Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Το κτίριο της Βουλής εκπέμπει SOS! Ρήγματα και κενά που απειλούν ακόμα και με καταρρεύσεις

Το κτίριο της Βουλής εκπέμπει SOS! Ρήγματα και κενά που απειλούν ακόμα και με καταρρεύσεις

Επιβλητικό, ιστορικό, συμβολικό και «κραταιό», το κτίριο της Βουλής στέκει αγέρωχο για 170 χρόνια, και μοιάζει να μη μπορεί να το κλονίσει τίποτα.

Ωστόσο όπως φαίνεται τα πράγματα δεν είναι έτσι, και οι πρόσφατες εικόνες με το κτίριο της Βουλής να έχει «μπάσει» νερά από τις βροχές του «Μπάλλου» από πολλούς δεν είναι αναμενόμενες.

Δεν ήταν πρώτη φορά ωστόσο. Το Φεβρουάριο του 2018 είχαμε δει τα έδρανα του ΚΚΕ να έχουν νάιλον στις οθόνες, για να μην χαλάσουν από τα… νερά που έπεφταν από την οροφή.

Προβληματισμός για ρηγματώσεις – «Ένοχο» το υπόγειο πάρκινγκ

Όπως λοιπόν εξηγεί ο ο ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας στο ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης, το κτίριο όχι μόνο δεν είναι… ακλόνητο, αλλά έχει υποστεί ρήγματα, που δημιουργούν πλέον μεγάλους κινδύνους.

«Υπάρχουν κάποια ρήγματα, που πρέπει να δουν τη βαρύτητά τους», τόνισε ο κ. Καρύδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, συμπληρώνοντας ότι «όπως σε κάθε παλιό κτίριο, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο σημαντικό, είναι απαραίτητο να γίνει περαιτέρω εξέταση».

Όπως είπε, πριν από 15 χρόνια συμμετείχε σε λεπτομερή μελέτη για την κατάσταση του κτιρίου, το οποίο από τότε που φτιάχτηκε έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις και έχουν γίνει παρεμβάσεις.

Τα ρήγματα είχαν διαπιστωθεί από τότε, ωστόσο σε πολλούς τοίχους είναι δύσκολο να γίνουν εργασίες καθώς έχουν πάνω τοιχογραφίες μεγάλης αξίας.

click4more: Ντόρα Μπακογιάννη: Πως έμαθε ότι έχει καρκίνο – Η «δυνατή στιγμή» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία προβλημάτων επίσης έπαιξε και η δημιουργία του υπόγειου πάρκινγκ.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη λοιπόν, εντοπίστηκαν 10 ρηγματώσεις στο εσωτερικό, άλλη μία στην κύρια είσοδο πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, λόγω της κατασκευής του υπόγειου γκαράζ.

Μάλιστα όπως είπε – μιλώντας στα Νέα – η ρωγμή αυτή στην κύρια έισοδο έχει καλυφθεί με ένα μεγάλο κόκκινο χαλί.

Ο Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας υπογράμμισε πως θα έπρεπε να είχε γίνει μελέτη, πριν κατασκευαστεί το υπόγειο γκαράζ. «Είναι ένας διάδρομος πολύ μακρύς, αναπτύσσεται ταχύτητα και δημιουργούνται ταλαντώσεις», εξήγησε και σημείωσε πως «το μπάζωμα φαίνεται ότι “έκατσε”».

Πρόβλημα στατικότητας

Ο κ. Καρύδης εξηγεί στα Νέα πως ανάμεσα στο κτίριο και το υπόγειο γκαράζ υπάρχει κενό που έχει μπαζωθεί. Ωστόσο όταν βρέχει και υπάρχουν νερά με ορμή, παρασύρεται λεπτόκοκκη μάζα εδάφους – άμμος δηλαδή – και δημιουργείται κενό.

Άρα η βροχόπτωση μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και πρόβλημα στατικότητας! 

Αναφερόμενος στη μεγάλη γυάλινη οροφή, αναφέρει πως πάντα τέτοιες κατασκευές είναι προβληματικές, καθώς είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες. Μεγάλη ζέστη το καλοκαίρι, κρύο το χειμώνα, άρα υπάρχει συνεχώς συστοδιαστολή.

Εν’ όψει μιας νέας κακοκαιρίας, ο καθηγητής είναι σαφής: «Τα κτίρια έχουν μνήμη. Αν μέχρι στιγμής δημιουργηθεί ένα Α πρόβλημα το οποίο ίσως δεν έχει εμφανιστεί ακόμα, έστω και λίγο, που από μόνο του δε θα δημιουργούσε πρόβλημα, μπορεί το Α να γίνει “συν τόσο” και τότε να δημιουργηθεί το πρόβλημα».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις