Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Το anti-drone σύστημα «Κένταυρος» έδειξε την ισχύ του: «Ασπίδα» απέναντι στα τουρκικά Bayraktar

Το anti-drone σύστημα «Κένταυρος» έδειξε την ισχύ του: «Ασπίδα» απέναντι στα τουρκικά Bayraktar

Θετική είναι αποτίμηση της χρήσης του συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου από τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής (7.7.2024) στον Κόλπο του Άντεν και οι Ένοπλες Δυνάμεις εκφράζουν αισιοδοξία πως τα επόμενα χρόνια μπορούν να στηριχθούν σε ένα εγχώριας κατασκευής, υψηλής αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας anti-drone σύστημα.

Ήταν το anti-drone σύστημα το οποίο πάνω από την ελληνική φρεγάτα εντόπισε τα οπλισμένα drones των Xούθι σε πολύ μεγάλη απόσταση, ενώ κατευθύνονταν προς το πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού και το Κυπριακών συμφερόντων εμπορικό πλοίο που συνόδευε. Ενδεικτικό των υψηλών δυνατοτήτων του anti-drone συστήματος παθητικής λειτουργίας είναι ότι εντόπισε τα UCAV των Χούθι πολύ πριν από όλους τους υπόλοιπους αισθητήρες της φρεγάτας.

Το σύστημα ενεργοποιήθηκε άμεσα «σημαδεύοντας» το πλησιέστερο drone, το οποίο πετούσε σε μεγάλη απόσταση, με τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» να βρίσκεται εκτός της εμβέλειας των όπλων του. Mε πολύ ισχυρές παρεμβολές (Jamming) το anti-drone σύστημα κατάφερε να αποκόψει τον έλεγχο του drone των Χούθι από το Κέντρο Ελέγχου στο έδαφος, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτο να καταπέσει και να καταστραφεί στη θάλασσα.

Οι δοκιμές του συστήματος αντι-drone

Ήταν η πρώτη απόδειξη σε πραγματικές συνθήκες των δυνατοτήτων της naval version του anti-drone διαβαθμισμένου συστήματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», το οποίο έχει κατασκευαστεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Το σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» δοκιμάστηκε το προηγούμενο διάστημα στο έδαφος με απόλυτη επιτυχία δεκάδες φορές πριν η πρωτότυπη ναυτική του έκδοση εγκατασταθεί στη φρεγάτα «ΨΑΡΑ», όταν αποφασίστηκε η συμμετοχή του πλοίου στην Επιχείρηση «ASPIDES». Ακολούθησαν νέες δοκιμές στη θάλασσα είτε εν πλω είτε εν όρμω, καθώς οι συνθήκες λειτουργίας και χρήσης σε θαλάσσιο περιβάλλον διαφέρουν.

Και σε αυτές τις δοκιμές η naval version του συστήματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» αποδείχθηκε απόλυτα αποτελεσματική , αξιόπιστη ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες σε μεγάλες αποστάσεις. Με την επιτυχία να αγγίζει το απόλυτο ακόμα και σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 10 μίλια με ότι αυτό συνεπάγεται για την άμυνα κρίσιμων οπλικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και πλοίων.

Συνολικά σε περισσότερες από 200 δοκιμές σε έδαφος και θάλασσα σε συνεργασία με τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει την «ασπίδα» των Ενόπλων Δυνάμεων έναντι εχθρικών drone διαφορετικών διαμορφώσεων και προδιαγραφών. Έναντι UAV και UCAV, στα οποία περιλαμβάνονται και τα τουρκικά μη επανδρωμένα drones, μεταξύ των οποίων τα μαζικής κατασκευής και χρήσης Bayraktar.

Oι διαφορές μεταξύ των οπλισμένων μη επανδρωμένων drones των Χούθι και των τουρκικών drones με πρώτα τα Bayraktar είναι ελάχιστες, όπως αναφέρουν Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις. Όσο τρωτά είναι τα UCAV των Χούθι τα οποία σημαδεύουν εμπορικά και πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, αντίστοιχα ευάλωτα είναι και τα UCAV των γειτόνων τα οποία διαθέτουν ανάλογες τεχνικές προδιαγραφές.

Tο anti-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από την ΕΑΒ πάνω σε ειδικό λογισμικό το οποίο απέκτησε και διαμόρφωσε σύμφωνα με τις ανάγκες στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων. Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει εποχούμενο στο έδαφος, αλλά όπως αποδείχθηκε και πάνω σε θαλάσσια μέσα.

Οι πλέον εντατικές δοκιμές έγιναν σε συνεργασία με τον Στρατό Ξηράς, με την ΕΑΒ να δηλώνει έτοιμη για μαζική κατασκευή anti-drone συστημάτων τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, στα χερσαία σύνορα της χώρας αλλά και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί.

Το κόστος κάθε Μονάδας anti-drone σε περίπτωση μαζικής παραγγελίας εκτιμάται ότι κυμαίνεται περίπου στο 1,3 εκ ευρώ, με την τιμή να μειώνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των συστημάτων τα οποία θα κατασκευαστούν. Κόστος σχεδόν πέντε φορές χαμηλότερο σε σχέση με αντίστοιχα συστήματα τα οποία πωλούνται στην παγκόσμια αγορά. Με τα χρήματα να παραμένουν στην Ελλάδα και να δίνουν ώθηση στην ΕΑΒ για κατασκευή και άλλων αντίστοιχων συστημάτων για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: onalert.gr

Τελευταίες ειδήσεις