Ελλάδα

Το πέρασμα του Μπάρου: Οδηγώντας στον ομορφότερο δρόμο της Ελλάδας θα νομίζετε πως πετάτε στα σύννεφα

Ο ομορφότερος δρόμος της Ελλάδας και ενας απο τους ομορφότερους δρομους της Ευρώπης σε υψόμετρο 2.000 μέτρων βρίσκεται στην Ελλάδα και αν τον διασχίσετε οδηγώντας θα νομίζετε πως πετάτε στα σύννεφα.

Οι Άνδεις και οι πανύψηλες διαβάσεις, τα Καρπάθια όρη, το πέρασμα των Άλπεων, δρόμοι που χάνονται στον ουρανό σε ασύλληπτα ύψη, μοναδική χλωρίδα και πανίδα και όλα αυτά στην Ελλάδα μερικές ώρες απόσταση από την Αθήνα.

Μια ανεπανάληπτη οδήγησης σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο στα 2.000 μέτρα υψόμετρο. Και είναι όντως κάτι που δεν μπορείς να κάνεις συχνά. Οι ελληνικοί δρόμοι κρύβουν εκπλήξεις και ο Μπάρος μάλλον τη μεγαλύτερη…

Αυτός ο δρόμος υπάρχει στην Ελλάδα και προκαλεί δέος ειδικά όταν κοιτάς από ψηλά. Ο λόγος για τον λεγόμενο αυχένα του Μπάρου…

Ο δρόμος κουλουριάζεται σαν φίδι μέσα σε φαράγγια, πυκνόφυτα δάση και απόκρημνες πλαγιές.

Με αφετηρία την Καλαμπάκα, η περιπέτεια ξεκινά από τα χωριά του Ασπροπόταμου και κορυφώνεται στον αυχένα του Μπάρου, σ’ ένα από τα λιγοστά προσβάσιμα ορεινά «περάσματα» από τη Θεσσαλία στην Hπειρο, από τα βλαχοχώρια των Τρικάλων στα χωριά των Τζουμέρκων.

Mέσα στην καρδιά της Πίνδου, σε σημείο όπου η πολύκορφη Κακαρδίτσα σμίγει με το βουνό Περιστέρι, βρίσκεται ένα από τα πλέον δύσβατα περάσματα της Πίνδου γνωστό για τις τρομερές χιονοθύελλες που ξεσπούν απροειδοποίητα ακόμη και την άνοιξη.

Η ορεινή διάβαση του Μπάρου ήταν γνωστή εδώ και αιώνες στα καραβάνια των κυρατζήδων (αγωγιατών) που μετέφεραν ανθρώπους και εμπορεύματα στα δυσπρόσιτα χωριά, αλλά και στους τσελιγκάδες της Πίνδου που κάθε άνοιξη ανέβαζαν τα κοπάδια τους από τα χειμαδιά της Θεσσαλίας, ψηλά στα αλπικά λιβάδια για να βοσκήσουν ελευθέρα όλο το καλοκαίρι. Τότε ήταν μια εποχή που τα κορφοβούνια της Κεντρικής Πίνδου και οι κοινότητες που ρίζωναν στις πλαγιές της, έσφυζαν από ζωή.

Οι παλιοί ντόπιοι αλλά και ακόμη και σήμερα οι νεότεροι που μιλούν την βλάχικη ονομάζουν την περιοχή Passa Mparou, δηλαδή “Το πέρασμα του Μπάρου” που στα βάθη των ετών Μπάρος ήταν το όνομα ενός βοσκού που ανακάλυψε ένα πέρασμα στο ανεβοκατέβασμα των ζώων ή η ονομασία mula barri που σημαίνει κοπάδι μουλαριών

Σήμερα ο δρόμος αυτός έχει ασφαλτοστρωθεί (τον Νοέμβρη του 2014 ολοκληρώθηκε η κατασκευή και του τελευταίου χωμάτινου τμήματος). Έτσι αν ο καιρός είναι ήπιος και έχει περάσει το εκχιονιστικό μηχάνημα της Νομαρχίας μπορείς την άνοιξη ακόμη και με συμβατικό αυτοκίνητο.

Πηγή: Up Stories

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα