Κανένα σχόλιο από την πλευρά του υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει αναφορικά με τις αντιδράσεις στον νέο τρόπο εφημερίας των νοσοκομείων της Αττικής.
Οι εφημερίες ΕΣΥ στην Αττική από την 1η Νοεμβρίου πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 08:00 έως τις 14:30, με εξαίρεση τα νοσοκομεία που την επόμενη μέρα έχουν γενική 24ωρη εφημερία. Το νέο πρόγραμμα ανακατανέμει μάλιστα τα νοσοκομεία σε διαφορετικές ομάδες εφημέρευσης, με κάποια από αυτά να συνεφημερεύουν ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ισομέρεια στον όγκο των περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ).
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας. Το νέο πρόγραμμα εφημεριών των νοσοκομείων της Αττικής, αναμένεται, όπως λένε, να επιφέρει μείωση του χρόνου αναμονής και εξάλειψη των ράντζων από τους διαδρόμους.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ), που υποστηρίζουν πως οι πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου σχεδίου, σε νοσοκομεία όπως το «Γ. Γεννηματάς» και το «Λαϊκό» αποκάλυψαν σοβαρά προβλήματα. Στο «Λαϊκό» π.χ. οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αυξημένο φόρτο εργασίας, με την Παθολογική κλινική να καλείται να διαχειριστεί περίπου 30 επείγοντα περιστατικά σε μία μέρα.
Οι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας «Γ. Γεννηματάς» χαρακτήρισαν «αφόρητη» την κατάσταση στην εφημερία και προκήρυξαν για σήμερα Τρίτη 5/11/24 στάση εργασίας και παράσταση στο γραφείο της Διοίκησης.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως ανησυχούν για το πρόσθετο βάρος στο ήδη πιεσμένο προσωπικό, καθώς και για πιθανούς κινδύνους στην ασφάλεια των ασθενών.
Υπουργείο Υγείας για εφημερίες: Πάνω στην εβδομάδα, θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα
Οι ίδιες πηγές του Υπουργείου Υγείας από την άλλη, τονίζουν πως όταν ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή (8/11/24), η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου θα φανούν ξεκάθαρα τα θετικά αποτελέσματα με συγκεκριμένες αποδείξεις και αριθμούς.
Ήδη, επισημαίνουν πως έχει μειωθεί και σε κάποια νοσοκομεία έχει εντελώς εξαλειφθεί το φαινόμενο των ράντζων.
Το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, για παράδειγμα, δεν είχε φορεία στους διαδρόμους το πρώτο Σαββατοκύριακο του νέου συστήματος, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, ενώ άλλα νοσοκομεία, όπως π.χ. το «Λαϊκό» η προσέλευση στα Επείγοντα ήταν μικρότερη.
Τι λένε οι συνδικαλιστές γιατροί
Το νέο πρόγραμμα εφημεριών, προβλέπει τον διαχωρισμό των νοσοκομείων σε τέσσερις ομάδες με κάθε ομάδα να αναλαμβάνει εφημερίες σε συγκεκριμένες μέρες.
Το Νοσοκομείο «Σωτηρία» μεταφέρθηκε στην ομάδα Α, αναλαμβάνοντας περισσότερα περιστατικά για να ελαφρύνει νοσοκομεία όπως ο «Ευαγγελισμός». Επιπλέον, το Ασκληπιείο Βούλας και το «Παμμακάριστος» μετακινήθηκαν στις ομάδες Β και Γ, αντίστοιχα, με στόχο την ισοτιμία στην κατανομή των επειγόντων.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η εφημέρευση συγκεκριμένων τμημάτων, όπως τα Πνευμονολογικά, είναι δυσανάλογη την ώρα μάλιστα που προστίθεται χρόνος εφημέρευσης χωρίς να συνοδεύεται από μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.
Στα Ψυχιατρικά τμήματα, μάλιστα, που με νέα εγκύκλιο οι εφημερίες τους πλέον δεν θα συμπίπτουν με τις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων, δεν αποκλείεται να μπει σε κίνδυνο η ζωή ασθενών με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, όπως υποστηρίζουν.
Ωστόσο, το Υπουργείο, χαρακτηρίζει τις αλλαγές ως «δυναμικές» και εξετάζει ενδεχόμενες προσαρμογές στο μέλλον.
Πηγή: iatropedia.gr