Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Τροφική επανάσταση: Βουνίσιες φράουλες χωρίς φυτοφάρμακα

Τροφική επανάσταση: Βουνίσιες φράουλες χωρίς φυτοφάρμακα

Καθαρή, «δίκαιη» και βουνίσια φράουλα, καλλιεργεί εδώ και λίγους μήνες ένας νέος αγρότης στις πλαγιές του Βερτίσκου, δίνοντας τη δική του απάντηση στα πρόσφατα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τις φράουλες ως τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα.

Ο Γιώργος Τσέλιος ξεκίνησε την καλλιέργεια φράουλας το καλοκαίρι του 2017, σε τρία στρέμματα, στον ορεινό Βερτίσκο (800 μέτρα υψόμετρο), χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή άλλων βιολογικών σκευασμάτων καταπολέμησης ασθενειών.

«Όλα τα σκευάσματα επηρεάζουν τις ουσίες της φράουλας που είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό μας. Επιπλέον, το έδαφος που έχω φυτέψει δεν είχε καλλιεργηθεί για τουλάχιστον 80 χρόνια, είναι ξεκούραστο και έχει αναπτυχθεί η τοπική βλάστηση βελανιδιάς, κρανιάς, γαύρου και φράξου, από την οποία προέρχονται και τα μοναδικά επιπλέον προϊόντα λίπανσης αυτής της καλλιέργειας, το πλούσιο φυλλόχωμα και το πριονίδι» εξηγεί στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 30χρονος αγρότης.

«Άλλωστε», όπως συμπληρώνει, «τα εδάφη του Βερτίσκου ευνoούν αυτή την καλλιέργεια, όπως και όλων των κόκκινων φρούτων, καθώς είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο, το ιχνοστοιχείο δηλαδή που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της φράουλας».

Όσο για τον έλεγχο των ασθενειών, αυτός γίνεται με το χέρι: τα ασθενή φύλλα καθώς και οι καρποί, απομακρύνονται ένα- ένα από τα φυτά για τον περιορισμό εξάπλωσής τους. «Ως παραγωγός, είμαι πολέμιος της χρήσης φυτοφαρμάκων. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο η συγκαλλιέργεια μανιταριών με τα φυτά της φράουλας, η οποία αν επιτύχει, θα παρέχει άριστη προστασία στην τελευταία, καθότι τα μυκήλια των μανιταριών θα ανταγωνίζονται τους υπόλοιπους μύκητες που προκαλούν τις ασθένειες και δεν θα τους αφήνουν περιθώρια εξάπλωσης» λέει ο κ. Τσέλιος, διευκρινίζοντας ότι κάποια από τα συγκεκριμένα μανιτάρια θα είναι βρώσιμα και ήδη έχει παρατηρήσει ότι «τρώνε» τις νεκρές ρίζες των φυτών.

Πιστός στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, έχει δημιουργήσει αναβαθμίδες για να συγκρατεί το βρόχινο νερό και να κρατάει την υγρασία στα εδάφη, ενώ σκέφτεται να καλλιεργήσει ακόμη και βρύα που θα χρησιμεύουν ως «μαξιλάρι» κάτω από τα φυτά για να μην χτυπάνε οι φράουλες στο χώμα!

Ο κ. Τσέλιος παρήγαγε πέρυσι 300 κιλά φράουλας, ενώ φέτος αναμένει καλύτερη καρποφορία από τα περίπου 9.000 φυτά του. Πέρυσι, προχώρησε μάλιστα και σε μεταποίηση, φτιάχνοντας μαρμελάδα φράουλα με καστανή ζάχαρη και χωρίς καμία πηκτική ουσία.

«Δεν έκανα διαλογή για τη μαρμελάδα, γιατί είχα παντού την ίδια ποιότητα αλλά φέτος, ευελπιστώ να καταφέρω να διαθέσω όλη την παραγωγή μου, χωρίς να προχωρήσω σε μεταποίηση» αναφέρει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τσέλιος, ο οποίος ήδη διαθέτει τα προϊόντα του σε επιλεγμένα καταστήματα, κυρίως συνεργατικά εγχειρήματα. Τα κουπάκια με τις φρέσκες φράουλές του θα βρίσκονται από τον Μάιο στον καταναλωτικό παραγωγικό συνεταιρισμό «Το Κουκούλι», στη Θεσσαλονίκη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις