Μάλιστα, προχώρησε σε μήνυση και αγωγή εναντίον της σουηδικής εταιρίας, διεκδικώντας αποζημίωση 50 εκατομμυρίων κορόνων, δηλαδή περίπου 6.9 εκατομμυρίων Ευρώ.
Η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις στη Σουηδία, καθώς ο άντρας που ζει μόνιμα στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι η φωτογραφία του χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά του, ενώ η εταιρία υποστηρίζει ότι την αγόρασε από πρακτορείο, θεωρώντας ότι έχουν πληρωθεί τα σχετικά πνευματικά δικαιώματα.
Όλα πάντως ξεκίνησαν, όταν ένας γνωστός του εικονιζόμενου, ο οποίος ζει στη Στοκχόλμη, είδε τη συσκευασία του τούρκικου γιαουρτιού και αναγνώρισε τον συμπατριώτη και φίλο του, τον οποίο στη συνέχεια ενημέρωσε για το συμβάν.
«Ήμουν έκπληκτος και δεν πίστευα στα μάτια μου», δήλωσε στο σουηδικό Sveriges Radio ο Έλληνας μετανάστης, προσθέτοντας ότι «ήταν σοκ για τον ίδιο να βλέπει τον γνωστό του στη συσκευασία του τούρκικου γιαουρτιού». Αναφέρει μάλιστα ότι «ο γνωστός του δεν επιθυμεί να συνεχιστεί αυτό και ότι αναρωτιέται πως βρέθηκε η φωτογραφία του» στα χέρια της σουηδικής εταιρίας.
Ο Μηνάς Καρατζόγλης, ο 74χρονος παππούς από τους Δελφούς που ανακάλυψε ξαφνικά ότι μια σουηδική εταιρεία χρησιμοποιεί τη φωτογραφία του στη συσκευασία του γιαουρτιού της παρουσιάζοντάς τον ως Τούρκο, μπορεί να παρηγορηθεί: η περίπτωσή του κάθε άλλο παρά μοναδική είναι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανυποψίαστοι πολίτες βλέπουν φωτογραφίες τους να δημοσιεύονται για λόγους εντελώς διαφορετικούς από εκείνους για τους οποίους τις τράβηξαν. Η Ντανιέλ και ο Τζεφ Σμιθ, ένα ζευγάρι που ζει σ΄ ένα προάστιο του Σεντ Λούις, στις ΗΠΑ, έπαθαν σοκ πέρυσι όταν έμαθαν πως η οικογενειακή φωτογραφία τους, την οποία είχαν στείλει σε φίλους τους αντί κάρτας για τα Χριστούγεννα, χρησιμοποιούνταν εν αγνοία τους σε μια διαφημιστική αφίσα στην Πράγα.
Ενας φίλος τους που ταξίδεψε στην τσεχική πρωτεύουσα έσπευσε να τους ειδοποιήσει όταν τους είδε να του χαμογελούν, σχεδόν σε φυσικό μέγεθος, από την αφίσα ενός σούπερ μάρκετ που ειδικεύεται σε εισαγωγές από την Ιταλία. Ο ιδιοκτήτης του, ο Μάριο Μπερτούτσο, είπε πως πίστευε ότι η εικόνα είχε δημιουργηθεί από ηλεκτρονικό υπολογιστή και τη χρησιμοποίησε για να διαφημίσει την υπηρεσία «ντελίβερι» του καταστήματός του. Οταν του είπαν πως απεικόνιζε μια πραγματική οικογένεια, την αφαίρεσε αμέσως. Και ούτε κουβέντα για αποζημίωση. «Ευχαρίστως θα γράψουμε ένα e-mail για να ζητήσουμε συγγνώμη», δήλωσε ο Μπερτούτσο, προσθέτοντας πως αν η οικογένεια ήταν ντόπια θα της προσέφερε ένα μπουκάλι κρασί. Οι Σμιθ είπαν πως στο εξής θα προσθέτουν ένα υδατογράφημα σε όλες τις οικογενειακές φωτογραφίες που δημοσιεύουν στο μέλλον…
Σε μια άλλη, πολύ σοβαρότερη, περίπτωση δημοσίευσης φωτογραφίας ανύποπτου πολίτη, ο ισπανός κομμουνιστής πολιτικός Γκάσπαρ Γιαμαθάρες ειδοποιήθηκε φέτος τον Ιανουάριο ότι το αμερικανικό FΒΙ χρησιμοποιεί στον ιστότοπό του μια δική του φωτογραφία, εμφανίζοντάς την ως… κατασκευασμένη από ηλεκτρονικό υπολογιστή φωτογραφία για το πώς είναι σήμερα ο… Οσάμα Μπιν Λάντεν!
Οπως έγινε αργότερα γνωστό, ο υπεύθυνος του FΒΙ για τα πορτρέτα των καταζητουμένων δεν έμεινε ικανοποιημένος από την εικόνα που έφτιαξε ο υπολογιστής όταν του ζήτησε μια φωτογραφία του Μπιν Λάντεν σε ηλικία 52 χρόνων (η σημερινή ηλικία του αρχιτρομοκράτη), έτσι κι αυτός χρησιμοποίησε μια εικόνα του Γιαμαθάρες που βρήκε στο Google, χωρίς να ξέρει ότι ανήκει στον ισπανό πολιτικό! Ο Γιαμαθάρες χαρακτήρισε «αναίσχυντη» την πρακτική του FΒΙ, ο ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο χαρακτήρισε το επεισόδιο «πολύ σοβαρό», εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μαδρίτη ζήτησε συγγνώμη από τον Γιαμαθάρες.
Και η εφημερίδα «Ελ Μούντο» συμπέρανε πως «είναι προφανές ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν έχουν ιδέα πώς μοιάζει τώρα ο Μπιν Λάντεν»…