Ελλάδα

Το χρονικό της επανένωσης μιας οικογένειας! Η κόρη του εγκλωβισμένου ναυτικού στο Τζιμπουτί μιλάει στο newsit.gr

Από την σκληρή και απάνθρωπη, από συνθήκες διαβίωσης, ομηρία του μέσα στο φορτηγό πλοίο “Πτολεμαίος” στο μακρινό Τζιμπουτί της Αφρικής, ο β’ μηχανικός Δημήτρης Φάλκος απολαμβάνει εδώ και λίγα 24ωρα την οικογενειακή θαλπωρή και ζεστασιά.

Αν και θα χρειαστεί για τις επόμενες 14 ημέρες να παραμείνει σε καραντίνα εξαιτίας των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό, ωστόσο λίγο τον απασχολεί αφού 7,5 μήνες είχε βιώσει στο πετσί του την απομόνωση μέσα σ’ ένα πλοίο.

Όπως περιγράφει στο newsit.gr η κόρη του Γωγώ Φάλκου η χαρά της οικογένειας δεν περιγράφεται με λόγια, αφού ο πολύμηνος “Γολγοθάς” μετατράπηκε ξαφνικά σε “Ανάσταση”:

«Η στιγμή δεν περιγράφεται με λόγια. Μόλις με ενημέρωσαν από το υπουργείο για την απελευθέρωση του, τον πήρα αμέσως τηλέφωνο να του το πω», αναφέρει γεμάτη από χαρά.

Και προσθέτει «Με ενημέρωσαν την Τρίτη 21 Απριλίου πως κάτι έχει αρχίσει να φαίνεται, σχετικά με ένα έγγραφο που περιμέναμε να δοθεί και τελικά δόθηκε. Για να είμαι ειλικρινής εκείνη την ώρα δεν το πίστεψα. Το πίστεψα όταν ο μπαμπάς μου έφτασε εδώ γιατί το είχαμε ακούσει πάρα πολλές φορές αυτό, οπότε είχα πει “πως αν δεν τον δω να έρχεται δεν θα το πιστέψω».

Από την ανυπομονησία η Γωγώ Φάλκου έφτασε στο σημείο να ταξιδέψει μέχρι την Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα τα Μάλγαρα προκειμένου να τον παραλάβει:

«Όταν τον είδα μπροστά μου έπαθα σοκ. Είναι από αυτά που λες δεν μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά μετά από 7,5 μήνες και έφτασε ο άνθρωπος στο σπίτι του. Ήρθαν μέσω Τουρκίας με ένα βανάκι που τους μετέφερε μέχρι τον Έβρο. Από εκεί ένα άλλο βαν τους μετέφερε Θεσσαλονίκη κι από εκεί πήγα και τον παρέλαβα στα Μάλγαρα. Είχα πάρει ειδική άδεια σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών και το πολιτικής προστασίας και πήγα και τον παρέλαβα από τα διόδια των Μαλγάρων».

Για τις επόμενες ημέρες ο β΄ μηχανικός θα χρειαστεί να παραμείνει σε καραντίνα, ενώ αμέσως μετά η οικογένεια σχεδιάζει να ασχοληθεί αποκλειστικά με την υγεία του καθώς τα προβλήματα είναι αρκετά:

«Τώρα έχει έρθει ένα χαρτί που λέει πως πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα για 14 μέρες στο σπίτι του. Εδώ κάναμε καραντίνα 7,5 μήνες στο καράβι το σπίτι θα μας πειράξει. Είναι λίγο ταλαιπωρημένος και κουρασμένος. Τώρα σιγά σιγά θα ξεκουραστεί και θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε την υγεία του, μια συνάντηση με τον γιατρό του ώστε να δούμε πως θα κινηθούμε. Εμένα ο πατέρας είχε χαρτί γιατρού από τις 23 Ιανουαρίου που τον επισκέφτηκε γιατρός στο καράβι. Η διάγνωση έλεγε πως έπρεπε άμεσα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο κι όμως δεν τον μετέφεραν ποτέ. Ζούσαμε με το άγχος και το πρόβλημα του τι θα μπορούσε να του είχε συμβεί. Είχε παρουσιάσει έντονα συμπτώματα ειλεού. Φάρμακα δεν είχαν δεν του πήγαιναν και ήμασταν με το άγχος αν θα ξημερωθεί καλά».

Η οικογένεια Φάλκου όπως και των υπόλοιπων τριών ναυτικών του πλοίο “Αρίμπας” που επίσης παρέμεναν όμηροι και απελευθερώθηκαν όλοι μαζί πέρασαν ένα μαρτυρικό χειμώνα μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα:

«Όλα τελείωσαν ευτυχώς, περάσαμε έναν δύσκολο χειμώνα κι εγώ, η οικογένεια μου και τα παιδιά μου και εκείνος εκεί, αλλά τελείωσε. Βέβαια πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε πρώτα γιατί σηκώθηκα το πρωί και λέω “πρέπει να πάρω τηλέφωνο να δω τι κάνει ο μπαμπάς μου”. Ήταν δύσκολο γιατί το ότι θα έρθει το είχαμε ακούσει πάρα πολλές φορές. Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι άνθρωποι είχαν τα εισιτήρια στα χέρια τους για να επιστρέψουν, όμως ακυρώθηκαν τα πάντα και μετά μας πήγαιναν από μέρα σε μέρα, με αποτέλεσμα να περάσουν τόσοι μήνες και στην ουσία παλεύαμε γιατί δεν έρχονται. Ποιος είναι αυτός που ευθύνεται γι αυτή την κατάσταση (;). Θα το ψάξουμε το θέμα γιατί αυτό που έχει συμβεί δεν είναι καθόλου φυσιολογικό. Να πληρώσουν οι άνθρωποι για κάτι που δεν φταίνε (;). Έμειναν φυλακισμένοι χωρίς να έχουν κάνει τίποτα δε τόσο άθλιες συνθήκες».

Με το άγχος της απελευθέρωσης εμφανίστηκε ξαφνικά στον πλανήτη και ο κορονοϊός:

«Με τον κορονοϊό απελπίστηκα και πείσμωσα περισσότερο είπα δεν γίνεται. Δεν ήταν άτυχος ο πατέρας μου, απλά δεν κινήθηκαν πιο γρήγορα εκείνοι που έπρεπε για την απελευθέρωση του. Αν είχε βγει όταν έπρεπε δεν θα τον έπιανε η περίοδο της πανδημίας. Στο Τζιμπουτί είχε πάρα πολλά κρούσματα κορονοϊού και όπως έμαθα δεν υπήρχε η υποδομή ώστε να υποστηρίξουν όλη αυτή την ιστορία. Βέβαια ο πατέρας μου ήταν ασφαλής μέσα στο καράβι γιατί δεν ερχόταν σ επαφή με κανέναν, σε σχέση ακόμα και με εμάς που ήμασταν εδώ, αλλά αυτό δεν με καθησύχαζε σε καμία περίπτωση».

Οι εφιαλτικές στιγμές για τον Δημήτρη Φάλκο και την οικογένεια του ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2019, όταν το φορτηγό πλοίο, στο οποίο επέβαινε, κατασχέθηκε από τις τοπικές αρχές τρία μίλια ανοιχτά από το λιμάνι του Τζιμπουτί, λόγω οφειλών του Έλληνα πλοιοκτήτη. Το πλοίο αν και είχε πάρει από τον Ιούλιο τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα, με την οικογένεια να κάνει όνειρα για την υποδοχή του Β’ μηχανικού, ωστόσο έπρεπε να περάσουν 7,5 εφιαλτικοί μήνες για να πραγματοποιηθούν.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα