Τα φώτα άναψαν και πάλι στο ιστορικό κτίριο του «Μινιόν» και το άλλοτε εμβληματικό ιστορικό πολυκατάστημα έλαμψε ξανά μετά από πάρα πολλά χρόνια.
Το «Μινιόν» φωταγωγήθηκε με τρία συμβολικά χρώματα. Το κτίριο, του μυθικού πολυκαταστήματος, που πέρασε στα χέρια της DIMAND και ανακατασκευάζεται για να φιλοξενήσει καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα… ντύθηκε στο πορτοκαλί, το πράσινο και το άσπρο.
Το πορτοκαλί επιλέχθηκε γιατί ήταν το χρώμα του «Μινιόν» την περίοδο που μεσουρανούσε και αποτελούσε ένα από τα εμπορικά πολυκαταστήματα – σύμβολα της Αθήνας. Το πράσινο είναι αφιερωμένο στο δέντρο σύμβολο της ελιάς, ενώ επιλέχθηκε και το λευκό χώρα, το οποίο φωτίζει προς την πλευρά της οδού Βερανζέρου.
Η φωταγώγηση του «Μινιόν» τράβηξε τη προσοχή των Αθηναίων. Ειδικά σε εκείνους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν ζήσει τα μυθικά χρόνια της ζωής του πολυκαταστήματος.
Πολλοί ανέβασαν φωτογραφίες από το φωταγωγημένο «Μινιόν» στα social media.
Ανάμεσά τους ήταν και ο Κώστας Μπακογιάννης, που τόνισε στην ανάρτηση που έκανε στα social media.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Το Μινιόν άναψε και πάλι τα φώτα του. Η Αθήνα συνεχίζει να προχωρά και να κλείνει πληγές. Το Μινιόν ήταν από τις πιο μεγάλες».
Η ιστορία του μυθικού πολυκαταστήματος
Η ιστορία του θρυλικού «Μινιόν» ξεκινάει το 1934 και την πρώτη του περίοδο, το κατάστημα που έγραψε ιστορία στην εμπορική ζωή της Αθήνας ήταν περίπτερο. Την χρονιά εκείνη ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο του ένα περίπτερο με το όνομα «Μινιόν».
Σιγά, σιγά η επιχείρηση άρχισε να γιγαντώνεται και από τη δεκαετία του 1950 το «Μινιόν» εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.
Ο εμπρησμός που σήμανε την αρχή του τέλους
Η αρχή του τέλους ή το χτύπημα το οποίο λύγισε το «Μινιόν» και δεν του επέτρεψε να ξαναστηθεί ποτέ πια στα πόδια του έγινε τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980. Στο κατάστημα ξέσπασε μια τεράστια πυρκαγιά που αποδόθηκε σε εμπρησμό.
Παράλληλα με το «Μινιόν» φωτιά ξέσπασε και σε ένα άλλο μυθικό πολυκατάστημα της Αθήνας, το «Κατράντζος».
Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής, που διήρκησε έως τον Ιούλιο του 1981. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ.
Από την φωτιά στο «Μινιόν» διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτιρίου, ενώ ο «Κατράντζος» κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.
Η προσπάθεια της αναγέννησης
Η διοίκηση του «Μινιόν» προσπάθησε να αναγεννήσει μέσα από τις στάχτες το ιστορικό πολυκατάστημα. Πήρε δάνεια, οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983.
Λόγω χρεών, όμως, η εταιρεία κρατικοποιήθηκε. Τελικώς το «Μινιόν» έκλεισε το 1998. Λίγο μετά το απέκτησε η εταιρεία Elmec Sports, η οποία όμως, στον όμιλο Folli Follie.
Η εταιρεία αρχικά επιχείρησε να ενοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά μετά την αποτυχία του εγχειρήματος το 2012, άρχισε να προετοιμάζεται ώστε να το μετατρέψει σε κατάστημα. Τελικά η εταιρεία έκλεισε και το κτίριο παρέμεινε «νεκρό».
Το 2021 το κτίριο του «Μινιόν» βγήκε σε διαγωνισμό, στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Η Dimand ξεκίνησε την ανακατασκευή του κτιρίου, με στόχο να φιλοξενηθούν εκεί εμπορικά καταστήματα, γραφεία και πολυτελή διαμερίσματα.