Όσοι από εσάς αναζητάτε την ηρεμία και την αυθεντικότητα της ελληνικής υπαίθρου, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τα Τρίκαλα Κορινθίας.
Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες, ενώ βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα.
Το ορεινό και παραδοσιακό χωριό που ανήκει στο δήμο Ξυλοκάστρου χωρίζεται σε τρεις επιμέρους συνοικίες, που αποτελούν επίσημα διαφορετικούς οικισμούς: τα Κάτω Τρίκαλα (σε υψόμετρο 900 μέτρων), τα Μεσαία Τρίκαλα (σε υψόμετρο 1.000 μέτρων) και τα Άνω Τρίκαλα (σε υψόμετρο 1.100 μέτρων).
Tα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε
Στα Άνω Τρίκαλα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που είναι και ο πολιούχος της συνοικίας. Το 1805 ο ναός του Αγίου Νικολάου ανακαινίστηκε από την οικογένεια των Νοταράδων. Ο μητροπολιτικός ναός είναι θολωτός και σταυρικού σχήματος, ενώ οι εικόνες του τέμπλου είναι προσφορά του Πανούτσου Νοταρά.
Στο προαύλιο της εκκλησίας βρίσκεται ο τάφος του Ανδρέα Νοταρά (1810-1893).
Στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας, μπορείτε να επισκεφθείτε το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Γεράσιμου που χρονολογείται από το 1968, τον παλιό ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου που η καμπάνα του φέρει την χρονολογία 1834, την Αγία Βαρβάρα, τον Άγιο Ιωάννη που χτίστηκε το 1939 με δαπάνες του Ιωάννη Γιαννακούλα, καθώς και το μονοθάλαμο εκκλησάκι του Αγίου Γεράσιμου όπου κατοίκησε ο Άγιος.
Στα Άνω Τρίκαλα έχετε την δυνατότητα να δείτε τον Πύργο των Νοταραίων, καθώς και το ερειπωμένο αρχοντικό της οικογένειας των Δασαίων.
Στη Μεσαία συνοικία των Τρικάλων Κορινθίας βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Άλλες εκκλησίες της Μεσαίας Συνοικίας είναι η παλιά Μονή της Παναγίας που πιθανότατα ιδρύθηκε γύρω στα 1700 από το Μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Γ’ Νοταρά, η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα και το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη.
Στη συνοικία των Κάτω Τρικάλων, το ενδιαφέρον κεντρίζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου (1697) με τις τοιχογραφίες εξπρεσιονιστικού τύπου.
Στα Κάτω Τρίκαλα υπάρχουν και οι μονοθάλαμες εκκλησίες του Αγίου Μακαρίου, Αγίου Ιωάννη, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ανδρέα, Αγίου Νικολάου και της Αγίας Καθολικής.
Σε κοντινή απόσταση από τα Άνω Τρίκαλα, μπορείτε να επισκεφθείτε το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, που σύμφωνα με αναφορές χτίστηκε γύρω στο 1400, όταν βρέθηκε σε σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του Αγίου.
Συνεχίζοντας τον ανηφορικό δρόμο, θα βρεθείτε στο οροπέδιο της Ζήρειας και στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας.
Το όρος Ζήρεια (Κυλλήνη) βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Κορινθίας και είναι ένα από τα ελάχιστα βουνά της χώρας μας που έχει τόσες κορυφές πάνω από 2.000 μέτρα.
Ανάμεσα στην Μεγάλη και την Μικρή Ζήρεια σχηματίζεται η πανέμορφη κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας γεμάτη ρυάκια και αιωνόβια δέντρα.
Στην έξοδο από την κοιλάδα υπάρχουν οι πηγές του ποταμού Σύθα.
Ένα επιπλέον αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής είναι η λίμνη του Δασίου, που βρίσκεται δυτικά του οροπεδίου της Ζήρειας σε υψόμετρο 1.480 μέτρων.
Η λίμνη είναι ρηχή και είναι μια από τις ορεινότερες της Ελλάδας.
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το σπήλαιο του Ερμή που βρίσκεται σε υψόμετρο 1700 μ. πάνω από το οροπέδιο της Ζήρειας.
Είναι σπηλαιοβάραθρο, μήκους περίπου 100 μ. και βάθους 70 μ.
Το συγκεκριμένο σπήλαιο έχει συνδεθεί μυθολογικά με τη γέννηση του Ερμή και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκε ως χώρος λατρείας κατά τους ιστορικούς χρόνους.
Το σπήλαιο διακλαδίζεται σε οχτώ θαλάμους με συμπλέγματα σταλακτιτών και σταλαγμιτών.
Παράλληλα, σε απόσταση απόσταση 12 χιλιομέτρων από τους οικισμούς και σε υψόμετρο 1500μ. βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.
Στα Τρίκαλα Κορινθίας θα απολαύσετε παραδοσιακά φαγητά και εκλεκτά εδέσματα όπως: κόκορα με χυλοπίτες, χωριάτικο λουκάνικο και μπιφτέκι από αγριογούρουνο, καραμελωμένο κότσι, κοτόσουπα, καθώς και γεμιστούς λουκουμάδες με τυρί.
Τα Τρίκαλα Κορινθίας βρίσκονται σε απόσταση μιάμιση ώρας από την Αθήνα.