Ελλάδα

Το Νοέμβριο η εκτόξευση του δορυφόρου HELLAS SAT 4

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Sunnyvale της Καλιφόρνιας, ο πρώτος κύκλος των θερμικών δοκιμών κενού στον ειδικό θάλαμο TVAC (Thermal VAcum Chamber) στον δορυφόρο HELLAS SAT 4.

Κατά την τελευταία αυτή φάση των δοκιμών προσομοιώνονται οι συνθήκες διαστήματος σε ειδικό θάλαμο με κύκλους εναλλαγής θερμοκρασιών από 2000C σε -2000C σε απόλυτο κενό αέρος, έχοντας το δορυφόρο σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας. Ο επικεφαλής της HELLAS SAT, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin και επιθεώρησε τη διαδικασία των δοκιμών.

«Ήδη έχουμε γνωστοποιήσει στην ARIANESPACE ότι θα είμαστε έτοιμοι να εκτοξεύσουμε τον δορυφόρο εντός του Νοεμβρίου και τόσον η διοίκηση και οι μηχανικοί της Lockheed Martin και της HELLAS SAT εργάζονται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση των τελικών δοκιμών και την μεταφορά του δορυφόρου στο σημείο εκτόξευσης της Γαλλικής Γουιάνας εντός του χρονοδιαγράμματος» ανέφερε ο κ. Πρωτοπαππάς.

Σημειώνεται ότι ο δορυφόρος HELLAS SAT 4 είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που κατασκεύασε μέχρι σήμερα η Lockheed Martin στο νέο μεγάλο διαστημικό της σκάφος Α2100TR και ενσωματώνει πολλές καινοτόμες τεχνολογίες. Έχει ηλεκτρική πρόωση με ειδικούς ηλεκτρικούς προωθητήρες υψηλής απόδοσης, που λειτουργούν με το ευγενές αέριο Xenon και διαθέτει εύκαμπτους ηλιοσυλλέκτες ισχύος 20 KW και κατά την εκτόξευσή του θα έχει μάζα πέραν των 6 τόνων. Οι καινοτόμες αυτές τεχνολογίες υποστηρίζουν την εγκατάσταση στο δορυφόρο υψηλής ισχύος ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι νέες αυτές τεχνολογίες επιτρέπουν στο δορυφόρο, μετά την επιτυχή εκτόξευσή του, να έχει χρόνο ζωής πέραν των 20 ετών.

Ο δορυφόρος HELLAS SAT 4 είναι κοινός με το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας (King Abdulaziz City of Science and Technology) και θα παρέχει δορυφορικές τηλεπικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια και Κεντρική Αφρική. Παράλληλα με τον υπάρχοντα δορυφόρο HELLAS SAT 3, ο νέος δορυφόρος θα επεκτείνει και θα συμπληρώσει τις δραστηριότητες της HELLAS SAT, αφού η συστοιχία των δύο δορυφόρων στην ίδια τροχιακή θέση θα παρέχει στους πελάτες της εταιρείας και στο Ελληνικό Δημόσιο αδιάλειπτες και αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες, λόγω της εφεδρείας και του μεγάλου όγκου της χωρητικότητας που θα παρέχεται από τους δύο δορυφόρους.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα