Ελλάδα

Το Μουσείο Ακρόπολης υποδέχεται ξανά τους επισκέπτες του – Οι αλλαγές που έγιναν στο lockdown

Λίγες ώρες απομένουν πριν από το άνοιγμα των μουσείων και το Μουσείο Ακρόπολης είναι πανέτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του.

Όπως και στο πρώτο, έτσι και στο δεύτερο, παρατεταμένο αυτή τη φορά, lockdown, το Μουσείο δεν παρέμεινε αδρανές. Το προσωπικό του κινήθηκε δημιουργικά προς τον ψηφιακό κόσμο, προσφέροντας στους εικονικούς επισκέπτες του μοναδικές εφαρμογές, μερικές από τις οποίες μπορεί να απολαύσει το κοινό από αύριο και δια ζώσης.

«Το Μουσείο Ακρόπολης με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία περιμένει την 14η Μαΐου για να ανοίξει και πάλι τις πύλες του στο κοινό ύστερα από πολλούς μήνες που έμεινε κλειστό. Ωστόσο, το διάστημα αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να επανασυντηρήσουμε μια σειρά αρχαίων έργων ή να στηθούν εξαρχής κάποια από αυτά και, κυρίως, να ολοκληρώσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, το Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα πολυσχιδές πρόγραμμα, με πολλά σκέλη, ένα από τα οποία ήταν η δημιουργία της νέας ιστοσελίδας, που η έναρξή της συνέπεσε με την περίοδο του lockdown, δίνοντας την ευκαιρία στο Μουσείο να απευθυνθεί αν όχι στο φυσικό, τουλάχιστον στο ψηφιακό κοινό του το οποίο είναι εξίσου μεγάλο», δήλωσε η Σταματία Ελευθεράτου, Διευθύντρια Συλλογών και Εκθέσεων Μουσείου Ακρόπολης, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Όπως εξήγησε η ίδια, «ο νέος ιστοχώρος του Μουσείου Ακρόπολης δεν είναι μια απλή ιστοσελίδα. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ο οποίος αποτυπώνει τη ζωή και τις δραστηριότητες του μουσείου. Επίσης, είναι ο πρώτος μουσειακός ιστοχώρος στην Ελλάδα στον οποίο έχουν αναρτηθεί όλα τα εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης. Δηλαδή, ο επισκέπτης μπορεί να βρει για κάθε ένα έκθεμα περιγραφή, πλούσια βιβλιογραφία και άφθονο εποπτικό υλικό, δηλαδή εικόνες και βίντεο –όπου αυτά υπάρχουν. Επίσης, ο ιστοχώρος μας διαθέτει μια ιστοσελίδα που απευθύνεται μόνο σε παιδιά, με πλούσιες δραστηριότητες και ευφάνταστα βίντεο και παιχνίδια. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών, διαδραστικών ή βίντεο, τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να δει στον φυσικό χώρο του Μουσείου, αλλά και στο διαδίκτυο», πρόσθεσε η κ. Ελευθεράτου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές δεν θα είναι προσβάσιμες άμεσα, δηλαδή όσο διαρκούν τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα. «Οι οθόνες αφής, για παράδειγμα, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Όμως μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για την πλήρη εικόνα του Μουσείου Ακρόπολης όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα», επισήμανε.

Οι νέες εφαρμογές

Νέες εφαρμογές, όμως, ενισχύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και στους υπόλοιπους χώρους του Μουσείου Ακρόπολης. Για παράδειγμα, στις θεματικές ενότητες του 1ου ορόφου που αφορούν το Ερέχθειο και την Αθηνά Νίκη, δύο οθόνες –μία σε κάθε ενότητα– δείχνουν κατατοπιστικά βίντεο που λύνουν πολλές απορίες. «Με αυτό τον τρόπο ‘δένουμε’ τα εκθέματα που είναι μέρη του μνημείου με το ίδιο το μνημείο. Για να καταλάβει ο επισκέπτης πώς ήταν, να μάθει συνοπτικά την ιστορία του και να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τι βλέπει», διευκρίνισε η κ. Ελευθεράτου. Στον ίδιο όροφο, ένα ακόμα συναρπαστικό ψηφιακό πρόγραμμα υπενθυμίζει τη γοητεία των επιγραφών που συχνά προσπερνάμε. «Οι επιγραφές δεν είναι συνήθως κάτι πολύ ελκυστικό, όμως λένε μια ολόκληρη ιστορία που είναι πολύ δύσκολο να αφηγηθεί κανείς με μια λεζάντα ή σ’ ένα εισαγωγικό κείμενο», πρόσθεσε η συνομιλήτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλάζει το φως και αποκαλύπτει τα χαραγμένα γράμματα και τις λεπτομέρειες των ανάγλυφων μορφών, δίνοντας τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε τα μυστικά που κρύβουν 20 από τις επιγραφές της Ακρόπολης, αλλά και την εσωτερική και εξωτερική πολιτική που άσκησε η Αθηναϊκή Δημοκρατία τον 5ο και 4ο αι. αι. π.Χ.

