Συνέντευξη στο περιοδικό “Der Spiegel”, που δημοσιεύθηκε σήμερα, έδωσε ο Φεριντούν Τσομπάν, ένας από τους τρεις Τούρκους αξιωματικούς που πρόκειται να εκδοθούν στην Τουρκία.
Σε ερώτηση εάν τον αιφνιδίασε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο 36χρονος Φεριντούν Τσομπάν απαντά ότι “ήμασταν όλοι εμβρόντητοι. Διότι την ίδια εβδομάδα άλλοι δικαστές του ίδιου δικαστηρίου είχαν απορρίψει το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία των υπολοίπων πέντε της ομάδας μας”.
Ο Τούρκος στρατιωτικός εκφράζει φόβους για τη ζωή του μετά την απόφαση: “Είμαι σε κίνδυνο. Είμαστε όλοι σε κίνδυνο. Ήρθαμε στην Ελλάδα, επειδή η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζαμε ότι θα μας προστατεύσουν. Φοβόμαστε επίσης ότι στην Τουρκία θα καταπατηθούν τα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά μας. Θα πρέπει να το αντιληφθούν αυτό η Γερμανία, η Ελλάδα και όλοι οι άλλοι στην Ευρώπη”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ερώτηση εάν εμπλέκονται στο πραξικόπημα, ο Φεριντούν Τσομπάν απαντά ότι “δεν κάναμε τίποτα λάθος. Δεν κάναμε τίποτα παράνομο. Όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, αλλά σε όλη μας τη ζωή και τη σταδιοδρομία μας ως αξιωματικοί. Δεν είμαστε ένοχοι. Έχουμε σώσει εκατοντάδες ανθρώπους και δεν έχουμε καμία σχέση με το πραξικόπημα. Είπαμε στο δικαστήριο ότι είμαστε μια ομάδα διάσωσης. Κατά τη διάρκεια των ταραχών φύγαμε επειδή φοβηθήκαμε. Ουδεμία σχέση είχαμε με το πραξικόπημα”.
Στα χέρια των αρεοπαγιτών βρίσκεται πλέον το ζήτημα της έκδοσης ή μη και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Κι αυτό διότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας άσκησε χθες, Παρασκευή, έφεση και κατά της προχθεσινής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών που αφορούσε τους δύο τελευταίους αξιωματικούς και με την οποία αποφασίστηκε η μη έκδοση τους στην Τουρκία και το ζήτημα θα κριθεί πλέον από τον Άρειο Πάγο, όπως και για τους υπόλοιπους έξι, οι οποίοι κατηγορούνται από τις Τουρκικές αρχές για την απόπειρα πραξικοπήματος. Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε αρνητικά το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των δύο με την αιτιολογία ότι από την μία είναι αόριστο και από την άλλη ότι κινδυνεύει η ζωή των αξιωματικών εάν εκδοθούν στην Τουρκία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, ο κ. Λιόγας, αντίθετα έκρινε ότι ο φάκελος που απέστειλαν οι Τουρκικές αρχές είναι πλήρης και πως σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις οι δικαστές έπρεπε να αποφανθούν υπέρ της έκδοσης.
Πλέον ο Άρειος Πάγος έχει τον τελικό λόγο για να αποφασίσει εάν θα εκδοθούν ή όχι οι αξιωματικοί στη γείτονα χώρα ενώ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο ταχθεί υπέρ της έκδοσης, τότε, ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο μόνος που μπορεί να παρέμβει και να σταματήσει τη διαδικασία.
Στην περίπτωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών υπήρξε το παράδοξο γεγονός εννιά δικαστες και τρία διαφορετικά συμβούλια, να έχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κρίσεις σχετικά με το αίτημα των Τουρκικών αρχών για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών. Μόνη εξαίρεση οι εισαγγελείς της έδρας που και στις τρεις συνεδριάσεις του συμβουλίου εφετών ήταν αρνητικοί στην έκδοση τους.
Ωστόσο ακόμα και εάν ο Άρειος Πάγος και ο υπουργός Δικαιοσύνης ταχθούν υπέρ της έκδοσης τους η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα καθυστερήσει καθώς και οι οκτώ έχουν κάνει χρήση των διαδικασιών για την παροχή ασυλού και ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών προσδιορίζεται το νωρίτερο τον προσεχή Απρίλιο.
Με πληροφορίες από: SPIEGEL