Site icon NewsIT
19:47 | 23.01.19

Τριγμοί στην έρευνα για την υπόθεση της Novartis!

Novartis
Newsit Newsroom

Σε τριγμούς στην έρευνα για την υπόθεση Novartis έχει οδηγήσει η παραίτηση του εποπτεύοντος στο νευραλγικό Τμήμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή.

Την ίδια στιγμή, που οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνου να κληθούν σε εξηγήσεις οι πρώτοι ύποπτοι στην υπόθεση της Novartis , οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς βρίσκονται στο επίκεντρο πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας που αφορά όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια του πολυσυζητημένου ταξιδιού τους στη Βιέννη όπου συναντήθηκαν με το Αμερικανικό κλιμάκιο.

Η έρευνα προκλήθηκε από τετρασέλιδη αναφορά κατατέθηκε στις 8 Ιανουαρίου από τον κ. Αγγελή και περιγράφει σχέσεις – ρήξης μεταξύ του ιδίου και των εισαγγελέων του τμήματος κατά της Διαφθοράς.

Τι λέει ο Αγγελής στην αναφορά για την Novartis

Στην αναφορά του ο κ. Αγγελής, κατά πληροφορίες από ανώτατες εισαγγελικές πηγές, επιρρίπτει ευθύνες για τη διαρροή του δημοσιεύματος δημοσίευμα (εφημερίδα Δημοκρατία) σύμφωνα με το οποίο εκείνος αρνήθηκε να παραλάβει ένα στικάκι με στοιχεία για λογαριασμό πρώην υπουργού.

Στην αναφορά ο κ. Αγγελής εμφανίζεται να λέει πως «στοχοποιήθηκε» ότι μπλοκάρει την έρευνα, προκειμένου να φτάσει στο σημείο να καταστεί ο ίδιος περίπου ως αποδιοπομπαίος τράγος εξαιτίας λανθασμένων, δικονομικά, χειρισμών, στην υπόθεση.

Μάλιστα φέρεται να χρησιμοποιεί τη φράση “είμαστε μόνον εμείς οι τέσσερις”( ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς) και προσθέτει “πάντως δεν μίλησα εγώ”.

Στην αναφορά φέρεται επίσης να γίνεται μια ιστορική αναδρομή σε περιστατικά που συνέβησαν τους περίπου 3 μήνες στους οποίους παρέμεινε ως εποπτεύων του τμήματος Διαφθοράς, στα οποία περιλαμβάνει και την μετατροπή του Νίκου Μανιαδάκη από προστατευόμενου μάρτυρα σε κατηγορούμενο. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως το προηγούμενο διάστημα είχε αναφερθεί (εγγράφως) σε υπερβολική καθυστέρηση του τμήματος κατά της Διαφθοράς στη διεκπεραίωση άλλης υπόθεσης.

Πάντως, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν οι τρεις εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Πάντως ανώτατες εισαγγελικές πηγές, έλεγαν ότι κατά τη συνάντηση στη Βιέννη, μπορεί να μην δόθηκε στικάκι ή λογαριασμός, αλλά έγινε συζήτηση προφορική την οποία η εν λόγω πηγή, χαρακτήρισε “αόριστη” χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τί ακριβώς συζητήθηκε.

Ολοκληρώνεται το πρώτο σκέλος της έρευνας της Novartis

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανώτατες εισαγγελικές πηγές, θα ολοκληρωθεί τμήμα της έρευνας για την υπόθεση Novartis. Κι αυτό διότι όπως τονίζουν η συγκεκριμένη υπόθεση δεν μπορεί να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του επόμενου 15ημέρου- 20ημέρου αναμένεται να ολοκληρωθεί τμήμα (έρευνα μικρού χρονικού διαστήματος δηλαδή) της υπόθεσης Novartis.

Για όσους κριθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις για την συγκεκριμένη περίοδο, πιθανότατα, θα κληθούν ως ύποπτοι διάπραξης αδικήματος και δεν θα ασκηθεί απευθείας ποινική δίωξη.Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει να γράφουν κομμάτι κομμάτι το πόρισμα για την υπόθεση αξιοποιώντας το υλικό που έχουν συλλέξει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν, προς το παρόν, στοιχεία για λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού ενώ η έρευνα για τους λογαριασμούς στις ελληνικές τράπεζες είναι ακόμα σε εξέλιξη χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποδώσει κάποια στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η μη εύρεση (μέχρι στιγμής τουλαχιστον) χρημάτων από επιλήψημες συναλλαγές, δεν σταματά την έρευνα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις εισαγγελικών παραγόντων, η δίωξη κατά πολιτικών προσώπων για «δωροδοκία», μπορεί να ασκηθεί χωρίς την ύπαρξη δεδομένων για μαύρο πολιτικό χρήμα, αλλά με μόνα στοιχεία καταθέσεις, έγγραφα και λοιπά. Στα έγγραφα οι εν λόγω πηγές, περιλάμβαναν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηνύματα σε τηλέφωνα, χειρόγραφες σημειώσεις , και όλα αυτά σε συνδυασμό με μαρτυρικές καταθέσεις και υποθργικές αποφάσεις που μπορεί να θεωρηθεί πως ευννόησαν την Novartis κλπ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version