Η ακουστική ξενάγηση

Εντελώς καινούργια είναι και η ακουστική ξενάγηση του Μουσείου Ακρόπολης. Όταν τα πράγματα αποκατασταθούν πλήρως υγειονομικά, οι επισκέπτες θα μπορούν με τις συσκευές ακουστικής ξενάγησης (audio guide) να μαθαίνουν πληροφορίες για 60 κορυφαία εκθέματα σε μια δίωρη ακουστική περιήγηση. Κι αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, η μικρότερη εκδοχή της εφαρμογής που περιλαμβάνει 30 εκθέματα δίνει τη λύση. Η ξενάγηση, που είναι στα ελληνικά και αγγλικά, υποστηρίζεται και για άτομα με προβλήματα ακοής, τα οποία θα μπορούν να διαβάζουν τα κείμενα στην οθόνη της συσκευής. «Υπάρχει μια ακόμα εκδοχή που απευθύνεται σε οικογένειες. Με αυτήν θα μπορεί να παρακολουθήσει όλη η οικογένεια μια πολύ ευχάριστη περιήγηση σε κάποια σημαντικά εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης. Η ψηφιακή ξενάγηση είναι εντελώς καινούργια εφαρμογή, που όμως δεν θα μπορέσουμε να τη δώσουμε άμεσα όσο διαρκούν τα μέτρα. Δεν το επιτρέπουν τα ζητήματα υγιεινής. Όταν, όμως, λήξει όλη αυτή η ιστορία και το Μουσείο Ακρόπολης τεθεί σε πλήρη λειτουργία, εμείς είμαστε πανέτοιμοι να τη διαθέσουμε», τόνισε η κ. Ελευθεράτου.

Η εφαρμογή – έκπληξη

Στο ισόγειο, μια πρωτότυπη διαδραστική εφαρμογή με τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης καλωσορίζει τους επισκέπτες. Εξήντα έργα τέχνης προσκαλούν το κοινό σε ένα ευχάριστο «παιχνίδι» αφής και σε μια πρώτη γνωριμία με τις συλλογές του Μουσείου πριν την είσοδο στους εκθεσιακούς χώρους –ή μετά το πέρας της περιήγησης, όπως στη δική μας περίπτωση που αποχαιρετίσαμε το φιλόξενο Μουσείο Ακρόπολης με μια ακόμα εφαρμογή-έκπληξη την οποία θα διαθέτει όταν τα μέτρα το επιτρέψουν: Έναν ψηφιακό διαδραστικό χάρτη στην έξοδο που παρουσιάζει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πόλης με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να φτάσει κανείς σε αυτά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Με τους φερόμενους δράστες τα παιδιά ήταν συνέχεια μαζί» λέει ο πρώην σύντροφος της 22χρονης που δολοφονήθηκε στη Σαλαμίνα το 2011
«Ο Γιώργος ήταν ο καλόκαρδος γίγαντας, με τη Νατάσσα είχαμε το παιδάκι μας και συνεννοούμασταν γι΄ αυτό» αποκάλυψε ο πρώην σύντροφος της άτυχης 22χρονης
Σαλαμίνα: «Είχαμε χαθεί με τα παιδιά, αλλά με τους φερόμενους δράστες ήταν συνέχεια μαζί» λέει ο πρώην σύντροφος της 22χρονης
Δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος ζωής του 39χρονου που εξαφανίστηκε στη Λάρισα - «Δεν σταματάμε την έρευνα αν δεν βρούμε κάποιο στοιχείο»
Η μητέρα του 39χρονου ζήτησε από την υπηρεσία της να μειωθεί ο όγκος των καθηκόντων της για να επικεντρωθεί στην εξαφάνιση του παιδιού της
Λάρισα: Δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος ζωής του 39χρονου – «Δεν σταματάμε την έρευνα αν δεν βρούμε κάποιο στοιχείο»