Μεγάλη είναι η αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στους γιατρούς οι πρόσφατες αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το υπουργείο Υγείας, αλλά και την ΗΔΙΚΑ να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων από κυκλώματα γιατρών και φαρμακοποιών, ανάγκασε το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ να προχωρήσουν σε δραστικές λύσεις, εφαρμόζοντας νέα συστήματα κατά της απάτης και εσωτερικούς ελέγχους στα ηλεκτρονικά συστήματα συνταγογράφησης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι έλεγχοι αυτοί στοχεύουν στη διασφάλιση της τήρησης των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων προκειμένου να αποφευχθούν οι παράνομες συνταγογραφήσεις και να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση των φαρμάκων από τους ασθενείς, ωστόσο, έχουν δυσκολέψει τους γιατρούς στην εκτέλεση και έκδοση των παραπεμπτικών και συνταγών.
Μέσω σχετικών ανακοινώσεων οι γιατροί έκαναν λόγο για αιφνιδιαστική αλλαγή που δυσχεραίνει το έργο τους, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ από την πλευρά τους διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία δυσκολία στη συνταγράφηση, αλλά απλή εφαρμογή νέων συστημάτων ελέγχου.
«Καμία δυσλειτουργία στο σύστημα: Η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης παραμένει λειτουργική και δεν έχει υποστεί αναβάθμιση ή αντικατάσταση. Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα, και όλες οι συνταγές φαρμάκων εκδίδονται κανονικά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την οποία ανάρτησε στο X, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό σημαίνει πως οι αλλαγές στους ελέγχους της συνταγογράφησης, έφεραν τροποποίηση του συστήματος της ΗΔΙΚΑ που αφορά σε νέους εσωτερικούς ελέγχους, με στόχο τη διασφάλιση της ορθότητας των συνταγών σύμφωνα με τα ισχύοντα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα. Αλλαγές, που όπως φαίνεται είναι μόνιμες.
«Ο έλεγχος αυτός, που ενσωματώθηκε την Πέμπτη 31/10/2024 το βράδυ, διασφαλίζει ότι οι γιατροί δεν μπορούν να παρακάμπτουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να συνταγογραφούν φάρμακα εκτός των προβλεπόμενων βημάτων θεραπείας αυτών», αναφέρεται συγκεκριμένα από το Υπουργείο Υγείας.
Καρδιολόγοι: Οι ασθενείς έχουν μείνει χωρίς φάρμακα
Από την πλευρά τους οι ελευθεροεπαγγελματίες καρδιολόγοι επισημαίνουν πως το νέο σύστημα μπήκε σε ισχύ απροειδοποίητα και χωρίς πιλοτική δοκιμή, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές δυσλειτουργίες στη διαδικασία συνταγογράφησης φαρμάκων.
Σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι πολλοί ασθενείς έμειναν χωρίς την ιατρική φαρμακευτική αγωγή τους, καθώς οι γιατροί δεν είχαν καμία ενημέρωση για τις αλλαγές και δυσκολεύτηκαν να κατανοήσουν τη νέα διαδικασία. Επιπλέον, επισημαίνουν την απουσία ενσυναίσθησης από την πλευρά της Πολιτείας, καθώς δεν έλαβε υπόψη τη μεγάλη συνταγογράφηση στις αρχές του μήνα.
«Είναι απορίας άξιο γιατί παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα το έχουμε ζητήσει γιατί δεν έγινε ενημέρωση των Ιατρών, γιατί δεν έγινε πιλοτικό πρόγραμμα και γιατί έγινε η εφαρμογή του στην αρχή του μήνα που υπάρχει τεράστιος φόρτος συνταγογράφησης. Η έλλειψη ευαισθησίας και ενσυναίσθησης προς τους Ιατρούς και ασθενείς ειλικρινά μας εκπλήσσει και πιστεύω ότι η πολιτεία πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της», σχολιάζουν οι γιατροί οι οποίοι ζητούν την απόσυρση του νέου συστήματος.
ΗΔΙΚΑ: Υπάρχει ανάγκη ελέγχου της συνταγογράφησης
Τα νέα συστήματα κατά της απάτης που έχει αναπτύξει η ΗΔΙΚΑ εντοπίζουν καθημερινά δεκάδες ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Από την 1η Νοεμβρίου 2024, το σύστημα συνταγογράφησης υφίσταται τροποποιήσεις που περιλαμβάνουν νέους ελέγχους συνταγογράφησης και περιορισμούς.
Οι γιατροί της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, τονίζουν από την πλευρά τους ότι οι αλλαγές αυτές φαίνεται να γίνονται χωρίς ενημέρωση ή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα και αναστάτωση, όπως λένε στους ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, πάντως, για την υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση του συστήματος, ενώ και οι υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ είναι διαθέσιμες για να υποστηρίξουν τους γιατρούς και να τους καθοδηγήσουν σε τυχόν απορίες ή προβλήματα.
«Για την υποστήριξη των ιατρών, έχουν αναρτηθεί αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή χρήση του ΣΗΣ, οι οποίες περιγράφουν τη διαδικασία συνταγογράφησης φαρμάκων μέσω Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου. Επίσης το Help Desk της ΗΔΙΚΑ υποστηρίζει τους ιατρούς σε αυτή τη διαδικασία και την ορθή χρήση του συστήματος», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Τέλος, το Υπουργείο δεσμεύεται για συνεχή υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας και ζητά τη συνεργασία των γιατρών.
«Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στο ΣΗΣ αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων της συνταγογράφησης και στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα ισχύοντα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών φορέων των πολιτών. Η ΗΔΙΚΑ και το Υπουργείο Υγείας δεσμεύονται να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τους επαγγελματίες υγείας για την επίλυση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν», καταλήγουν οι αρμόδιοι.