Για περισσότερο από έναν μήνα οι αρχαιολόγοι με προσεκτικούς χειρισμούς προσπαθούν πόντο, πόντο να φτάσουν στους κύριους χώρους του τάφου της Αμφίπολης και στον νεκρικό θάλαμο.
Το έργο είναι πολύ δύσκολο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν πρέπει να προκληθεί η παραμικρή ζημιά στο μνημείο. Ο δεύτερος είναι ότι οι αρχαίοι κατασκευαστές είχαν φροντίσει να κάνουν τη ζωή δύσκολη όποιων επιχειρούσαν να μπουν στο τάφο.
Στόχος η προστασία από τη σύληση. Η ίδια η κατασκευή, αλλά και τα “τρικ” που χρησιμοποιούσαν κρατούσαν για αιώνες έξω τους τυμβωρύχους και τους αρχαιοκάπηλους.
Μια ματιά στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο αρχαίο μνημείο δείχνει σε όλο της το μέγεθος την προσπάθεια των αρχαίων να κρατήσουν έξω τους αρχαιοκάπηλους.
Τον τελευταίο καιρό και από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η είσοδος οι αρχαιολόγοι ήρθαν αντιμέτωποι με τόνους χωμάτων.
Το χώμα αυτό δεν βρέθηκε εκεί τυχαία. Δεν είναι κατακρήμνιση στο πέρασμα των χρόνων. Η οροφή, όπως φαίνεται ξεκάθαρα είναι άθικτη.
Πρόκειται για υλικό που οι αρχαίοι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν για να “πακτώσουν” το μνημείο. Εκτός από τις αλλεπάλληλες σειρές εισόδων και τοίχων γέμισαν τα ενδιάμεσα κενά με χώμα ώστε να μην μπορεί να μπει κανείς ή έστω να χρειάζεται τεράστια προσπάθεια και πολύ χρόνο.
Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία που κάνουν τους ειδικούς που έχουν αναλάβει το έργο της Αμφίπολης να είναι αισιόδοξοι ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί.
Διαβάστε επίσης:
Η Αμφίπολη αποκαλύπτεται! Το μαρμάρινο δάπεδο σε κόκκινο φόντο και το μπλε χρώμα στους τοίχους – Οι νέες φωτογραφίες από τα εντυπωσιακά ευρήματα
Νέα αποκάλυψη στον τύμβο της Αμφίπολης – Διπλή είσοδος με εντυπωσιακό διάκοσμο