Παρασκευή, 15 Νοε.
16oC Αθήνα

Το δεύτερο lockdown έβαλε οριστικά λουκέτα σε επιχειρήσεις σε Κολωνάκι, Γκάζι, Ψυρρή και αλλού

Το δεύτερο lockdown έβαλε οριστικά λουκέτα σε επιχειρήσεις σε Κολωνάκι, Γκάζι, Ψυρρή και αλλού

Κλειστή από τις αρχές Νοεμβρίου και με απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να ανοίξει κάποια στιγμή σύντομα, η εστίαση έχει αρχίσει να δέχεται μη αναστρέψιμα πλήγματα, με τα λουκέτα να διαδέχονται πια το ένα το άλλο, ειδικά στην περιοχή της Αττικής.

Πάνω από 40 είναι οι επιχειρήσεις εστίασης που έχουν βάλει λουκέτο μόνο στην περιοχή του Κολωνακίου, στις οδούς Σκουφά, Τσακάλωφ, Βαλαωρίτου και αλλού, περιγράφει στο newsit.gr ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Kαι τονίζει: «Είναι όλα τους…φρέσκα λουκέτα, αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας».

Απογοητευτική όμως είναι σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση και στο Γκάζι, όπου τουλάχιστον 10 μαγαζιά έχουν βάλει ενοικιαστήριο και ένα μάλιστα έχει και αναγγελία έξωσης στην πόρτα του.

Όπως λέει ο κ. Καββαθάς: «Στου Ψυρρή επίσης, τα κλειστά μαγαζιά δίνουν την εικόνα ότι οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν εγκαταλείψει. Βλέπεις τους λογαριασμούς στοιβαγμένους κάτω από τις πόρτες. Οι ιδιοκτήτες δεν πηγαίνουν καν στις επιχειρήσεις τους για να δουν αν είναι λειτουργικές».

Τα οριστικά λουκέτα «εξαπλώνονται» και εκτός του κέντρου της Αθήνας, προς τα Βόρεια Προάστια: Κηφισιά, Χαλάνδρι, Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Νέα Ερυθραία και Νέο Ψυχικό.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το κλίμα δεν είναι καλύτερο και τα άσχημα μηνύματα που παίρνει η ΠΟΕΣΕ πολλαπλασιάζονται.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άλλες 40 επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει, μη αντέχοντας τις οικονομικές επιπτώσεις αυτού του δεύτερου παρατεταμένου για την εστίαση lockdown. Λουκέτα άρχισαν να πέφτουν και στην παλιά πόλη της Ρόδου. Παράλληλα, εκτός από τα λουκέτα άλλες 4 στις 10 ανοιχτές επιχειρήσεις του κλάδου δηλώνουν ότι κινδυνεύουν με κλείσιμο.

« Η μεγάλη εικόνα της καταστροφής θα αποκαλυφθεί όταν γίνει και η απογραφή, στο επόμενο άνοιγμα μας δηλαδή. To σίγουρο είναι ότι ο τζίρος που έχει χαθεί μέχρι στιγμής είναι μη αναπληρούμενος» τονίζει ο κ.Καββαθάς.

Σημειώνεται εδώ, πως το επόμενο ραντεβού των εκπροσώπων της εστίασης  με τον υπουργό Ανάπτυξης έχει δοθεί για το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αλλά όπως όλα δείχνουν και όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Καββαθάς, πριν από τον Μάρτιο δεν αναμένεται καμία ουσιαστική εξέλιξη στον κλάδο της εστίασης.

Η νέα καθημερινότητα αναμένεται να αλλάξει οριστικά την εστίαση

Κατά τον κ. Καββαθά, το μόνο κομμάτι που κάπως διασώζεται από τη συνολική εικόνα της καταστροφής, είναι αυτό της εστίασης που επικεντρώνεται στο take away και στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στο delivery

«Και εδώ όμως, με το delivery, ένα εστιατόριο για παράδειγμα, μόνο το 30% του τζίρου του μπορεί να διατηρεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Την ίδια στιγμή, ο κόσμος άλλαξε συνήθειες, και το νέο στυλ ζωής έχει έρθει για να μείνει» λέει ο κ.Καββαθάς και συνεχίζει: «βλέπουμε το delivery να χάνει κι αυτό έδαφος. Ο κόσμος έμαθε να κάθεται σπίτι και να τα κάνει όλα εκεί. Και υπάρχει και η μείωση που βλέπουν τα νοικοκυριά στα έσοδα τους».

Πως θέλουν οι επιχειρηματίες να ανοίξουν τα μαγαζιά τους

«Το να ανοίξουμε μόνο με τους εξωτερικούς χώρους είναι κάτι που δεν το θέλουμε, δεν μας προσφέρει τίποτα», εξηγεί στο newsit.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Όπως λέει: «αν μιλάγαμε για Απρίλιο και μετά θα είχε ένα νόημα αλλά μέσα στην καρδιά του χειμώνα, μόνο επιπλέον έξοδα θα μας φέρει. Οι σόμπες μανιτάρια δεν μπορούν να σε προστατέψουν από βροχές και κακοκαιρία. Το άνοιγμα που θέλουμε είναι ένα άνοιγμα οριστικό, χωρίς μπρος-πίσω, ένα άνοιγμα με τουλάχιστον το 50% της έκτασης της επιχείρησης ενεργό. Τα εστιατόρια δεν αντέχουν τη μέθοδο “ακορντεόν”. Έχουν πάγια λειτουργικά έξοδα με…. το καλημέρα σας. Κάθε φορά που κλείναμε μέσα στην πανδημία, καταλήγαμε να πετάμε στα σκουπίδια φαγητά, αναψυκτικά, μπύρες. Η πλειονότητα των εμπορευμάτων που χρησιμοποιούμε έχει ημερομηνία λήξης, δεν μπαίνει στο ράφι».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ.Καββαθά, είναι σημαντικό όταν ανοίξει η εστίαση να μπορούν να πάρουν σειρά εμβολιασμού και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του κλάδου όπως και αυτοί στον τουρισμό.

«Αυτό θα δώσει αίσθηση ασφάλειας στον κόσμο και θα κάνει και το άνοιγμα μας ακόμα πιο ασφαλές. Αν φτάσουμε για παράδειγμα να ζητάμε πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους ταξιδιώτες το καλοκαίρι, δεν θα πρέπει και εμείς να παρέχουμε ασφάλεια σε αυτούς με τη σειρά μας;», καταλήγει ο κ.Καββαθάς.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις