“Τρύπα” δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το 2017 αποκαλύπτει έγγραφο με αποδέκτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μόλις δύο μήνες μετά την έγκριση από τη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού.
Το οκτασέλιδο έγγραφο, που αποκαλύπτει η “Καθημερινή”, έχει ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2017 και προειδοποιεί για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό ύψους, συγκεκριμένα, 160.973.000 ευρώ. Το συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και έχει τίτλο “Τακτικός Προϋπολογισμός Οικονομικού Έτους 2017”. Αποκαλύπτει “ανεπάρκεια πιστώσεων” που επιμερίζεται ως εξής: 120 εκατομμύρια ευρώ λείπουν από τα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ., 34 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της Πυροσβεστικής, ενώ έλλειμα 5,6 εκατομμύρια ευρώ εντοπίζεται στις δαπάνες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η δημοσιονομική “τρύπα” εντοπίστηκε μερικές μόνο εβδομάδες μετά την έγκριση από τη Βουλή του τακτικού προϋπολογισμού για το 2017. Και τούτο, διότι, όπως εξηγούν πηγές με γνώση του “για τις δαπανες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προβλέφθηκαν πιστώσεις 2,1 δισεκατομμύρια, προφανώς όχι αυθαίρετα, αλλά με βάση τα προσχέδια και τις προτάσεις που κατέθεσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οικονομικό επιτελείο του μεγάρου της Λεωφόρου Κατεχάκη”.
Σε κάθε περίπτωση, έαν η πρόβλεψη – προειδοποίηση της Διεύθυνσης Οικονομικών για τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ επιβεβαιωθεί, θα υπάρξουν σύντομα σοβαρές παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία επιχειρησιακών μονάδων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Εξάλλου, τα βασικά ελλείματα αφορούν δαπάνες μισθοδοσίας, προμήθειας καυσίμων, συντήρησης του στόλου οχημάτων, εναέριων μέσων κ.α.
Σε κίνδυνο τίθεται και το σχέδιο διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς αφενός μεν τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για τη σίτιση των αλλοδαπών κρατουμένων πιθανότατα δεν επαρκούν, ενώ αδυναμία αναμένεται να προκύψει και στην κάλυψη των δαπανών μετακίνησης του αστυνομικού προσωπικού, για παράδειγμα, από τις κεντρικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 ψηφίστηκε στις 10 Δεκέμβριου και στην εισηγητική έκθεση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: “έχουν προβλεφθεί πιστώσεις που θα καλύψουν δαπάνες για τη λειτουργία των επιχειρησιακών μονάδων για την αστυνόμευση και προστασία των πολιτών, την προμήθεια μέσων αυτοπροστασίας του προσωπικού, την προμήθεια ανταλλακτικών (…) την προστασία των δασών από πυρκαγιές με τη χρήση επίγειων και εναέριων μέσων”.
Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα που περιγράφεται στο εμπιστευτικό έγγραφο που εστάλη δύο μήνες μετά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σ’ αυτό αναφέρεται, ενδεικτικά, ότι “για το έτος 2017, οι πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 1 δισεκατομμύριο 665 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ οι προβλεπόμενες εγκεκριμένες πιστώσεις ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύρια 544 εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, η εκτιμώμενη υστέρηση υπολογίζεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ”.
Οι λεπτομέρειες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για τους εργαζόμενους στην Ελληνική Αστυνομία. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξει κενό 55 εκατομμυρίων ευρώ στη μισθοδοσία των ενστόλων, δίχως να προσμετρούνται τα κονδύλια για την αποζημίωση της νυχτερινής ή πέραν του πενθήμερου εργασίας και υπό την προϋπόθεση ότι θα ανασταλούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές.
Αντίστοιχα, κατά 25 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι υπολείπονται τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί για την αγορά καυσίμων, ενώ το οκτασέλιδο έγγραφο αποκαλύπτει “τρύπα” και στα μυστικά – απόρρητα κονδύλια της ΕΛ.ΑΣ. “Εκτιμάται υστέρηση 12,4 εκατομμύρια ευρώ, καθώς από τον συγκεκριμένο κωδικό καλύπτεται η προμήθεια αναλώσιμων έκδοσης διαβατηρίων, καθώς και ανάγκες προμήθειας ειδικού εξοπλισμού για την εκπλήρωση της αποστολής της ΕΛ.ΑΣ” αναφέρεται στο έγγραφο.
Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι δράσεις και για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού. Στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κενό στον προϋπολογισμό για την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης του αστυνομικού προσωπικού, ενώ λιγότερα κατά 1,6 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι είναι τα χρήματα για την κάλυψη των δαπανών σίτισης των αλλοδαπών που κρατούνται στα κέντρα κράτησης. Επισημαίνεται πάντως ότι υπάρχει δυνατότητα μέρος της “ανεπάρκειας πιστώσεων” να καλυφθεί από χρήματα του Frontex και κονδύλια της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας).
ΠΗΓΗ: Καθημερινή