Πέμπτη, 4 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Το αρχαίο θέατρο Δίου ανακαινίστηκε και «άνοιξε τις πύλες του» για το 53ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Το αρχαίο θέατρο Δίου ανακαινίστηκε και «άνοιξε τις πύλες του» για το 53ο Φεστιβάλ Ολύμπου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αρχαιότερο θέατρο σε όλη την Ελλάδα, το Αρχαίο Θέατρο Δίου στην Πιερία, στην πιο σύγχρονη εκδοχή του, αντίκρισαν χθες (03.07.2024) οι επισκέπτες που βρέθηκαν στην έναρξη του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Πλέον, στο Αρχαίο Θέατρο Δίου που πλέον έχει νέα καθίσματα και φωτισμό μετά τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το αρχαίο θέατρο θα φιλοξενήσει παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικά, αρχαιολογικούς περιπάτους, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Μαζί με το θέατρο, εγκαινιάστηκαν και οι καινούριοι βοηθητικοί χώροι που βρίσκονται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.  

«Αν σκεφτεί κανείς πόσες χιλιετίες πριν υπήρχαν ακούσματα και παραστάσεις εδώ, αντιλαμβάνεται τη φόρτιση που έχει ο χώρος, αλλά και την υποχρέωση τη δική μας όταν έχουμε ένα τέτοιο θέατρο, μέσα σε αυτόν τον πολύ σημαντικό, ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο, όχι μόνο της Πιερίας, αλλά και της Ελλάδας», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Πριν από λίγο παραδώσαμε και την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο με το πωλητήριο, το αναψυκτήριο και τους χώρους υγιεινής, που υποστηρίζουν τόσο το χώρο, όσο και το θέατρο», συμπλήρωσε.

Την υπουργό Πολιτισμού καλωσόρισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) Γρηγόρης Παπαχρήστος, αναφέροντας τα άτομα που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια στο φεστιβάλ, με σκοπό να καταφέρει να φτάσει μέχρι αυτό το επίπεδο.

«Σ’ αυτούς τους ανθρώπους αφιερώνουμε αυτήν τη βραδιά και την παράσταση που ακολουθεί και αυτοί οι άνθρωποι δικαιώνονται απόψε βλέποντας αυτό το θέατρο που κάποτε ήταν ένα ερείπιο να μεταμορφώνεται και να γίνεται πια ένα σύγχρονο θέατρο», είπε.

Η Λίνα Μενδώνη μίλησε και για το αντιπλημμυρικό έργο το οποίο και αυτό χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και βρίσκεται πλέον σε φάση δημοπράτησης.

«Έτσι το Δίον, μαζί με άλλους πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως οι Δελφοί, ο Μυστράς, τα Μάλια, η Φαιστός, θα είναι στους πρώτους χώρους στους οποίους αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες συνέπειες της κλιματικής κρίσης επί της πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Όταν έφυγε από ανάμεσά μας ο Δημήτρης Παντερμαλής, είπα ότι πρέπει να κάνουμε και μία ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου, που θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του. Και αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί, έχουμε τις πιστώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και η αρμόδια Διεύθυνση Μελετών Εκτέλεσης Έργων Μουσείων έχει πλέον δρομολογήσει και την αποκατάσταση του αρχαιολογικού μουσείου», είπε για τον διακεκριμένο Έλληνα αρχαιολόγο Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής των ανασκαφών στο Δίον για πολλά χρόνια καθώς το 1973 με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, «έβγαλε» από τη λάσπη την αρχαία πόλη.

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε η συναυλία «Σεργιανίζοντας …» με τη Μεικτή Χορωδία Μουσικού Σχολείου Κατερίνης Γυμνασίου-Λυκείου, την Ορχήστρα Μουσικού Σχολείου Κατερίνης και την Βιολέτα ‘Ικαρη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις