Ελλάδα

Τουρισμός: «Μαύρα σύννεφα» λίγο πριν την «πρεμιέρα» – Τι βλέπουν οι ξενοδόχοι – Τι συμβαίνει με την Βρετανία

Το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου είναι προ των πυλών, καθώς όπως έχει ανακοινωθεί, ο τουρισμός «ανοίγει» και επίσημα στις 15 Μαΐου, με την χώρα μας να επιστρέφει στην κανονικότητα ανοίγοντας τα σύνορα για τους τουρίστες από τις Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι αν οι τουριστικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να πετύχουν το στόχο τους φέτος και να καταφέρουν να ορθοποδήσουν μετά από μία μεγάλη και δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε μια όχι και τόσο ευχάριστη εξέλιξη -αλλά όχι καταδικαστική- η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19.

Click4more: Αγωνία για τον τουρισμό – Η Βρετανία αφήνει προσωρινά εκτός «πράσινης λίστας» την Ελλάδα

Οι ταξιδιώτες από χώρες που βρίσκονται στην «πράσινη» κατηγορία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ πριν από την αναχώρησή τους και δύο ημέρες μετά την άφιξή τους στη Βρετανία.

Η Ελλάδα ήλπιζε να βρεθεί από τώρα στα… πράσινα της Βρετανίας, που αποτελεί μια παραδοσιακή «δύναμη» στον χώρο του τουρισμού στην χώρα μας, ωστόσο η λίστα αυτή θα επαναξιολογηθεί στο «νησί» σε λίγες εβδομάδες κι έτσι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Βρετανία, με την Ελλάδα να αγωνιά για το αν θα συμπεριληφθεί τελικά στην «πράσινη» αυτή λίστα, ούτως ώστε να αποτελεί αυτομάτως έναν πιο θελκτικό προορισμό για τους Βρετανούς τουρίστες.

Τι συμβαίνει όμως τώρα στην χώρα μας;

Ο Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος ξενοδόχων Ελλάδος, ο Μανώλης Βαρκαράκης πρόεδρος ξενοδόχων Αγίου Νικολάου Κρήτης, ο αντιδήμαρχος τουρισμού της Νάξου Βαγγέλης Κατσάρας και η πρόεδρος ξενοδόχων Πάρου Μάνια Αμπατζή μιλούν στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου για την μέχρι στιγμής εικόνα που έχουν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ενώ απαντούν και στο αν είναι αισιόδοξοι για την τουριστική περίοδο που ξεκινά στις 15 Μαΐου.

Γρηγόρης Τάσιος – Πρόεδρος Ξενοδόχων Ελλάδος: «Όσο δεν πρασινίζει η χώρα, δεν θα έχουμε κρατήσεις»

“Οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες. Στις 15 Μαΐου θα ανοίξει περίπου το 15% των ξενοδοχείων. Οι περισσότεροι θέλουν να κάνουν έναρξη όταν θα βλέπουν και κρατήσεις. Ουσιαστικά πρέπει να υπάρχει πληρότητα 40% σε κρατήσεις, για να μπορέσει να ανοίξει το ξενοδοχείο και όλο αυτό οδηγεί ξεκάθαρα προς το τέλος Ιουνίου. Φέτος η σεζόν θα φτάσει μέχρι Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τον Αύγουστο. Το έχω πει εδώ και δύο μήνες. Δικαιώνομαι για άλλη μία χρονιά. Εμείς περιμένουμε εάν η όποια ζήτηση γίνει πακέτο κρατήσεων, από τον Ιούλιο μπορούμε να πάμε καλύτερα. Αυτό έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν δεν είναι πράσινη η χώρα, δεν θα έχουμε κρατήσεις. Άρα γρήγορος εμβολιασμός και ατομική ευθύνη. Διότι αλλιώς δεν θα γίνονται κρατήσεις χωρίς την υγεία και την ασφάλεια των πελατών.

Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο εδώ και πολύ καιρό. Όσο δεν πρασινίζει η χώρα, δεν θα έχουμε κρατήσεις. Θέλουν να δουλέψουν με τη χώρα οι tour operators. Από το θέλω μέχρι την πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Έτσι λοιπόν αυτή τη στιγμή αν κάνετε μία έρευνα στο διαδίκτυο θα δείτε ότι δεν υπάρχουν πτήσεις συγκεκριμένες και ώρες για το καλοκαίρι. Άρα και όλο αυτό έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι πολύ ξεκάθαρο. Πάμε προς τέλος Ιουνίου. Πάντα μιλάω για μέσο όρο για κάποιες πληρότητες. Εγώ προσωπικά θα ανοίξω 4 Ιουνίου. Είναι ένα ξενοδοχείο 150 δωματίων στη Χαλκιδική. Στις 4 Ιουνίου θα ανοίξουμε με 10 δωμάτια. Στις 10 Ιουνίου είναι 25 τα δωμάτια. Άρα δεν υπάρχει θέμα. Συνεπώς όσο έχουμε κόκκινα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι κόκκινα και τα οικονομικά δεδομένα των ξενοδοχείων.”

Μανώλης Βαρκαράκης – Πρόεδρος ξενοδόχων Αγίου Νικολάου Κρήτης: «Θα το παλέψουμε για την οικονομία της Ελλάδας ρε γαμώτο!»

“Ό,τι υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει και στην Κρήτη. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία κατάσταση που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν καθόλου κρατήσεις. Είναι παγωμένη η αγορά. Ευελπιστούμε ότι θα ανοίξουν το επόμενο 10ήμερο κάποια ξενοδοχεία με κάποιες ελάχιστες κρατήσεις και με πολύ χαμηλές τιμές μήπως και αρχίσουμε σιγά σιγά να “πάρει μπροστά” η μηχανή γιατί αν δεν κάνει κάποιο reset δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Θα ανοίξουν. Τώρα το τι θα ακολουθήσει στην διακριτική ευχέρεια της αγοράς, των χωρών που έρχονται οι τουρίστες, αλλά και της Ελληνικής Επιδημιολογικής Κατάστασης τη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι όλα ρευστά. Ξέρουμε τα προβλήματα, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αυτή είναι η κατάσταση. Ξεκινάμε και έχουμε βάλει το χέρι στην καρδιά και λέμε “θα παλέψουμε”. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Τα τουριστικά πρακτορεία και γραφεία είναι σε πολύ κακή κατάσταση οικονομική και αυτό είναι και ένα μεγάλο πρόβλημα και αν και τα λίγα χρήματα που δουλέψουμε θα τα πάρουμε στο τέλος της σεζόν.

Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας. Τα δεδομένα εξετάζουμε. Εγώ είμαι άνθρωπος που δεν ενθουσιάζομαι εύκολα, βάζω κάτω πράγματα, τα εξετάζω και προσπαθώ να καταλάβω πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Πέρυσι είχαμε την άγνοια. Οπότε λέγαμε “και τον άλλο μήνα”. Τώρα έχουμε ανοιχτά όλα. Αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχει ένας οργασμός εμβολιασμών, αλλά από την άλλη υπάρχει η μεγάλη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει λοιπόν αυτό να τελειώσει. Να δούμε πώς θα έρθει ο κόσμος, με ποια πρωτόκολλα θα έρθει και κυρίως με τί πρωτόκολλα θα φεύγουν. Αλίμονο αν αυτή τη στιγμή οι διάφορες αγορές πουν ότι για να έρθουν πίσω οι τουρίστες πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ ή δεν ξέρω και γω, ή να μπαίνουν καραντίνα. Πρέπει άπαξ και διαπαντός αυτά να διευθετηθούν για να ξέρουμε και μεις τι γίνεται. Φανταστείτε να ζητάνε πιστοποιητικό μοριακού τεστ 72 ώρες πριν την αναχώρηση. Καταρχήν η Κρήτη που είναι η ναυαρχίδα δεν έχει τέτοιες δυνατότητες για να εξυπηρετήσει έστω και το 1/3 του κανονικού τουρισμού. Τα λεφτά είναι πάρα πολλά. Τώρα για να πάμε στην αισιόδοξη κατάσταση, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η σεζόν θα πάει σε τρίμηνη βάση. Μέχρι τον Σεπτέμβριο και ίσως πάει λίγο παραπίσω τον Οκτώβριο. Αυτό είναι. Το κακό είναι ότι θα είναι τελευταία στιγμή, άρα θα είναι “σπασμένες τιμές”. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Αισιοδοξία όση θες. Αλλά αυτή είναι περισσότερο συναισθηματική. Τώρα βλέποντας και κάνοντας. Θα το παλέψουμε για την οικονομία της Ελλάδας ρε γαμώτο!”

Βαγγέλης Κατσαράς – Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάξου: «Υπάρχει μία ικανοποιητική κίνηση περίπου στο 40% πάνω από πέρυσι και μέχρι και τον Οκτώβριο»

“Εμάς ξεκινάει η σεζόν στις 15 Μαΐου. Ναι μεν ανοίγει ο τουρισμός, αλλά αυτό που βλέπουμε από τα ξενοδοχεία, η κίνηση ξεκινάει μετά τις 15 Ιουνίου. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να αλλάξει και η εικόνα της χώρας. Το καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με την όλη κατάσταση, αλλά τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ το να τηρούμε όλες τις υγειονομικές υποδείξεις και τις αποστάσεις και ότι προβλέπεται για να φύγουμε από το “κόκκινο” χρώμα. Είναι σημαντικό αυτό. Πρέπει να δείξουμε την ίδια προσπάθεια που είχαμε κάνει και πέρυσι. Η Νάξος πάει πολύ καλά. Τηρήσαμε τα μέτρα, όλοι οι επαγγελματίες της εστίασης, του τουρισμού, των ξενοδόχων και των ενοικιαζομένων γενικότερα είχαν τηρήσει τα μέτρα πιστά. Δεν ήρθαμε στη δυσάρεστη θέση να υπάρξει ένα τοπικό lockdown. Οπότε σήμερα είχαμε συνάντηση και με την εστίαση και θέσαμε αυτά τα ζητήματα, μιλάμε και με τους ξενοδόχους καθημερινά. Προσπαθούμε να ενταχθεί και ένα ξενοδοχείο καραντίνας εδώ στο νησί γιατί δεν είχαν βάλει αρχικά αλλά σε δεύτερο χρόνο έχουν βγάλει προκήρυξη για κάποιο ξενοδοχείο καραντίνας. Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιο ξενοδοχείο καραντίνας εδώ, για το λόγο ότι δεν δεσμεύεις αριθμό δωματίων στο ξενοδοχείο σου. Φαντάσου τώρα να πηγαίνει σε ένα ξενοδοχείο και το 10% που σου δεσμεύεται στην ουσία, να το κρατάς για δωμάτια Covid-19 σε περίπτωση περιστατικού. Ήταν λάθος που βγάλανε αυτή την απόφαση μόνο για τα διεθνές αεροδρόμια, γιατί στα νησιά υπάρχει διαφορετική αντίληψη. Δεν είναι όπως στις χερσαίες ζώνες που μπορείς να μετακινηθείς εύκολα. Εδώ είναι πολύ διαφορετικά και μην ξεχνάμε ότι εδώ η Νάξος έχουμε και τα νησάκια. Φαντάσου ότι πέρυσι που είχαμε ξενοδοχείο καραντίνας, φιλοξενούσαμε και άτομα από εκεί. Ευτυχώς ήταν μεμονωμένα περιστατικά. Επειδή πε΄ρυσι είχαμε ανοίξει Ιούλιο, φέτος θα ανοίξουν ξενοδοχεία που δεν είχαν ανοίξει και πέρυσι. Ένα υψηλό ποσοστό θα ανοίξει φέτος, γιατί δεν είναι εύκολο δεύτερη χρονιά να μείνουν κλειστά. Τα μηνύματα είναι θετικά.

Η σεζόν θα πάει παραπίσω. Υπάρχει μία ικανοποιητική κίνηση περίπου στο 40% πάνω από πέρυσι και μέχρι και τον Οκτώβρη. Αρκεί να αποτυπωθούν και στην πράξη όλα αυτά. Όποιες προσπάθειες να κάνουν και η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη, υπάρχουν παράγοντες που αλλάζουν. Την πανδημία δεν μπορείς να την προβλέψεις. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να εμβολιάζεται και αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στον κόσμο εδώ και στα χωριά. Αν δεν υπήρχε ο εμβολιασμός μπορεί να ήταν τα πράγματα ίδια με πέρυσι ή και χειρότερα.”

Μάνια Αμπατζή – Πρόεδρος ξενοδόχων Πάρου: «Ο κύριος όγκος των κρατήσεων είναι για τον Αύγουστο»

“Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα επιφυλακτικό γιατί τα πράγματα αλλάζουν. Περιμένουμε να προχωρήσουν και οι εμβολιασμοί, προτιμούμε να μην μπούμε σε διαδικασία προβλέψεων ευχόμαστε να πάει καλύτερα από πέρυσι το οποίο δείχνει ότι έτσι θα πάει αλλά με όλα αυτά που γίνονται λέμε να μη λέμε μεγάλες κουβέντες. Ο κύριος όγκος των κρατήσεων είναι για Αύγουστο μέχρι στιγμής, ο Ιούνιος φαίνεται προς το παρόν ήσυχος. Ελπίζουμε με την πρόοδο των εμβολιασμών πανευρωπαϊκά και όχι μόνο για την Ελλάδα και για τις άλλες χώρες ελπίζουμε και οι διακρατικές συμφωνίες να προχωρήσουν και να διευκολυνθεί ο κόσμος να έρθει.

Θα ανοίξουμε τον Μάιο αλλά ο κύριος όγκος είναι για Αύγουστο και ο στόχος είναι πολύ μακριά για όλους και λογικά θα είναι καλός ο Σεπτέμβριος και το λέω με κάθε επιφύλαξη γιατί θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και θα υπάρχει μία μεγαλύτερη ασφάλεια για να ταξιδέψει ο κόσμος. Ιούνιο θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία, κάποια μικρά θα ξεκινήσουν και τώρα αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερο αντικείμενο αυτή τη στιγμή. Είμαστε αισιόδοξοι. Απλά κοιτάμε να είμαστε ρεαλιστές βασικά και με τα μέχρι τώρα δεδομένα είμαστε επιφυλακτικοί γιατί περιμέναμε να δω κινηθούν οι Ευρωπαϊκές χώρες που είναι κυρίως οι αγορές μας και η Αμερική και η Αυστραλία είναι οι αγορές μας αλλά και η Πάρος και η Αντίπαρος δουλεύει με Γάλλους, Ιταλούς και περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η Ευρώπη. Γενικά είμαστε επιφυλακτικοί, ρεαλιστές και επιφυλακτικοί.”

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα