Ελλάδα

Τώρα θέλουν και ελληνικά αγάλματα

  Οι τούρκοι έρχονται ξανά με προκλητικά αιτήματα....

 

 

Αφού πρώτα είχαν ζητήσει από το Βατικανό να τους επιστραφούν τα οστά του Αγίου Νικολάου των Μύρων, «Πατέρα των Χριστουγέννων», όπως τον αποκαλούν, άσχετο αν δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, τώρα ζητούν από το Μουσείο του Λουβρου να τους επιστραφούν δύο… ελληνικά αγάλματα, του Δία και του Απόλλωνα. Που επίσης ποτέ δεν πίστευαν στο Δωδεκάθεο και ούτε καν υπήρχαν σαν λαός!
 
Ο δήμαρχος της Σμύρνης Αζίζ Κοτζάογλου με επιστολή του προς τον διευθυντή του Λούβρου Ανρί Λουαρέτ ζήτησε την επιστροφή των αγαλμάτων του Δία και του Απόλλωνα, που φυλάσσονται στο Λούβρο, σημειώνοντας ότι η πόλη του είναι διατεθειμένη να κατασκευάσει ειδικό μουσείο για να τα εκθέσει, το οποίο θα ονομάσει Μουσείο Πολιτισμών Αιγαίου, κατά τα πρότυπα δηλαδή του Μουσείου της Ακρόπολης με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
 
Έθεσε μάλιστα θέμα συνεργασίας αλλά και βοήθειας για τη δημιουργία αυτού του μουσείου. Τα αγάλματα των δύο αυτών θεοτήτων χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ. και βρέθηκαν σε ναούς που είχαν χτιστεί στο όνομά τους στην Ανατολία.
 
Το Λούβρο φιλοξένησε αυτές τις ημέρες έκθεση αφιερωμένη στον τουρκικό πολιτισμό και η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία μέσω δημοσιευμάτων να προβάλει σε πρωτοσέλιδα γαλλικών εφημερίδων το αίτημα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και ο ίδιος ο Σαρκοζί δεν σταματά να δηλώνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος της Ε.Ε η Τουρκία.
 
Επιπλέον, αυτές τις ημέρες η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αγορά αεροσκαφών Αirbus για τις Τουρκικές Αερογραμμές διατηρώντας για πολλές ημέρες το όνομα της χώρας στα γαλλικά ΜΜΕ.
 
Σ το Λούβρο παρουσιάζονται αφιερώματα στον αρχαίο και σύγχρονο, όπως τον ονόμασαν, τουρκικό πολιτισμό. Μία από τις εκθέσεις «Από το Ισμίρ στη Σμύρνη» διοργανώνεται από το Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. Η πρώην ελληνική και ρωμαϊκή πόλη, τα μνημεία και τα πλέον τυπικά έργα τέχνης παρουσιάζονται χρονολογικά. Πλήθος έργων που εκτίθενται είναι αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά.
 
Η πολυτέλεια της Οθωμανικής Αυλής εκτίθεται με καφτάνια, κυρίως από το Τοπκαπί, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα, τα οποία κάποτε βρίσκονταν στην κατοχή οθωμανικών σπιτιών. 
 
Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα