σκευασμάτων στη θετική λίστα είναι εντυπωσιακή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι χαρακτηριστικό, πως μόνο εντός του 2022 η Επιτροπή συνεδρίασε 80 φορές, για να καταλήξει σε 268 συμφωνίες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 62% του συνόλου των εγκρίσεων της τριετίας.
Οι συμφωνίες για το 2022 – 2023
Μόνο στο κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς, και συγκεκριμένα μεταξύ Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022 έγιναν οι 36 από τις 80 συνεδριάσεις και επιτεύχθηκαν 151 συμφωνίες, για 327 σκευάσματα, τα οποία εντάχθηκαν τελικά στη «θετική λίστα» που εκδόθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου.
Από τις 151 συμφωνίες, μόνο οι 15 αφορούν σε νοσοκομειακά σκευάσματα, ενώ οι υπόλοιπες 136 είναι φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Οι υψηλές ταχύτητες συνεχίζονται και το τρέχον έτος, αφού από τις αρχές Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα έχουν ήδη υπογραφεί 61 συμφωνητικά, ενώ ακόμη 25 βρίσκονται σε τελική επεξεργασία.
Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες τιμών φαρμάκων κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, από τα 209 σκευάσματα για τα οποία έγινε διαπραγμάτευση, τα 132 διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα 72 από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Ενώ στις συμφωνίες για τις πρόσθετες εκπτώσεις, από τα συνολικά 285 προϊόντα, τα 148 διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων και τα 128 μέσω φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Αντίθετη η φαρμακοβιομηχανία ως προς την “εξοικονόμηση”
Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ και με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, μέσω των διαπραγματεύσεων το κράτος εξοικονόμησε μόνο εντός του 2022, 390 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα που διακινούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τα νοσοκομειακά φάρμακα.
Tο παραπάνω ποσό εκτοξεύεται στα 630 εκατ. ευρώ σε διάστημα τριετίας (από το 2020).
Όπως τόνισε στην ομιλία της η κα. Γκογκοζώτου, ο πήχης από την Επιτροπή μπήκε πολύ ψηλά:
«Μέχρι την αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής (σ.σ. Ιούλιος 2022) είχαν εξασφαλιστεί 110 εκατ. Δεσμευτήκαμε στον Υπουργό ότι θα του φέρουμε τουλάχιστον το ίδιο ποσό μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο πήχης μπήκε πολύ ψηλά και από τα 110 εκατ. φέραμε επιπλέον 280 εκατ. σε εξοικονόμηση. Εάν αυτή τη χρονιά η υπέρβαση για το φάρμακο θα είναι γύρω στα 800 εκατ., χωρίς την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα είχε ξεπεράσει το 1,2 δισ.», σχολίασε η ίδια.
Δεν φαίνεται να συμφωνούν, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η πρακτική των διαπραγματεύσεων και των κλειστών προϋπολογισμών δεν φέρνει εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη.
«Η δημόσια συνεισφορά στη φαρμακευτική δαπάνη είναι λίγο πολύ σταθερή όλα τα τελευταία χρόνια και επομένως η κυβέρνηση δαπανά ούτως ή άλλως τα ίδια χρήματα, απλά χάρη στις διαπραγματεύσεις οι υποχρεωτικές επιστροφές προπληρώνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες», τόνισε συγκεκριμένα ο ίδιος και κατέληξε:
«Το όφελος από αυτή την τακτική είναι βασικά η βελτίωση των ταμειακών ροών του ΕΟΠΥΥ».
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr