Την Πέμπτη (κατά πάσα πιθανότητα) από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ανακοινώνεται το σχέδιο για τον τουρισμό. Θα στηρίζεται στο τρίπτυχο «εργασία, φορολογία και ρευστότητα», και θα δίνει φορολογικά κι άλλα κίνητρα. Τη δημιουργία «βαλκανικού μετώπου» επιδιώκει η Αθήνα.
Η ικανοποίηση που επικρατεί στην κυβέρνηση τόσο για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία της πανδημίας όσο και για το χθεσινό «ξεκλείδωμα» με τα εμπορικά κέντρα, τα σχολεία κτλ. δεν φέρνουν εφησυχασμό στο Μαξίμου. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις και προετοιμασίες για την παρουσίαση του ολιστικού σχεδίου για τον τουρισμό, η οποία θα γίνει πιθανότατα την Πέμπτη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς τις γενικές αρχές του κι εν συνεχεία το σχέδιο θα εξειδικευτεί από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Click4more Πρωτόγνωρες εικόνες – Χωρίς ξαπλώστρες η διάσημη παραλία “Κάθισμα” της Λευκάδας
Στην κυβέρνηση έχουν συνειδητοποιήσει τις δυσκολίες που έχει η εφαρμογή του σχεδίου και κυρίως τη συρρίκνωση του τουριστικού κύματος προς την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. «Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό και δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σημειώνει πως «ξεκινάμε από το μηδέν και ό,τι κερδίσουμε, θα είναι επιτυχία».
Τουρισμός… ώρα μηδέν: Αυτό είναι το σχέδιο
Αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 7-8 εκατ. τουρίστες αντί των 34 εκατ. που έφτασαν στην Ελλάδα το 2019, με αποτέλεσμα αυτό να σημαίνει ό,τι ακριβώς περιέγραψε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη παρέμβασή του στο Boston Consulting Group: μεγαλύτερο μερίδιο σε μικρότερη πίτα. Το δε σχέδιο θα στηρίζεται στο τρίπτυχο «εργασία, φορολογία και ρευστότητα», καθώς δεν θα περιλαμβάνει μόνον τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και φορολογικά και άλλα κίνητρα και παρεμβάσεις προς όφελος τόσο των επιχειρηματιών του κλάδου όσο και των εργαζομένων. Άλλωστε, η ανάκαμψη της οικονομίας στο σύνολό της περνά μέσα από τη στήριξη του τουρισμού, ο οποίος παραμένει η «βαριά βιομηχανία» για την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το πακέτο μέτρων για τον τουρισμό περιλαμβάνει και την εστίαση, με τα καταστήματα να σηκώνουν ρολά οριστικά πια την ερχόμενη Δευτέρα (25/5) και την τροπολογία για την αύξηση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων ή τη μείωση δημοτικών τελών – όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα – να κατατίθεται στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών.
Σημαντικό μέρος του σχεδίου αποτελούν οι επαφές με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες για διμερείς συμφωνίες για την ανταλλαγή τουριστών. Ενδεικτικό είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός «βαλκανικού μετώπου», καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό.
Οι… 11 της Ευρώπης
Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών 11 χωρών της ΕΕ – μεταξύ των οποίων ασφαλώς και η Ελλάδα – συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και κοινές πρακτικές και δράσεις, προκειμένου ν’ ανοίξει ο δρόμος για τους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς απαγορεύσεις και περιορισμούς. Να δεσμευτούν π.χ. ότι δεν θα υπάρχει καραντίνα και ότι θα αποκατασταθούν πρώτα οι υπηρεσίες μεταφορών προκειμένου να στρωθεί το χαλί κατ αυτόν τον τρόπο στην τουριστική κίνηση.
Click4more Σε τετραμερή τηλεδιάσκεψη ο Μητσοτάκης – Βαλκανικό μέτωπο για τον τουρισμό
Εκτός από την Ελλάδα, πρόκειται για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ισπανία, την Κροατία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Γερμανία, από την οποία αναμένονται σημαντικές τουριστικές ροές προς τη χώρα μας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι 11 ΥΠΕΞ καλούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους διαφόρους φορείς να λάβουν τις επόμενες εβδομάδες τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, ούτως ώστε να προστατεύσουν τους ταξιδιώτες μόλις αποκατασταθεί πλήρως η ελευθερία της μετακίνησης.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά γενικότερα την οικονομία, θετικά υποδέχθηκαν στην κυβέρνηση και τη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δις ευρώ. «Δύο χώρες που έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία της Ευρώπης προωθούν λύσεις που συνάδουν με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης», εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι δημιουργείται ένας κοινός μηχανισμός αντιμετώπισης κοινών προβλημάτων που βασίζεται στη λογική της αλληλεγγύης και δεν διέπεται από τη λογική της υπέρμετρης δημιουργίας νέου χρέους.