Ελλάδα

Τουρκία: Η επανεκλογή Τραμπ «ανοίγει τον δρόμο» της επιστροφής στο πρόγραμμα των stealth αεροσκαφών F-35

Η Άγκυρα μπορεί να αποκτήσει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη αν βρει λύση στο ζήτημα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400

Aκόμα και αν η Τουρκία ενδιαφέρεται πραγματικά για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter και δεν «μπλοφάρει» στο πλαίσιο ενός ανατολίτικου παζαριού, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν πίστεψε ποτέ ότι η Άγκυρα θα σταματήσει να στοχεύει στην επιστροφή της στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35.

Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι δικαιώνουν απόλυτα το ελληνικό αεροπορικό επιτελείο, καθώς η Τουρκία, έπειτα και από την επανεκλογή Τραμπ στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, δείχνει να εντείνει τις προσπάθειες της για το μεγάλο «come back» στο πρόγραμμα των F-35.

Την ίδια στιγμή, έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την παραλαβή των πρώτων 20 stealth μαχητικών 5ης γενιάς και ενώ στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα αγοράς επιπλέον 20 F-35.

Η Τουρκία κινδυνεύει μέσα στην επόμενη δεκαετία να έχει απέναντι της πάνω από το Αιγαίο δύο Πολεμικές Μοίρες ελληνικά F-35, ενώ ο ελληνικός αεροπορικός στόλος θα διαθέτει επιπλέον στη «φαρέτρα» του μεγάλο αριθμό μαχητικών 4,5ης γενιάς Rafale αλλά και αναβαθμισμένα F-16 σε διαμόρφωση Viper.

Η Αθήνα ήδη έχει γίνει αποδέκτης πληροφοριών που φτάνουν από τις ΗΠΑ και δείχνουν μια διαφαινόμενη αλλαγή στάσης από την Ουάσιγκτον, η οποία δείχνει να βλέπει πιο θετικά το τουρκικό αίτημα για επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35, αν βρεθεί λύση με τα ρωσικής κατασκευής πυραύλους πυραυλικά συστήματα τύπου S-400 και τις απαγορεύσεις που επιβάλλει η νομοθεσία των ΗΠΑ, μέσω των κυρώσεων CAATSA.

Είχε προηγηθεί αναφορά του ειδησεογραφικού δικτύου FOX News, το οποίο είναι φιλικά προσκείμενο στον Ντόναλντ Τραμπ, περί πρόθεσης του Αμερικανού προέδρου να συζητήσει την επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα, έπειτα από σχετικό αίτημα του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ακολούθησαν οι σοβαρές ενστάσεις του Ισραήλ στις ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να θέτει ζήτημα στον Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να «παγώσουν» οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει σαφή πρόθεση να κρατήσει τις ισορροπίες στην περιοχή πόσο μάλλον όταν δεν διστάζει να αναφέρεται στη φιλική του σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο ανοιχτός δίαυλος της Άγκυρας με τη Μόσχα φαίνεται ότι πλέον επί προεδρίας Τραμπ δεν αποτελεί εμπόδιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Όπως εκτιμά το αεροπορικό επιτελείο στην Αθήνα, για την τουρκική αεροπορία το όφελος από την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35 θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο, από το να προχωρήσουν σε «στροφή 180 μοιρών» και σε αγορά του «made in Europe» μαχητικού Eurofighter.

Πρόκειται για όφελος που προσδιορίζεται τόσο σε οικονομοτεχνικά όσο και σε επιχειρησιακά κριτήρια, ακόμα και εάν οι γείτονες καταφέρουν τελικά μαζί με τα Eurofighter Typhoon να αποκτήσουν και τους φονικούς Meteor.

Το γεγονός ότι στο οπλοστάσιο τους διαθέτουν έως τώρα πλήρη ομοιογένεια με τα F-16 είναι μονόδρομος για την απόκτηση των F-35, αντί να προμηθευτούν ένα απόλυτα άγνωστο για αυτούς μαχητικό, όπως το Eurofighter.

Έτσι, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα η Tουρκία θα εντείνει την πίεση για να επανέλθει στο πρόγραμμα των «αόρατων» μαχητικών «θυσιάζοντας» αν χρειαστεί ακόμα και τους S-400, αν και κόστισαν 2,5 δισ. δολάρια.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα