Το τουρκικό αίτημα δικαστκής έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που επέβαιναν στο στρατιωτικό ελικόπτερο παρελήφθη, χθες, από το υπουργείο Εξωτερικών και προωθήθηκε αυθημερόν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, επιβεβαίωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως μετά την παραλαβή του αιτήματος «προχωρεί άμεσα στον έλεγχο νομιμότητας και στη σχετική διαδικασία και εφόσον συντρέχουν οι όροι πιθανότατα αύριο Παρασκευή 19 Αυγούστου θα αποστείλει το φάκελο προς την αρμόδια Εισαγγελία». Εξάλλου, αύριο Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί και το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει οι οκτώ στρατιωτικοί στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η Τουρκία απαίτησε από την Ελλάδα την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που με ελικόπτερο έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη τα ξημερώματα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου.
Ο φάκελος με το αίτημα έκδοσης των “8” εστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας στην Ελλάδα, μέσω του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Το τουρκικό αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη συμφωνία έκδοσης που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Στις 19 Αυγούστου είναι προγραμματισμένο να εξεταστεί το αίτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Μάλιστα, η εξέταση του αιτήματός του θα γίνει 10 μέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με το οκτασέλιδο έγγραφο έκδοσης, οι σμηναγοί Gençay Böyük και Ahmet Güzel, οι κυβερνήτες Süleyman Özkaynakçı, Ferudun Çoban, Abdullah Yetik και Uğur Uçan και οι υπαξιωματικοί Mesut Fırat και Bilal Kurugül κατηγορούνται για βίαιη παραβίαση του Συντάγματος, απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, εγκλήματα κατά της Βουλής και της κυβέρνησης και ληστεία.
«Οκτώ ύποπτοι επιβιβάστηκαν σε ένα ελικόπτερο τύπου Skorsky S 70 Black Hawk που ανήκε στην αεροπορική βάση της Σαμαντίρα και προσγειώθηκε σε περιοχή κοντά στη Ρίβα της περιφέρειας Μπεϊκοζ της Κωνσταντινούπολης. Οι ύποπτοι, που για λίγη ώρα έκαναν τηλεφωνήματα, απογειώθηκαν ξανά στις 22:40 της 16ης Ιουλίου και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα, περνώντας πάνω από τις περιφέρειες Σαριγέρ και Τσατάλκα της Κωνσταντινούπολης και την επαρχία Τεκιρντάγκ» αναφέρει το έγγραφο της εισαγγελίας, στο οποίο επίσης σημειώνεται ότι οι οπλισμένοι στρατιώτες είχαν κλέψει το ελικόπτερο τη νύχτα.
Αναφέρεται επίσης ότι: «Διαπιστώθηκε ότι η συσκευή η οποία ήταν μέρος ενός αναμεταδότη και μεταδίδει MOD C πληροφορίες για το υψόμετρο είχαν αφαιρεθεί και όλοι οι στρατιωτικοί κωδικοί και τα αρχεία πληροφορίων της πτήσης του ελικοπτέρου είχαν διαγραφεί μετά την προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωπικό που έκανε ελέγχους (στο ελικόπτερο)».
Σύμφωνα με το έγγραφο της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι οκτώ στρατιωτικοί επισείουν ποινές από πέντε χρόνια φυλάκισης έως ισόβια. Ήδη, στην Ελλάδα, οι οκτώ έχουν καταδικαστεί σε δυο μήνες φυλάκισης με αναστολή για παράνομη είσοδο στη χώρα και κρατούνται μέχρι να γίνει η εξέταση της αίτησης ασύλου.