Στο πλαίσιο της 11ης Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Trade Fair 2017», του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, περισσότεροι από 500 μαθητές και μαθήτριες από 52 σχολεία της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου, παρουσίασαν τη δουλειά τους στην μοναδική Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διοργανώνεται στην Ελλάδα.
Τα παιδιά, 15 έως 18 χρόνων, από Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΛ, Γυμνάσια, Εσπερινά, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Πρότυπα Πειραματικά, Μουσικά, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, δημιούργησαν τις δικές τους μαθητικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», του μη-κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού ΣEN/JA Greece.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα κέρδη από τις πωλήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς. Μάλιστα μέρος των κερδών θα διατεθούν σε όχι και τόσο δημοφιλείς ΜΚΟ, ώστε να βοηθηθούν και οι λιγότερο γνωστές που όμως κάνουν έργο, είτε για το περιβάλλον, είτε για τις ευπαθείς ομάδες. Τα παιδιά έχουν δημιουργήσει εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, προϊόντα τεχνολογίας, διαδικτυακές υπηρεσίες, έξυπνα χρηστικά αντικείμενα, πρωτότυπα είδη υγείας και ευεξίας, προϊόντα υγιεινής και θεραπευτικής διατροφής, αλλά και κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υπηρεσίες.
Οι μαθητικές επιχειρήσεις θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή και θα απονεμηθούν βραβεία και έπαινοι. Αντίστοιχη παρουσίαση θα κάνουν οι μαθητές της βόρειας Ελλάδας την επόμενη Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ιδιαίτερα καινοτόμα ήταν η επιχειρηματική ιδέα των μαθητών του 3ου Γενικού Λυκείου Κηφισιάς. Οι μαθητές δημιούργησαν έναν προτζέκτορα υψηλής αισθητικής με ατμό με την εταιρεία τους “RE- STRAW”. Το newsit.gr μίλησε με τη Δήμητρα Χατζημιχαήλ, μαθήτρια του σχολείου, η οποία ανέφερε “είναι μία μηχανή προβολής πάνω με οθόνη ατμού. Την έχουμε δημιουργήσει εξ ολοκλήρου μόνοι μας μεσω ατμόποιητών και ανεμιστήρα. Μας πήρε αρκετό καιρό για να το φτιάξουμε. Κάναμε αρκετά πειράματα και είχαμε αυτό το αποτελεσμα. Ειμαστε μία ομάδα 28 ατόμων και έχουμε χωριστεί σε τμήματα”.
“Το δουλεύαμε μετά το σχολείο για αρκετές ώρες. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε και χορηγίες για το πρότζεκτ μας. Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο. Μας πήρε καιρό να καταλήξουμε σε αυτή την ιδέα. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε στους πελάτες μας μια πρωτοποριακή και πολυδιάστατη προβολή που να τραβάει το ενδιαφέρον και να το κρατάει στο προϊόν που θέλουν. Απευθυνόμαστε επίσης και σε πολιτιστικούς χώρους και γκαλερί τέχνης”, μας λέει η μαθήτρια που συμμετείχε στο καινοτόμο αυτό πρότζεκτ.
“Φέτος συμμετέχουν με τη συσκευή μας και αποσκοπεί στο να προβάλει οτι θέλετε πιο παραστατικά και σχεδόν τρισδιάστατα. Φτιάχτηκε αποκλειστικά από τα παιδιά. Βγάζει μία οθόνη ατμού. Σκοπός μας ειναι οποιαδήποτε θελει να κανει προβολή να έχει κάτι καινοτόμο. Πιστεύουμε οτι μπορούμε να απευθυνθούμε σε μουσεία και μεγάλους οργανισμούς”, ανέφερε στο Newsit.gr η Δήμητρα Σουλτάρτη, υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η “κοινωνική επιχείρηση” που έστησαν οι μαθητές του 6ου Λυκείου Νέας Ιωνίας. Όπως μας εξηγεί ο Ηλίας Κουκουλακος, διευθυντής του 6ου Λυκείου Νέας Ιόνιας, “οι μαθητές μας θέλησαν να βοηθήσουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες”. Οι μαθητές παράγουν βίντεο ή ταινίες μικρού μήκους ενώ λειτουργούν κινηματογραφική λέσχη για να συγκεντρώνουν χρήματα και τρόφιμα. Σκοπός τους όπως μας είπε ο Διευθυντής τους είναι μα “βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και άλλες κοινωνικές ομάδες”.
Οι μαθητές του σχολείου Ροδίων Παιδεία ταξίδεψαν στην Αθήνα από τη Ρόδο για να παρουσιάσουν ένα προϊόν (Happil) που θα προγραμματίζει τη λήψη φαρμάκων των ηλικιωμένων. “Έχουμε δημιουργήσει μία εφαρμογή η οποία προγραμματίζει σε τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας τη λήψη φαρμάκων και το χάπι που πρέπει να πάρουν ο ηλικιωμένος”, μας λέει η μαθήτρια Ιωάννα Μαρίνου. “Αν δεν λάβει το φάρμακο λαμβάνει μηνυμα στο κινητό για υπενθύμιση. Επίσης έχουμε δημιουργήσει ένα κουμπί το οποίο μπορούν να πατούν σε περιπτωση έκτακτης ανάγκης και στέλνεται αυτόματα μήνυμα σε συγγενή τους”, προσθέτει.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