Ελλάδα

Το γεφύρι του Μανώλη: Το γεφύρι – φάντασμα που εμφανίζεται και εξαφανίζεται στα μάτια των περαστικών και οι θρύλοι που το συνοδεύουν

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το γεφύρι πήρε το όνομά του από τον πρωτομάστορα Μανώλη, ο οποίος καταγόταν από τη Δάφνη Ευρυτανίας

Το πέτρινο παραδοσιακό γεφύρι του Μανώλη κατασκευάστηκε το 1654 και είναι διατηρητέο μνημείο του νομού Ευρυτανίας.

Ίσως να είναι το μοναδικό γεφύρι στον κόσμο που εξαφανίζεται για μήνες ολόκληρους, καθώς τα νερά του ποταμού Αγραφιώτη κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες το καλύπτουν σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Μόνο όταν τα νερά υποχωρούν, το γεφύρι αποκαλύπτεται ξανά, σαν να αναδύεται από το παρελθόν.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το γεφύρι πήρε το όνομά του από τον πρωτομάστορα Μανώλη, ο οποίος καταγόταν από τη Δάφνη Ευρυτανίας.

Ο ποταμός Αγραφιώτης πήρε το όνομά του από τα βουνά Άγραφα και τον ομώνυμο οικισμό.

Έχει μήκος 50 περίπου χιλιόμετρα και πηγάζει από τα Άγραφα, στα βόρεια του νομού (Βραγγιανά, και Τροβάτο), διασχίζει μία κοιλάδα με λιγοστές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πευκοδάση και δάση Ελάτης και μερικά πέτρινα γεφύρια, περνάει δυτικά από τα Άγραφα και στη συνέχεια από το Τριπόταμο, όπου και ενώνεται με τη λίμνη Κρεμαστών.

Μέχρι το 1967, πριν τη δημιουργία της λίμνης των Κρεμαστών, ο Αγραφιώτης ήταν κατά δύο χιλιόμετρα μεγαλύτερος και ενωνόταν με τους ποταμούς Αχελώο και Μέγδοβα.

Δείτε το βίντεό της ομάδας Up Stories και ανακαλύψτε την απίστευτη ιστορία αυτού του ξεχωριστού γεφυριού!

Το θέαμα είναι σπάνιο, μοναδικό και απόκοσμο.

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: «Αφήνουμε πίσω τα στερεότυπα, αγκαλιάζοντας τη νευροδιαφορετικότητα» δηλώνει ο Παπασταύρου
Ο Σταύρος Παπασταύρου είχε συμβάλει στη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία «μία Ελλάδα με όλους, για όλους»
Ο Σταύρος Παπασταύρου