Site icon NewsIT

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει τη Μεγάλη Ημέρα της Ποίησης

10.03.2014 | 23:36
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει τη Μεγάλη Ημέρα της Ποίησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης (21 Μαρτίου), το Μέγαρο Μουσικής αφιερώνει ολόκληρη την ημέρα της Κυριακής 16 Μαρτίου στην τέχνη του ποιητικού λόγου και φιλοξενεί σειρά συναυλιών, ποιητικών βραδιών και παράλληλων εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες.

«Η Ελλάδα ανέκαθεν ποίηση ήταν. Μια τέχνη που εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας στο διεθνές λογοτεχνικό στερέωμα τον 20ό αιώνα, μια τέχνη που αναζητά την πορεία της στη σύγχρονη εποχή», είπε ο Γιώργος Κουρουπός κατά την παρουσίαση των εκδηλώσεων σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Στόχος του Μεγάρου -κατά τον καλλιτεχνικό διευθυντή του- είναι δώσει στις εκδηλώσεις ένα χαρακτήρα που να αναδεικνύει τη σχέση της ποίησης με τη μουσική όπως θα όφειλε η φιλοσοφία του οργανισμού.

Έτσι, τραγούδια για μικρά και μεγάλα παιδιά που μιλούν για ταξίδια στη χαμένη Ατλαντίδα και για υποβρύχια, για τη μαγεία των εποχών, για παιχνιδιάρηδες γρύλους, πολύχρωμες μπάλες, ιπτάμενα πατίνια, για χελώνες, ιπποπόταμους, παλαβές πάπιες αλλά και… για κακές διατροφικές συνήθειες θα αντηχήσουν το πρωί της Κυριακής 16 Μαρτίου (ώρα έναρξης: 11.30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, που θα φορέσει τα γιορτινά της για να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες της «Μεγάλης Ημέρας της Ποίησης». Το πρόγραμμα της πρωινής παράστασης-συναυλίας αποτελείται από δύο κύκλους τραγουδιών για παιδιά, που υπογράφουν δύο καταξιωμένοι συνθέτες της «μετα-λιλιπουπόλειας» γενιάς. Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει τις συνθέσεις «Πετώντας πας στην πόλη…» της Τατιάνας Ζωγράφου και ο δεύτερος τα «Μελωδόνια» του Πέτρου Περάκη.

Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις παράλληλες απογευματινές εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο «Έξι ποιητές συνομιλούν με τη Μουσική», οι οποίες θα διεξάγονται ταυτόχρονα στις Αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας. Πρόκειται για τους Γιάννη Ευσταθιάδη, Χριστόφορο Λιοντάκη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Θανάση Χατόπουλο, Λένια Ζαφειροπούλου και Θωμά Ιωάννου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από το έργο τους και θα «συνομιλήσουν» με τη μουσική των Μπαχ, Σούμπερτ, Σούμαν, Σοπέν, Βάγκνερ. Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ, Σοπέν και Ντεμπισί και τους αυτοσχεδισμούς των Γιώργου Δούση και Δημήτρη Μαραμή.

Το αφιέρωμα στην ποίηση θα ολοκληρωθεί με τη βραδινή συναυλία «Μάνος Χατζιδάκις: Τραγούδια για φωνή και πιάνο», με τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, την πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου και τη Σαββίνα Γιαννάτου να ερμηνεύουν αξέχαστα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, τραγούδια έντονα ποιητικά, πάνω σε στίχους που έγραψαν σπουδαίοι ποιητές αλλά και ίδιος ο συνθέτης. Ανάμεσά τους : Κύκλος του CNS, Ματωμένος Γάμος του Λόρκα σε στίχους Νίκου Γκάτσου, Καπετάν Μιχάλης, Ερημιά, Ο κύριος Νολ από το Χαμόγελο της Τζοκόντα, Ερημιά, Τα παιδιά κάτω στον κάμπο, Πορνογραφία, Το Μαντολίνο, Μην τον ρωτάς τον ουρανό κ.α.

Στο αφιέρωμα για την ποίηση, συμμετέχει και ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύοντας μελοποιημένα ποιήματα σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη σε δύο συναυλίες που θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο Μουσικής στις 18 και 19 Μαρτίου. Με τη συμμετοχή λαϊκής ορχήστρας και χορωδίας, θα ακουστούν έργα του Μίκη Θεοδωράκη πάνω σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Μανόλη Αναγνωστάκη και Τάσου Λειβαδίτη. Τραγούδια που -κατά τον Γιώργο Νταλάρα- αποτέλεσαν για πολλές δεκαετίες μυστική πηγή δύναμης και που δεν ήταν εύκολα και διασκεδαστικά, ούτε εξυπηρέτησαν την ανάγκη για γλέντι και εκτόνωση, κατάφεραν όμως με όχημα τις μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, να γίνουν απαραίτητα με έναν διαφορετικό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ποιήση και η ιστορία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Η χρηματοδότηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και οι εγγυήσεις του Δημοσίου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version