Ελλάδα

Το Μαξίμου τρέμει το ΔΝΤ και φοβάται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – Τα σενάρια για να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις

- Το ΔΝΤ επιμένει στην περικοπή των κύριων συντάξεων, ενώ η Κομισιόν είναι πιο διαλλακτική
- Στο Μαξίμου φοβούνται πως μία νέα περικοπή κύριων συντάξεων μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις
- Ο Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να παρουσιάσει στο κουαρτέτο την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών
- Από το Μαξίμου η διαρροή για τον φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές – Δεν το ήξεραν καν οι υπουργοί
- Όσοι συνταξιοδοτηθούν από 1η Ιανουαρίου 2016 θα λάβουν μικρότερη σύνταξη από τους παλιούς συνταξιούχους

Μπαίνουμε στον αστερισμό του ασφαλιστικού οι προβλέψεις ζορίζουν άσχημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κακός της υπόθεσης, το ΔΝΤ, μπορεί να δείχνει μία πιο συμφιλιωτική διάθεση, αλλά ακόμα επιμένει στην περικοπή και των κύριων συντάξεων, ενώ η Κομισιόν εμφανίζεται πιο διαλλακτική και συζητήσιμη.

Ο φόβος, όμως, του κακού ΔΝΤ υποχρεώνει την κυβέρνηση σε έναν οργασμό αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για την αποτροπή του δωδέκατου ακρωτηριασμού των κύριων συντάξεων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πολιτικές εξελίξεις στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί να παραβιάσει και αυτή την ¨κόκκινη¨ γραμμή.

Οι ένδεκα μέρες από τις 4 Ιανουαρίου που θα σταλεί στο κουαρτέτο η πρόταση για το ασφαλιστικό ως τις 15 που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αποτελεί μία πολιτική δοκιμασία άνευ προηγουμένου, ένα κολασμένο ενδεκαήμερο που θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα πάει στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο με κύρια πρόταση την αύξηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών ώστε να εξευρεθούν τα έσοδα και να αποτραπεί η νέα μείωση των κύριων συντάξεων.

Ομως, επειδή υπάρχει μεγάλος φόβος ότι το κουαρτέτο θα απορρίψει την πρόταση, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και άλλα 3 ως 4 εναλλακτικά σενάρια, ώστε να αποτρέψει το νέο ¨κούρεμα¨ των συντάξεων.

Ενα δείγμα των σεναρίων που, όμως τώρα δεν υπολογίζεται, είναι η εσκεμμένη διαρροή για καθιέρωση φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, πράγμα το οποίο αγνοούσαν τα αρμόδια υπουργεία και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Η διαρροή έγινε από το Μαξίμου, λένε οι πληροφορίες και λειτουργούσε ως επικοινωνιακό τεστ, ενώ θόλωνε και τα νερά για τα άλλα σχέδια.

Και είχε αυτό το χαρακτήρα, αφού όπως λένε από του Μαξίμου θα ήταν πιο δύσκολο να γίνει αποδεκτός ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, ακόμα και από την αύξηση της εισφοράς.

Πάντως, τις όποιες προτάσεις της κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό, αφού όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, αν αποκαλύψουμε οτιδήποτε τότε θα ¨κάψουμε¨ ένα διαπραγματευτικό χαρτί.

Πάντως, στη φαρέτρα της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις θα υπάρχει και μελέτη για τις συνέπειες της περικοπής των συντάξεων στην οικονομία.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ύφεση γύρω στο 3%, πράγμα που αν είναι αληθινό θα αποτελεί καίριο χτύπημα στην οικονομία. Ομως, εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών αναφέρουν πως ενώ η περικοπή συντάξεων είναι γεγονός πως θα προκαλέσει ύφεση, προσθέτουν πως το ποσοστό εμφανίζεται υψηλό μάλλον για διαπραγματευτικούς λόγους.

Μία άλλη εναλλακτική ιδέα που, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται, αλλά μάλλον δεν έχει πολλές πιθανότητες, είναι η φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων ώστε να αντισταθμιστεί το πρόβλημα ανταγωνιστικότητα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Πάντως, το ασφαλιστικό μπορεί να είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης, όμως οι Θεσμοί φρόντισαν να απαλύνουν το βάρος αφαιρώντας από την ατζέντα για την πρώτη αξιολόγηση τη φορολογία των αγροτών και των ενοικίων και γενικότερα το φορολογικό νομοσχέδιο.

Αλλα θέματα που περιλαμβάνονται στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό είναι:

-Οι μειώσεις στις επικουρικές που θα είναι από 5% ως 20% για ποσά άνω των 170 ευρώ.

-Η ενοποίηση των ταμείων.

-Η περικοπή του ΕΚΑΣ.

-Τα κριτήρια καταβολής της εθνικής σύνταξης.

-Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων με νέο σύστημα.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με το νέο σύστημα υπολογισμού.

Αξίζει στο σημείο αυτό να προστεθεί πως σύμφωνα με τις πληροφορίες όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 1 Ιανουαρίου 2016 θα πάρουν μικρότερες συντάξεις από τους παλιούς συνταξιούχους, γιατί ο υπολογισμός θα είναι με το νέο σύστημα και οι παλιοί θα εισπράξουν προσωπική διαφορά για να μην μειωθούν οι συντάξεις, ενώ οι νέοι δεν θα πάρουν αυτή τη διαφορά.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα