Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης την δέυτερη εβδομάδα των αποκριών και παραδοσιακά καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος.
Τα πιο παλιά χρόνια το ζήτημα δεν ήταν να ψηθεί το κρέας αλλά να τσικνιστεί το σπίτι. Οι νοικοκυρές λοιπόν, προκειμένου να μυρίσει το σπίτι βούτυρο έψηναν μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο ή σιμιγδαλένιο χαλβά.
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και ποτού που συνοδεύουν το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης είναι χαρακτηριστικά της ημέρας. Σύμφωνα με την παράδοση σχετίζονται με την ευφορία της γης και συνδυάζονται με τον χριστιανισμό, οπότε και σηματοδοτούν την προετοιμασία για τη Μεγάλη Σαρακοστή.
Οι μυρωδιές από την κουζίνα ξορκίζουν το κακό και φέρνουν κόσμο στο σπίτι.