Site icon NewsIT

Την Πέμπτη η κηδεία του Δημήτρη Μαρωνίτη – Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

12.07.2016 | 15:43
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

H κηδεία του Δημήτρη Μαρωνίτη θα γίνει την Πέμπτη 14 Ιουλίου, στις 11.00 π.μ., στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας. Ο σπουδαίος φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος “έφυγε” το πρωί της Τρίτης από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Η Εταιρεία Συγγραφέων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Με θλίψη μας βρήκε η είδηση του θανάτου του ιδρυτικού μέλους μας Μίμη Μαρωνίτη. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο Mainz της Γερμανίας. Διδάκτωρ και εντεταλμένος υφηγητής του Tμήματος Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέχρι το 1967, οπότε απολύθηκε και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ από τη στρατιωτική χούντα. Τακτικός καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (1975-1997).

[Ήταν] επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας, Aυστρίας, ΗΠΑ και Kύπρου, και διαλέξεις σε χώρες της Ευρώπης και Αμερικής. Διατέλεσε Ειδικός σύμβουλος του Yπουργείου Παιδείας σε θέματα Aνώτατης Eκπαίδευσης (1974-1976), Πρόεδρος του Tμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ (1986-87), Γενικός διευθυντής του Kρατικού Θεάτρου Bορείου Eλλάδος (1989-90), Πρόεδρος του Tμήματος Δημοσιογραφίας και Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης του ΑΠΘ (1991-94), Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (1991-94), Πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Kέντρου Eλληνικής Γλώσσας (1994-2001), επιστημονικός υπεύθυνος του έργου “Ενδογλωσσική Μετάφραση” του ηλεκτρονικού κόμβου στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (1998-2000), επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος “Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση”, στο πλαίσιο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (2001-2004), Πρόεδρος του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών από το 2003 και τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” από το 1971.

Τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο δοκιμίου (1981), τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003), το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά (2012). Προς τιμήν του κυκλοφόρησε τιμητικός τόμος για την προσφορά του στα κλασικά γράμματα, υπό τον τίτλο Euphrosyne. Studies in the Ancient Epic, and its Legacy in Honor of Dimitris N. Maronitis, επιμ. A. Rengakos – I. N. Kazazis. Στουτγκάρδη: F. Steiner 1999.

Αριστείδης Μπαλτάς: Δυσαναπλήρωτο το κενό του

Με ανακοίνωσή του, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Δημήτρη Μαρωνίτη, ο οποίος, όπως αναφέρει, «με την ισχυρή του προσωπικότητα, το σπάνιο διδακτικό και μεταφραστικό του έργο, σφράγισε μία ολόκληρη εποχή για τον πολιτισμό, τα γράμματα και την εκπαίδευση».
«Ο Δημήτρης Μαρωνίτης έφυγε από τη ζωή αφήνοντας όχι μόνο ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και μία μοναδική και πολύτιμη κληρονομιά, που απαιτεί άξιους συνεχιστές. Κληρονομιά στάσης ζωής, υποδειγματικού διδακτικού έργου, μεθοδικής και ακάματης ερευνητικής δουλειάς, ισχυρού αξιακού φορτίου, κοινωνικής και πολιτικής ευαισθησίας», σημειώνει ο υπουργός Πολιτισμού και προσθέτει: «Ο Δημήτρης Μαρωνίτης υπηρέτησε την ελληνική γλώσσα με το πάθος και την επιμονή ενός ασκητή. Ανέδειξε τον εκφραστικό πλούτο και τη λόγια λαϊκότητά της με αίσθηση μέτρου, χωρίς ακροβασίες, παραλυτικούς συντηρητισμούς και αγκυλώσεις. Απέδωσε σε χυμώδη νέα ελληνικά, σπουδαία έργα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, αποδεικνύοντας στην πράξη και χωρίς περιττούς βερμπαλισμούς την ιστορική εξέλιξη, τις μεταπλάσεις και τη συνέχεια της γλώσσας. Η Οδύσσειά του αποτελεί μεταφραστικό άθλο τέτοιας εμβέλειας, που την καθιστά έργο του δικού της και του δικού μας καιρού, αλλά και προσωπική του Ιθάκη. Ανυποχώρητος στη σκέψη και τις επιλογές του, ελευθερόφρων και δημοκράτης, ήρθε αντιμέτωπος με τη χούντα των συνταγματαρχών και κατέγραψε τα βαθύτερα ίχνη του εγκλεισμού του, εκείνα που καταδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός στοχεύει πάντα στην εκμηδένιση της ύπαρξης, στο κείμενό του Μαύρη Γαλήνη. Στους δικούς του ανθρώπους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φτωχότερος ο πνευματικός κόσμος

Δήλωση για την απώλεια του Δημήτρη Μαρωνίτη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας είναι από σήμερα φτωχότερος «καθώς έχασε το χαλκέντερο των γραμμάτων, τον αγωνιστή της Δημοκρατίας, τον πραγματικά προοδευτικό άνθρωπο, Δημήτρη Μαρωνίτη.» Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι Ελληνες θα είναι ευγνώμονες για όλα όσα πρόσφερε, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, συγγραφέας, αρθρογράφος και μεταφραστής αρχαίων ελληνικών κειμένων καθώς όπως επισημαίνει «μας έδειξε τον τρόπο να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν, χωρίς αυτό να μας στοιχειώνει και να μας βαραίνει, να ακινητοποιεί το σήμερα και να υποθηκεύει το αύριο.» Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «μας δίδαξε τη διαχρονικότητα της γλώσσας, όχι ως ιδεολόγημα, αλλά ως ζώσα πραγματικότητα, ως ζωή» ενώ εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στους οικείους του.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Μας άφησε φτωχότερους

Η υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Χαρά Κεφαλίδου, σχετικά με τον θάνατο του Δ. Μαρωνίτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι του και μας άφησε φτωχότερους η σύγχρονη “αλογόμυγα της εξουσίας”. Ο συγγραφέας της Μαύρης Γαλήνης γραμμένης σε χαρτοπετσέτες μέσα σε κελί φυλακής. Ο μεγάλος ερωτοχτυπημένος με τα Ομηρικά έπη, αφιέρωσε τη ζωή του και την αγάπη του στη γλώσσα μας. Έφυγε σήμερα καταφέρνοντας τον στόχο του: να συγκρατήσει κάτι από τη νεανική αθωότητα, «…. που μας έκανε να πιστεύουμε ότι μπορεί να μη διορθώνονται τα πράγματα, αλλά εμείς να συμπεριφερόμαστε ωσάν να μπορούν να διορθωθούν».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version