Όπως δήλωσε στο Νewsit o καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νίκος Φίλιππας “η τουριστική κατοικία είναι ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, ιδιαίτερα για τη χώρα μας όπου θα έπρεπε να είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης ο τουρισμός. Έχουμε έναν μοναδικό ήλιο και μοναδικές θάλασσες και χιλιάδες νησιά τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα σε σχέση με αυτό που θα μπορούσαν να προσφέρουν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν περιπου 80 εκατομμύρια πλούσιοι ασφαλισμένοι συνταξιούχοι ο οποίοι έχουν τη δυνατότητα και θα ήθελαν με διακρατικές συνεργασίες ή επιχειρηματικές συμφωνίες, funds από την Νορβηγία και την Φιλανδία να στέλνουν τους συνταξιούχους για μερικούς μήνες στην Ελλάδα. Είτε μέσα από τη διαδικασία αυτη, είτε να αγοράζουν απ΄ευθείας πλούσιοι Ευρωπαίοι, κατοικίες φθηνές και να ερχονται μόνιμα στην Ελλάδα για 5 με 6 μήνες”.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Όπως εξήγησε ο κύριος Φίλιππας, “αυτό έχει τρομερά πλεονεκτήματα και παραπλευρες θετικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα την αύξηση της κατανάλωσης στα τοπικά γεωργικά ή αλλα προϊόντα. Σκεφτείτε την Κρήτη που παράγει τα πάντα. Αυτό θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Επίσης θα μεταφέρονται πόροι απο την αγορά κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα δουλεύουν Έλληνες τεχνίτες, κατασκευαστές, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται και συνάλλαγμα απο το εξωτερικό αλλά θα μπαίνει χρημα και στις τοπικές κοινωνίες.
ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Ο καθηγητής Οικονομικών Νίκος Φίλιππας εκτίμησε πως “το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστη κατεύθυνση. Εξαρτάται βέβαια πως αυτο θα εφαρμοστεί. Για παράδειγμα στην Τουρκία, στην Αλικαρνασσό που θεωρείται η Μύκονος της Τουρκίας έχουν χτιστεί φοβερές κατοικίες πέτρινες και έχουν αποφέρει έσοδα στο κράτος αλλά και έχουν βοηθήσει μακροπρόθεσμα τον τουρισμό. Εγώ θεωρώ πολύ πιο σημαντικά τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, οπότε θέλει οργάνωση και αποτελεσματικότητα και φυσικά ένα νομοσχέδιο που να βοηθα στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας”.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ:
– Την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας και των πρώτων ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels) στην Ελλάδα.
– Την απόσυρση και την κατεδάφιση των παλαιών τουριστικών καταλυμάτων.
– Τη δημιουργία νέων Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).
– Την απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας για το σύνολο των τουριστικών επενδύσεων.
Ακούστε τι δήλωσε στο Newsit o καθηγητής Οικονομικών, Νίκος Φίλιππας:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: