Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Το ΣτΕ είπε «ναι» στην έκδοση 54χρονου στην Τουρκία, είχε καταγγείλει τον Ερντογάν για διαφθορά

Συμβούλιο της Επικρατείας

«Πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπως προηγουμένως είχε κάνει και ο Άρειος Πάγος, στην έκδοση του 54χρονου Ali Yesildag στην Τουρκία.

Το πρόσωπο που θα εκδοθεί στην Τουρκία, μετά την απόφαση του ΣτΕ, είχε προκαλέσει σάλο στη γειτονική χώρα όταν κατήγγειλε δημόσια τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διαφθορά μέσω οκτώ βίντεο στο You Tube.

Ο άνδρας εντοπίστηκε τον Νοεμβρίου 2023, από Έλληνες συνοριοφύλακες, σε αγροτική περιοχή των Φερών, να έχει περάσει παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα.  

Μετά τον εντοπισμό του, διαβιβάστηκε μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδος, αίτημα της γενικής  εισαγγελίας της Μπούρσας για την εκτέλεση εντάλματος σύλληψης και την έκδοση του Ali  Yesildag, στην Τουρκία προκειμένου να εκτελεσθεί δικαστική απόφαση που εκδόθηκε σε βάρος του.

Με την απόφαση του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 1.665 ημερών (45,6 χρόνια) και κατά συγχώνευση 19 χρόνια και  23 μήνες, για  ανθρωποκτονίες  εκ προθέσεως, αρπαγή  σε κατοικία ή σε κατάστημα, τραυματίζοντας με όπλο,   συνεργασία  με πολλά άλλα  άτομα για την αγορά  μεταφορά  ή κατοχή  όπλων και σφαιρών χωρίς άδεια  και της αρπαγής με όπλο σε  νυκτερινές ώρες με   άλλα άτομα.

Ο Ali Yesildag ζητούσε να μην εκδοθεί στην Τουρκία υποστηρίζοντας πως υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστεί και άλλες ποινικές διώξεις για άλλα αδικήματα, όπως είναι αυτό της τρομοκρατίας, αλλά και να βασανιστεί, να έχει σκληρή απάνθρωπη μεταχείριση, κ.λπ, καθώς στο παρελθόν είχε προσωπικές, οικογενειακές και επιχειρηματικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και στη συνέχεια τον κατήγγειλε για οικονομικά σκάνδαλα.

Αρχικά, την έκδοση του αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θράκης, η απόφαση του οποίου, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέστη αμετάκλητη από το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Στην συνέχεια ο 54χρονος προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του 54χρονου και επικύρωσε την απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης  για έκδοσή του στην Τουρκία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις