Ελλάδα

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας»: Παρουσίαση από τη LAMDA Development

Η LAMDA Development παρουσίασε στις 11 Δεκεμβρίου τον τόμο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας», στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.
Ο τόμος αποτελεί τον εικοστό τρίτο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων», μιας εκδοτικής πρωτοβουλίας με μακρά πολιτιστική συνεισφορά στο ήδη πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα της χώρας.

Μία ματιά στο παρελθόν

Η αφιερωματική αυτή έκδοση παρουσιάζει αντικείμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας, προερχόμενα από τρεις σπουδαίες πόλεις της βόρειας Βοιωτίας, τη Χαιρώνεια, τον Ορχομενό και τη Λεβάδεια, καθώς και από την Πανοπεύ, μια παραμεθόρια πόλη της Φωκίδας. Αυτά τα τεκμήρια αναδεικνύουν την ιστορική διαδρομή της περιοχής, προσφέροντας μια γοητευτική ματιά στο πολυκύμαντο παρελθόν της. Ιδιαίτερη θέση ανάμεσά τους κατέχουν τα ευρήματα που σχετίζονται με τη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., όπου οι νότιοι Έλληνες, κυρίως Αθηναίοι και Θηβαίοι, αντιπαρατέθηκαν με το Μακεδονικό βασίλειο υπό την ηγεσία του Φιλίππου Β΄. Αυτή η μάχη σηματοδότησε την ιστορική μετάβαση από την Κλασική στην Ελληνιστική εποχή.

Πήλινο ειδώλιο ιστάμενης γυναικείας μορφής τυλιγμένης σε ιμάτιο, β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.

Ο αφιερωματικός τόμος είναι έργο της αρχαιολόγου Δρ. Έλενας Κουντούρη, η οποία είναι Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Πήλινο ειδώλιο όρθιας γυναικείας μορφής με τα χέρια διπλωμένα κάτω από το στήθος, γνωστό ως η «θεά της Χαιρώνειας». 6500-5400 π.Χ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας βρίσκεται δίπλα στο ταφικό μνημείο του Λέοντος, το οποίο ανεγέρθηκε από τους Θηβαίους στον ομαδικό τάφο των Ιερολοχιτών, ενώ διατηρεί έναν μοναδικό «διάλογο» με τον τύμβο των πεσόντων Μακεδόνων. Στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου εκτίθενται επιγραφές και επιτύμβιες στήλες, οι οποίες μετατρέπουν τον χώρο σε ένα υπαίθριο εκθεσιακό σημείο αρχαιοτήτων.

Πήλινη προτομή γυναικείας μορφής από τάφο στη Χαιρώνεια. Στο αριστερό χέρι κρατά ρόδο. 400-375 π.Χ.

Ο τόμος, με την πλούσια εικονογράφηση και την επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση, αποτυπώνει μια «πολυδιάστατη εικόνα βάθους χρόνου», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η συγγραφέας, καλύπτοντας τις περιόδους από την προϊστορία έως και την Ύστερη Αρχαιότητα.

Η κυρία Μαρία-Χριστίνα Γρίβα, Corporate Communications Senior Director της Lamda Development, η συγγραφέας του τόμου Δρ. Έλενα Κουντούρη, η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, ο κύριος Ευάγγελος Χρόνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development και η κυρία Ειρήνη Λούβρου των εκδόσεων Ολκός.

Μία λαμπρή ημέρα για τον πολιτισμό

Η Υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, ανέφερε σχετικά στην παρουσίαση του τόμου: «Ο νέος, πολυτελής δίγλωσσος τόμος, ο 23ος της σειράς, είναι αφιερωμένος σε ένα μικρό και απέριττο – από κτηριολογική σκοπιά – περιφερειακό μουσείο, συνυφασμένο, ωστόσο, με μια υψηλής ιστορικής σημασίας και συμβολισμού τοποθεσία: Αυτή της Χαιρώνειας, στο βορειοδυτικό άκρο του βοιωτικού κάμπου, κοντά στον Ορχομενό και τη Λεβάδεια. Η μικρή, αλλά αρχαιότατη αυτή πόλη, η αρχική ονομασία της οποίας κατά τον Όμηρο ήταν Άρνη και η ιστορία της συμπλεκόταν με το μύθο, τους θεούς και τους ήρωες από τα βάθη των αιώνων, γνώρισε στο πέρασμα του χρόνου, άλλοτε, περιόδους σχετικής άνθησης και ακμής και, άλλοτε, εξάρτησης και υποταγής σε ισχυρότερους γείτονες».

Η κυρία Μαρία-Χριστίνα Γρίβα, Corporate Communications Senior Director της Lamda Development, η συγγραφέας του τόμου Δρ. Έλενα Κουντούρη, η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, ο κύριος Ευάγγελος Χρόνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lamda Development και η κυρία Ειρήνη Λούβρου των εκδόσεων Ολκός.

Η συγγραφέας του τόμου, Δρ. Έλενα Κουντούρη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πήλινα και γυάλινα σκεύη, λίθινα εργαλεία, ειδώλια, μετάλλινα αντικείμενα, νομίσματα και επιγραφές ιχνηλατούν ενδιαφέρουσες πλευρές του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου, από την αυγή της προϊστορίας έως την εκκωφαντική σιωπή του τέλους της Ύστερης Αρχαιότητας. Τα εκθέματα στις προθήκες και τα ποικίλα επιγραφικά τεκμήρια στον αύλειο χώρο, σημαδεμένα με την πατίνα της φθοράς του χρόνου, μας συγκινούν με την αστείρευτη ανθρώπινη έμπνευση, συμπυκνωμένη στις απλές μορφές τους».

Άποψη της αίθουσας 1896 του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας»

Ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, Αντιπρόεδρος της LAMDA Development, δήλωσε: «Όλοι οι τόμοι της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα. Η έκδοσή τους έχει ως στόχο την ανάδειξη γνωστών ή λιγότερο γνωστών, νέων και παλαιότερων, μουσείων της χώρας μας. Όλων αυτών των θησαυρών που συνθέτουν τον εθνικό αρχαιολογικό μας πλούτο».

Η έκδοση του τόμου πραγματοποιήθηκε από τις Εκδόσεις Ολκός, υπό την επιμέλεια της κας Ειρήνης Λούβρου. Η φωτογράφιση έγινε από τον κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη, η αγγλική μετάφραση από την κα Αλεξάνδρα Ντούμα και η σελιδοποίηση από την κα Ελίζα Κοκκίνη. Η επεξεργασία των εικόνων έγινε από τον κ. Νίκο Λαγό, η τυπογραφική διόρθωση από τον κ. Παντελή Μπουκάλα, η εκτύπωση από την εταιρεία Φωτόλιο και η βιβλιοδεσία από τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο
Για την κατάσβεση της φωτιάς έχει σπεύσει στην περιοχή του Ασπροπύργου ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής που αποτελούνται από 21 πυροσβέστες με εννέα οχήματα
Φωτιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο