Ελλάδα

Τουρκία: Η νέα πρόκληση βόρεια της Κρήτης και η αναγκαία ενίσχυση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» παραμένει βασική στρατηγική της Άγκυρας παρά τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο

Η Τουρκία φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να προβάλλει την παρουσία της ακόμα και σε θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, όπου έως τώρα απέφευγε να εγείρει αξιώσεις, όπως απέδειξε χθες (02.02.2025) η νέα πρόκληση βόρεια της Κρήτης.

Η Τουρκία έστειλε μήνυμα ότι πλέον ο στόλος της βρίσκεται παντού και αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες, εκτός των εθνικών χωρικών υδάτων σε απόσταση 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές στο Αιγαίο.

Η περιοχή στην οποία επέλεξε αυτή τη φορά να προκαλέσει η Άγκυρα, βόρεια της ανατολικής Κρήτης, δεν περιλαμβάνεται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους γείτονες να στείλουν κορβέτα, η οποία έφτασε σε απόσταση 10 μιλίων από τα δύο ερευνητικά σκάφη «Ievoli Relume» και «NGWorker».

Η νέα πρόκληση

Το γεγονός ότι πρόκειται για την κορβέτα «Bartin» ηλικίας 50 και πλέον ετών, την παλαιότερη μεγάλη Μονάδα Επιφανείας που διαθέτει ο στόλος των γειτόνων δείχνει ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να κλιμακώσει την πρόκληση με δεδομένο ότι στην περιοχή έχει σπεύσει από την πρώτη στιγμή φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Η τουρκική κορβέτα πάντως έσπευσε το πρωί να απευθύνει μήνυμα στα δύο ερευνητικά πλοία μέσω ασυρμάτου στη συχνότητα ανάγκης στο κανάλι 16 των VHF.

Το μήνυμα ανέφερε ότι τα δύο πλοία κινούνται παράνομα σε περιοχή εκτός ελληνικής δικαιοδοσίας και τα καλούσε να σταματήσουν τις εργασίες πόντισης υποβρύχιου καλωδίου.

Τα ερευνητικά σκάφη, με σημαία Ιταλίας, συνέχισαν κανονικά την πορεία τους πάνω στην περιοχή για την οποία έχει ήδη εκδώσει Navtex το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ στην ευρύτερη περιοχή δεν βρίσκονται άλλες μονάδες του τουρκικού στόλου.

Το περιστατικό στην Κάσο

Το σκηνικό που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία δεν φαίνεται να παραπέμπει σε όσα έγιναν τον περασμένο Ιούλιο μια «ανάσα» από τις ακτές της Κάσου, όταν έστειλε στην περιοχή μια ισχυρή ναυτική δύναμη κρούσης αποτελούμενη από πέντε μεγάλες μονάδες επιφανείας, οι οποίες όχι απλά προσέγγισαν αλλά και επιχείρησαν να παρεμποδίσουν το ίδιο ιταλικό ερευνητικό «Ievoli Relume».

Tότε, η Αθήνα αποφάσισε να μην ακολουθήσει τους γείτονες στον δείκτη κλιμάκωσης και επέλεξε να απαντήσει με κινητοποίηση μικρότερου αριθμού μονάδων, γνωρίζοντας ότι κάθε κίνηση σπασμωδικής αντίδρασης μπορεί να φέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν και από τότε η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι επιθυμεί τη διατήρηση των «ήρεμων νερών», δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να επαναλαμβάνει τις διεκδικήσεις της σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ερώτημα αποτελεί πλέον τι μέλλει γενέσθαι εάν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να συνεχίσει τις έρευνες ανατολικά της Κρήτης και στην περιοχή όπου το καλοκαίρι η Τουρκία έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να παρεμποδίσει τα πλοία στις εργασίες τους για πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων για ηλεκτρική σύνδεση με την Κύπρο.

Αναγκαία η ενίσχυση για τον ελληνικό Στόλο

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η Άγκυρα επενδύει συνεχώς στο πολεμικό της ναυτικό, όπως έχει αναφέρει ήδη το OnAlert.gr, με συνεχείς ναυπηγήσεις καινούργιων πλοίων, την ώρα που στην Αθήνα, παρά τις πιέσεις του Πολεμικού Ναυτικού, καθυστερούν οι αποφάσεις τόσο για όλα τα προγράμματα εκσυγχρονισμού του στόλου όσο για απόκτηση καινούργιων μονάδων επιφανείας αλλά και υποβρυχίων.

Σε κάθε περίπτωση, ακρογωνιαίος λίθος για την άμυνα της χώρας και κυρίως για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων είναι πρωτίστως το Πολεμικό Ναυτικό.

Με τις μονάδες του να είναι αυτές που θα προχωρήσουν σε επίδειξη σημαίας αλλά και σε προβολή ισχύος με σταθερή παρουσία στις περιοχές ελληνικών συμφερόντων, εκεί όπου η Πολεμική Αεροπορία μπορεί μόνο να περάσει και ο Στρατός Ξηράς δεν δύναται καν να προσεγγίσει.

Έτσι, ενισχύεται το επιχείρημα ότι μόνο πολυάριθμος και ισχυρός Στόλος αποτελούμενος από καινούργιες μονάδες εξοπλισμένες με σύγχρονα μέσα και όπλα μπορούν να στήσουν «ασπίδα» προστασίας είτε σε κάθε ερευνητικό είτε σε κάθε πλωτό γεωτρύπανο που θα αναλάβει την εξόρυξη υδρογονανθράκων και φυσικά γύρω από τα αμφισβητούμενα νησιά του Αρχιπελάγους.

Σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα, που η Αθήνα «τρέχει» τη διαδικασία εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας γύρω από την Κρήτη. Ακόμα και εάν διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, θεωρείται δεδομένο ότι είναι θέμα χρόνου οι διεκδικήσεις της Τουρκίας να περάσουν επί του πεδίου με την Άγκυρα να ποντάρει τα επόμενα χρόνια στην ενισχυμένη ναυτική της δύναμη.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Έφοδος της αστυνομίας παρουσία εισαγγελέα στο σπίτι του τράπερ Snik για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας
Από τον αστυνομικό έλεγχο που έγινε, δεν προκύπτει να είναι κάτοχος πυροβόλου όπλου ο τράπερ, ενώ η 31χρονη σύντροφός του αναμένεται να εξεταστεί από ιατροδικαστή
Έφοδος της αστυνομίας παρουσία εισαγγελέα στο σπίτι του τράπερ Snik για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας